close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Crippleware a situace počítačového ubožáka

2. září 2012 v 2:26 | Petr
Zaplatíte 20 litrů za nový notebook a už slintáte, jak si jej doma pustíte, ale ouha, po prvním zapnutí na vás vyskočí milion obrazovek typu SOUHLASÍM S TOUTO LICENCÍ a pod tím je tlačítko ANO. Pokud hledáte kde je NE - mikroskopickým fontem najdete v papírovém návodu, že odpověď NE na licenční podmínky zmanemá vrátit notebook zpátky do prodejny. Tak odklikáte ANO a od toho okamžiku vás Microsoft a další gauneří, u kterých chamtivost nemá hranic mají v hrsti, protože jste "dobrovolně souhlasili".

Ještě by se dalo souhlasit s licenčími podmínkami Windows, které budete mít v notebooku po celou jeho životnost, ale souhlasit s licenčími podmínkami různých zkriplených 60-denních verzí Microsoft Office, nefungujícíh přehrávaču kdoví-čeho, dema Nera co nevypaluje a tak ? zejména když už předem víte, že časem budete tyhle zblije krvavě odstraňovat pryč.
Takže jsem v roce 2008 koupil Asus EEE 1000 HD který pro odlišení od Asusu 901 kde experimentuju s Linuxem nazývám VELKÉ EEE. Ve velkém EEE byly Windows XP a pak různé podivuhodnosti jako je třeba demo databáze ADABAS, která se tváří že umožňuje přístup do nějakého ASUSOVSKÉHO E-Shopu. Pak tam je kuriózní Star Office 8 který - z licenčních důvodů neotevře dokumenty MS office, na ty jsou tam MS WORKS, které jsou v plné verzi ( 300 MB balastu) a nejdou odinstalovat, protože ASUS si myslel že když dá software, který je krilpWare, už v plné verzi tak asi nikomu nebude těch 300 MB líto, a proto smazal odinstalační informace.....

Star Office co neotevře DOC je fakt bordel, tak jsem Star Office odinstaloval a když už jsem byl v tom tak jsem měl, před instalací Libre Office v poslední verzi, svrbění přeinstalovat i WINDOVS. Naštěstí jsem se Norton-Ghost viewerem podíval na instalační DVD - jak vlastně vypadá dle ASUSU "čistá instalace" a víděl jsem tam ADABAS, Star Office, MS WORKS, Nefungující (protože staré) SKYPE, atd. atd. atd. atd. takže mě přeinstalovací mánie zase přešla.

Je to zajímavý pradadox, protože když jsem nedávno instaloval EASY-PEASY (linux) tak malé EEE taky skončilo vrchovatě plné softwaru. Nicméně člověk nějak lépe psychicky nese když sem tam chybí nějaká funkce, protože Open Sourceoví programátoři nestíhají, než když je plná verze Wordu zkriplená kvůli hlavouna, který se bojí o splátky na tryskáč.

Navíc jsem v Linuxu zažil věc nevídanou - pokud uděláte klasický Debianový trojpříkaz k aktualizaci systému tedy SUDO APT-GET UPDATE, SUDO APT-GET UPGRADE a SUDO APT-GET CLEAN - nakonec budete mít po aktualizaci buď stejně, nebo dokonce VÍCE diskového prostoru nez před aktualizací - zažíli jste to někdy ve Winsowském světě ?

Blondýnám proto dnes radím - státní finance jdou do pr**le, jednoho dne to někdo nevydrží a řekne - ve státní správě budiž LINUX - a vy i s krátkými sukněmi, jehlovými lodičkami, červeným diplomem z ekonomky a "znalostí MS OFFICE" v životopisu budete .... víte kde !!! Takže pokud nemáte Open Office v krvi - pracujte na tom abyste je tam dostaly !
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Žirafka Žirafka | Web | 2. září 2012 v 15:10

Měla jsem ve svém notebooku podobou sebranku programů a DEM. I vzala jsem instalační CD Windows, přeformátovala disk (důkladně, včetně fdisku, zrušení všech skrytých partition a vytvoření dvou nových) a nainstalovala je. Jak licenci jsem použila to číslo, které je na notebooku nalepené. Windows se v pořádku nainstalovali a už šlapou asi pátým rokem k mé plné spokojenosti :-) Ovladače jsem stáhla na stránkách Aceru, včetně toho prográmku pro přídavné klávesy (které stejně nepoužívám). Takže i toto je cesta.

2 Karel Karel | 3. září 2012 v 20:05

Myslím, že Petr už snad chápe, že microsoft a jeho windows není budoucnost, ale spíše utrpení. Microsoft se chová jako ajťáci ve velkých firmách, ideálně aby uživatel používal pouze word, excel, outlook a na nic víc nešahal aby nic nepokazil. To že psaním ve wordu žádný technologický pokrok, vývoj a vydělané peníze nevznikou, to už nikoho nezajímá. Hlavně aby uživatel nepřipojil nedejbože doma ubastlený programátor do USB portu.

3 Žirafka Žirafka | Web | 4. září 2012 v 20:10

Ve velkých firmách to asi jen tak nepůjde. Naše společnost svého času zkoušela masově nasadit novou "T602" a pak ještě něco. Trvalo to několik roků a pak se všechno hezky vrátilo zpět k MS Office. Ony jsou přeci jenom nejkompatibilnější ze všech.

Ačkoli já jsem moc ráda, že mám Office 2003 (protože je mám i doma) co jsem viděla nové veze, tak to je hrůza hrůzoucí. Bohužel na vedení je mají a pořád mi posílají docx a xlsx soubory. Nebýt toho, že jsem si nainstalovala převodní programy, tak jsem asi v čudu :-(

Na škole nám říkali, že až budou všude počítače (a komunismus :-) ) tak lidem ubude práce a všechno papírování budou dělat automaty. Jenže to dopadlo tak, že dneska dělá lejstro/nařízení/předpis každý, kdo má do řiti díru a podle toho to vypadá. Když se to muselo datlovat do stroje na papír, či na blánu, tak si každý rozmyslel takové slovní průjmy.

Mám obavu, že od tohoto nepomůže ani Linux, ani cokoli jiného.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama