close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Problém úzkého hrdla

14. srpna 2012 v 4:05 | Petr |  Filosofování
Každé náboženství musí mít zcela nesmyslnou komponentu - budhisti mají své nirvány, křesťani mají neposkvrněné početí a otce i syna i ducha svatého, muslimové mají taky něco (jenom si teď nevzpomínám co), no a Marxismus-Leninismus měl taky své nesmysly, které se tvářily jako dialektická filosofie, jestli se nepletu tak kravina č. 1 se skrývala pod heslem "jednota a boj protikladů" a blbina č. 2 se jmenovala "přeměna kvantity v kvalitu"
Smysl "nesmyslné komponenty" v každé víře je v tom, že ji nelze rozumem pochopit, a proto pokud u vás rozum převládá - nejste schopni tuto kravinu inkorporovat do své mysli a tím jste rozeznatelní jako "ti co víru nepřijali". Proto i ne-náboženské systémy, které vyžadují víru zúčastněných mají nesmyslné komponenty (napadá mně Armáda, ISO 9000, korporátní sféra atd.) Prostě spoléhat se, že zaměstnanec se podřídí na základě rozumu je dnes už nemoderní, protože rozum může dojít k závěru že daný "systém víry" je hovadina a co pak s takovým kolečkem v soustrojí '?
Nicméne je legrační a trochu škodlivé, když si lidé neuvědomí, smysl nesmyslné komponenty a jednají na jejím základě jakoby to byla skutečná informace.
Příklad: četl jsem článek (mladého) redaktora Mladé Fronty, že dnešní blondýna s iPhonem má více informací než kosmonauti Apolla 11 - klasický příklad mylné "proměny kvantity v kvalitu" Takže si jenom myšlenkovým experimentem posadíme Armstronga, Aldrina a Collinse do "Mekáče" s iPhonem a blondýnu do Apolla 11 - víte co bude za týden ? Komonauti se budou pokoušet psát pro iPhone první jednoduché prográmky a mrtvola blondýny bude znetvořená vzduchoprázdnem v rozbitém Apollu někde na Měsíci. Myslíte, že se pletu ?

Tím se dostáváme k meritu věci - umí neměcky ten který zná 500 slovíček nazpaměť, nebo ten, který jich má 500 000 "na flashce" v aktovce ? Tím se taky dostáváme ke řadě nepříjemných problémů, které dnešní doba příliš nevnímá
  1. Od doby ručně psaných pergamenových kodexů se lidská schopnost vstřebat informace zvětšila jenom nepatrně.
  2. Naopak množstvi informací k dispozici explozivně roste
  3. Na základě "klesajícího marginálního užitku" je však většina z těchto informací blbosti.
  4. Informace "v iPhonu" nejsou přímo přístupné naší mysli a tím s nimi nemůžeme pracovat a na jejich základě nic užitečného vymyslet.
  5. To že mám informace v iPhonu vzbuzuje falešný pocit, že tím jsou mi "kdykoliv dostupné".
  6. Odtud možná pramení pocit generálního a všeobjímajícího blbismu, kdy mládež nejenom, že neví jak vysoká byla tráva v bitvě u Platají, ale už pomalu ani neumí malou násobilku a jiné věci, které jsou zásadně užitečné.
Shrnuto jednoduše, návod jak zapálit oheň - uložený ve vybitém iPhonu - nezahřeje. Proto není pravda, že učení se základním informacím zpaměti už dnes nemá smysl, jednak tim dostáváme do hlavy "datový fundament" o který nás připraví až Alzheimerova choroba, ne to, že jsme zapoměli nabíječku. A navíc čím je člověk vzdělanější tím je pravděpodobnější, že si najde práci i ve dnešní nepracující společnosti a navíc - čím jste vzdělanější, tím je vnitřně těžší chovat se jako hovado....

Jenom aby nevznikla mýlka stran definice vzdělání - to jsou data v hlavě a schopnost pracovat s nimi nikoliv zarámovaný diplom z plzeňských práv, nebo z "Univerzity Ústí nad Labem" Neboli inženýr roku 2012 je průmyslovák roku 1988 - bohužel....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Žirafka Žirafka | Web | 18. srpna 2012 v 16:00

Něco proti UJEPu? ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama