close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chvála prachů za zmatenou vědu.

9. října 2012 v 4:45 | Petr |  Příroda
Po jistých neblahých zkušenostech nesmím nikoho jmenovat a jméno ani naznačovat, ale byl jsem na opravdu výborné konferenci organizované jedním z mých zaměstnavatelů. Na rozdíl od konferencí pořádaných odbornými společnostmi, které často trpí nedostatkem přednášejících a proto připomínají spíše vymývání mozku, kde ti samí lidé vykládají ty samé věci mnoho let po sobě, tady moc a prachy soukromníka způsobily, že přednášky byly velice zajímavé a poučné.

Nicméně i zde jsem bohužel viděl příznaky "světa naopak". Madicína se nám nějak rozdělila na dvě větve:
První zabývající se kariérou, granty, akademickými tituly, penězi atd.
Druhou zabývající snahou zjistit co pacientovi je a jak to léčit.

Možná to bude působit jako známka mé pokračující paranoie, ale tyto dvě složky jedou každá opačným směrem rychlostí tryskového letadla. Drobným problémem je, že na straně první je moc, firmy, prachy, akademické tituly atd. Na straně té druhé je jenom práce a dokonce možná pohrdlivý pohled kolegů. kteří jedou po "první koleji".

Nic tenhle rozštěp neilustrovalo lépe než druhý den konferece spojený s prezentací "grantových projektů". Pokud se jednalo o vyložené mrhání peněz za nesmysly typu : (poněkud fantazíruju) : "Zjišťování genové variability CTNNB1, FAM123B, SOX9, ATM, ARID1A. ACVR2A, TGFBR2, MSH3, MSH6, SLC9A9, TCF7L2, BRAF na leukocytech mužů s rakovinou konečníku" tak grantová komise vyslechla prezentaci a neměla námitek, ani když na otázku - jaké jsou výsledky vaší práce ? Dostali odpověď : "shodné s již publikovanými" (?!?!)

O něco méně nadšeně vítala grantová komise report kolegovů ze špitálu, kteří získali grantové prachy na vypalování prekanceróz jícnu vysokofrekvenčním proudem. Nejenom že za grantové prachy vyléčili několik desítek lidí, ale dokonce vydali dva články o své pionýrské činnosti ve dvou celosvětově proslulých časopisech....

No a zcela neúspěšní byli lidé s projekty zcela konkrétními - léčit diabetické nohy, léčít Raynaudův syndrom atd...

Proč tedy není problém získat 3 milióny na laboratorní blbosti, které navíc jsou z kategorie tzv. "me too science" neboli "já taky výzkumu" genů se zatím zcela nejasným významem, zatímco je problém získat 300 tisíc na léčení diabetických nohou?

Protože proto ?
Protože už Profesor Parkinson psal že schválení miliardy liber na jadernou elektrárnu trvá 5 minut, zatímco schválení 5 liber na kancelářské sponky trvá hodinu ?
Nebo je to tím, že diabetická noha má blíže k práci, zatímco CTNNB1, FAM123B, SOX9, ATM, ARID1A. ACVR2A, TGFBR2, MSH3, MSH6, SLC9A9, TCF7L2, BRAF mají blíže k raketové kariéře, čemuž každý "manažírek" snadno rozumí ?

Nevím - neřeším - mé prachy to nejsou. Jenom mě tak vzadu v lebce svědí, kolik by se dalo léčit rakovinných jícnů a hnisajících nohou za 3 milióny, za které jsme dospěli k "výsledkům stejným jako před námi v Americe" a ještě ke dvěma přednáškám - v Praze a v Olomouci....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama