close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neurověda pro Geeky 12. Dodatek k řízení motoriky.

27. září 2012 v 5:20 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Jako obvykle mě napadlo, že minule jsem neprobral všechno. U člověka totiž pohyby ovládané vůlí natolik dominují, že zdánlivě žádné jiné ani nejsou. Proto dneska probereme pohyby, které vůlí neřídíme.
Ty se v základu dělí na dvě složky - pohyby hladkého svalstva a pohyby řízené extrapyramidovým systémem.

Pohyby hladkého svalsva - jak jistě tušite člověk a auto mají společné to, že pod lesklou kapotou je spousta smradlavých trubek. Od jícnu po konečník játra, ledviny, vejcovody , dělohou a penisem konče. Tyto tělesné funkce jsou dědictví po našich primitivních předcích a jsou řízeny z oblastí mozku nepřístupných našemu vědomí. Nepřístupnost jde tak daleko, že například řitní svěrač, nebo uzávěr močového měchýře jsou ve skutečnosti vždy dva svaly těsně k sobě přirostlé - hladký sval, který se pohybuje pomalu ale zato se nikdy neunaví (srdce je taky hladký sval), který drži stolici dlouhodobě a automaticky, abysme na to "nemuseli myslet" a pak příčně pruhovaný sval, kterým si stolici (moč) můžeme vůlí přidržet "když je zle". Tato složka motoriky je celkem pochopitelná i programátorům, kteří na ni mohou nahlížet jako na "služby operačního systému".
Pohyby příčně pruhovaného svalstva řízené extrapyramidovým systémem.
Abyste rozuměli o čem bude řeč MUSÍTE mít přečtený tento článek o extrapyramidovém systému. Máte ? Takže, co jsme probírali minule bylo volní řízení pohybu příčně pruhovaného (kosterního svalstva). Ten řídí motorická mozková kůra přes Pyramidový systém. Jak jste se dočetli ostatní funkce jako je řízení postoje, klidové polohy končetin, nebo svalového napětí řeší exrapyramidový systém, který je s pyramidovým systémem natolik spjat, že si jeho činnost ani neuvědomujeme.

Nejvyšší stupeň činnosti extrapyramidového systému je tzv orientační reflex - ten je řízen mezimozku a máme jej po dinosaurech - pokud uvidíme (uslyšíme) prudký pohyb kolem automaticky k němu stočíme hlavu a očí. Že se nejedná o volní záležitost ví každý kdo v pubertě hrál "hru na facku" někdo vám naznačil že vás praští a centimetr před obličejem zarazil - i přesto jste sebou škubli a to i po dvacáté, přestože jste sami sebe přesvědčovali, že facku nedostanete .....

Poněkud primitivnější jsou základní obranné reflexy flekčního typu - sáhneme na rozžhavenou plotnu, kopne nás proud a ucukneme - flekční, proto že lidské tělo je tak chytě postaveno, že svaly ohýbající končetiny - flexory svojí kontrakcí tuto funkci automaticky zajistí. Přizpůsobení hardwaru úloze je vidět i na svalech - flexory, které musí bý rychlé ale nemusí být tak silné a vytrvalé jsou poněkud jiného typu než svaly- Extenzory, které drží končetina a tělo v natažené (vzpřímené) pozici proti působeni gravitace, které jsou pomalejší ale zato silnější a jen tak se neunaví. Mimochodem přenechat základní obrannou motoriku reflexům bez plánování mozkem - není špatná idea ani z hlediska blbuvzdornosti robotů.

Poslení a nejprimitivnější reflex, který můžete pozorovat aniž byste museli být neurolog - klonické záškuby.
Pokud jste mladí znáte to sami, pokud jste staří půjčte si dítě (vnouče) a pozorujte jej při usínání. Svalové napětí klesá a klesá a klesá ... až extrapyramidový systém v míše usoudí, že klesl až příliš a svaly mírně "zatne" což se pozitivní zpětnou vazbou šíří po celém těle a projeví se jako prudký záškub, který někdy usínajícího i lehce probudí - brr to jsem se lekl asi se mi něco zdálo - otočí se a už se správným svalovým napětím spí dále. Toto je reflex vzinakjící v míše, do jehož základů mozek prakticky nezasahuje a vůle už vůbec ne.

Lidská motorika je mimořádně zajímavá, skoro bych doporučil nějakou učebnici neurologie, protože poruchy pohyblivosti jsou spolu s poruchami citlivosti nejvíce obtěžující a tudíž jsou jádrem zájmu neurologů.

Tak co jak dopadla domácí úloha z minula? Vykašlali jste se na ni ? Pche - házím perly - geekům.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama