close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Přesýpací hodiny, které jdou čím dál rychleji.

30. září 2012 v 4:59 | Petr |  Počítače etc...
Škoda, že si nevedu nějakou bibliografii, protože teď bych nutně potřeboval link na prorocký článek, který jsem četl už aspoň před 10 lety. Ten článek popisoval situaci v oblasti PC softwaru, kde pokaždé, když uživatelský interfejs dosáhne rychlosti Klasické Amigy, s procesorem 68000 na 8 MHz přijde nějaký jouda a vymyslí nějakou úroveň abstrakce která usnadní život programátorům, ale zato pozře nadbytečný výkon. JAko důkaz uváděl ECLIPSE což je IDE psané v intepretovaném jazyku - JAVĚ.

Osobně dráždím mládež, která prd pamatuje otázkou, proč jsme tak dlouho vydrželi s operačními systémy baz multitaskingu - jako je legendární a dnes už zapomenutý MS-DOS. Starci v mém věku odpověď znají, ale mladým musím napsat smutnou pravdu. Mutitasking jsme nepotřebovali, protože to jediné k čemu jej uživatel běžně využívá - to jest k přepínání programů z "lišty" na "celou obrazovku" a zpět bylo nahrazeno startováním programů, které byly schopny nastartovat rychleji než dnešní softwary překreslí obrazovku. V závěru MS-DOSu bylo standardem, že programy si pamatovaly poslední nastavení, takže když jste přepínali mezi MATem (textový editor) a Quattro pro (tabulkový kalkulátor - pro blondýny pra-EXCEL) byla odezva PC stejná, nebo lepší než dnes - s výkonem o mnoho řádů menším.

Když pozdeji přišel multitasking ve windows ten byl až do WIN95 kooperativní - takže všechny programy si předávaly procesor "dobrovolně" takže to byl vlastně zase MS-DOS akorát programy byly v paměti všechny najednou, což neslo nevýhodu že jeden spadlý program s sebou vzal všechny ostatní.

Pak přišly WIN95 které si hrály na preemptivní mutitasking dnešního stylu, ale to byla jen iluze, protože ten fungoval jen pro 32 bitové programy, kterých po vládě 16 bitových Widows 3.11 byla žalostná menšina.

Pokud to vezmeme reálně tak Microsoft vyrobil jen dva slušné operační systémy - Windows 2000, které jsou dodnes považovány za krále MS OS a pak - líbívou verzi téhož Windows XP, které byly opravdu tak dobré, že se jich dodnes nemůže zbavit.

Čím to je, že Quattro startovalo v roce 1994 za vteřinu a Excel dneska minutu a o Open Office (které je částečně v Javě) ani nemluvím ? Jsou to ty další "úrovně abstrakce" kdy dvacátá vrstva softwaru absolutně netuší co 19 vrstev pod ní vlastně dělá ?
Nebo je to tím, že všechno se dneska programuje objektově takže když napíšete
A := A + 3
Kompilátor vyhodí chybu, protože v objektové době jste měli napsat
SystemObjectInstance.A.Add (SystemObject.GetNumber (3))
(příklad jsem si vymyslel, ale takové zdrojáky se dnes běžně píšou).

No a samozřejmě přichází nepříjemná otázka - vyzná se kompilátor v objektovém kódu do té míry aby příkad 2 optimalizoval až na kód identický s příkladem 1 (když oba dělají stejnou věc). Protože naivním překladem objektového kódu vznikne mižmaš procedur dlouhých několik bajtů a skákání mezi nimi.
Je takovým mižmašem napsaný dnešní software ? Který ještě pro jistotou a pro "Easy portability" je napsán v nějakém skriptu nebo Javě ? Který běží na Operačním systému psaném stejným mižmašem ? Vědí programátoři (v Microsoftu), že výkon procesorů už léta (fakticky) neroste ?

ATD, ATD mohl bych vypsat ještě stránku spekulací, ale místo toho zase výlet do historie. V 80 - 90 letech se vždycky psalo - pokud poroste výkon PC jako dneska za 5 let budou počítače mluvit, rozumět mluvenému slovu, samy rozhodovat, nakupovat, vařit, provozovat sex, atd. (dosaď další podle fantazie) - uplynulo 30 let a nic. Teda ne nic - je tu třeba SIRI na Applu - ale to že se nerozšířila ven svědčí o tom že to je nezralá věc, kterou nelze používat bez nekritického obdivu k celému "jablečnému ekosystému".

Kde jste roboti chodící pro nákup ? Kde jste expertní systémy diagnostikující rakovinu z nepatrných příznaků (kromě článků, na základě kterých se pan docent stal panem profesorem) ?
Kde jste počítačová moudrosti - sežrala vás lenost lidí, kteří upřednostňují rychlost programování (politicky korektně zvanou produktivita) před kvalitou kódu ? Má 1 směna práce programátora větší cenu než milionkrát 1 sekunda čekání uživatelů ? Pesimista by řekl, že nic ze Sci-fi možností počítačů nebude. Já optimista doufám, že až i baba Dymáková pochopí, že výpočetní technika je už leta na fyzikálních limitech, třeba si někdo sedne a začne přemýšlet jak psát programy alespoň tak efektině jako hry pro ZX Spectrum z roku 1983 .....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petr G. Petr G. | 30. září 2012 v 9:42

Soudruzi z NDR udělali chybu, když nechali dostudovat 20 ročníků "programátorů", co neumí zapojit LED diodu. Proč kupovat samoblikající LED, když stejnou práci odvede PICAXE.

2 Žirafka Žirafka | Web | 30. září 2012 v 20:42

A takový M602 je do dneška nepřekonaný program :-)

No a další věcí byli rezidenty, ale to je trochu jiná liga.

Já v multitaskingu vidím jedno pozitivum a to, že mohu poslouchat písničky když něco smolím nebo čtu poštu či se učím Neuroscience pro geeky :-)

3 Žirafka Žirafka | Web | 30. září 2012 v 20:42

Jo a víš co mi nabízí FireFox jako náhradu neznámého slova "geeky"? Gekony :-)

4 Karel Karel | 1. října 2012 v 6:51

OpenOffice nastartuje poprve za 6s, podruhe a dal za 3s, mam 7 let stary pc.
V C++(take objektovy jazyk) staci napsat A+=3; Pro nekoho je sklenice poloprazdna, pro nekoho poloplna a jiny se neumi zaridit a trapi se pod zavirovanymi windousy.

5 Žirafka Žirafka | Web | 1. října 2012 v 21:37

Je zajímavé, že o OO tohle čtu a slyším často. Ale doma mi ta potvora startovala dlouhé, předlouhé minuty (skoro deset).

Když se v práci zkoušelo něco podobného (nová T602 založená na OO) tak to bylo také utrpení a pak se od toho upustilo.

Je to jen náhoda a nebo je něco divného uvnitř systému OO? Když už to jednou nastartuje, tak to docela jde, ale to první startování je děs.

Jinak já používám programy od Microsoftu (hrůza co? :-) )  k mé téměř plné spokojenosti.

Windows XP a Office 2003 zatím nejlepší kombinace co znám.

6 Karel Karel | 1. října 2012 v 21:59

Celý operační systém na té mojí domácí plečce od bodu zapnutí do bodu kdy jde pracovat - se spustí za cca 25s, stejně jako na raspberry pi. V práci Win XP i 10 minut (nejen mě). O tom že občas ty XP nejdou vypnout, to už nekomentuji.

7 Petr G. Petr G. | 3. října 2012 v 8:02

OO už používám jen v českém významu této zkratky. WinXP startující 10 minut ... ano znám takové PC. Ještě z dob kdy RAM byla drahá a pro zlevnění se PC s (tehdy novinkou XP) prodávalo s 512KB. Smůla že si nejsou uživatelé ochotni/schopni RAM rozšířit min. na 2GB (což u staršíchlevných notebooků nejde). Současné Win7 64bit mi na notebooku naběhne do 40s. No ale je to strašně pomalé proti Palm TREO650 kde mi Facebook-chat naběhne do 1s :) Budu za to Billa kamenovat? NE ... přestanu srovnávat hrušky s jabkama a smířím se s tím, že je zaniklý Palm OS-5 rychleší než Linux.

8 Karel Karel | 4. října 2012 v 6:54

Tak všude máme okolo 4GB RAM, na mém NB je jen 1GB ale startuje nejrychleji, protože ho nezapojuji do sítě. Problém je v jednak antiviru, ten při startu skousne dost času a druhá věc je připojování síťových disků, ty se navíc občas nepřipojí, to pak musíte z windows se odhlásit a znovu přihlásit, i opakovaně, než disk průzkumníku uvidíte. Takže reálný náběh win může být i víc jak těch 10 minut. V pondělí v 12:00 dělám tvrdý restart, poněvadž se spustí týdenní scan, to už se pak nedá pracovat vůbec. A ve velké firmě s takou situací nic neuděláte.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama