close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Rasismus a teorie pravděpodobnosti

30. října 2012 v 5:59 | Petr |  Svět okolo
Asi je to tím, že jsem studoval v Brně a pracuju v Ostravě, ale moje zkušenosti jsou následující:
Za svůj život jsem zažil 7 pokusů o krádež dámské kabelky.
  1. Zabránil jsem tlusté Romce okrást neznámou ženskou v "šalině"
  2. Okradli moji exmanželku - nevíme kdo to byl
  3. Okradli moji exmanželku - romský klan kapsářů v černých bundách
  4. Okradli moji exmanželku - romský klan kapsářů v modrých bundách
  5. Zabránil jsem okrást sestru exmanželky když nás navštívila v Brně - opět tlustá Romka s mnoha sukněmi a šálami, ale jiná než v bodě 1.
  6. Volal jsem policajty na snědého borce, který se pokusil okrást sestru z našeho špitálu.
  7. V Polsku na tržišti se pokusili okrást Marušku (nepochybně Poláci)
Takže máme 7 zcela reálných kapesních krádeží z první ruky - sám jsem je zažil - ne že "jedna paní povídala" a 5x z toho v tom hráli úlohu Romové. Počítáme - li, že ve zdejším středoevropském regionu je jich kolem 10% populace - prostá statistika vychází poněkud nelichotivě - frekvence kapsářů v Romské populaci je 5 / 2 / 10% = 25 x vyšší než ve většinové populaci.

Jinými slovy to může znamenat, že 99,99% bílých nekrade, a 99,75% Romů nekrade. To 0.25% populace je však ta nejviditelnéjší skupina, protože pokud vás okrade kapesní zloděj - bude se Vaše statistika blížit mojí statistice.

To je veliký problém, zkresleného vnímání reality, a dokud se těch hypotetických 0.25% nestlačí alespoň na takovou úroveň, že polovina kapsářů budou běloši - je těžké veřejnost přesvědčovat. Aktivisti si mohou hrdla ukřičet, ale vždy se setkají se stejným argumentem - podobným tomu mému - 7x mě okradli a z toho 5x to byli Cigáni ....

Je s podivem, že řešení, oč je jednodušší, o to je neproveditelnější - ze strany státu je to povinnost pracovat za sociální dávky, ze strany policie je to snaha "jít do problému" a ze strany samotných Romů - je to zahodit dvojí morálku vůči bílé většině, kdy okrádáni "gadžů" je vítané a žádoucí - na rozdíl od okrádání Romů - a na své kradoucí potmstvo používat rákosku hojně a od útlého mládí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Adam H. Adam H. | E-mail | Web | 30. října 2012 v 11:54

Mně tohle (vlastně jakékoliv) škatulkování přijde dost hloupé. Ukázalo se, že u křesťanů, židů, Čechů, Němců, černochů to byla chyba. Mám pocit, že stejné je to i u Romů a že tyto nálady rozdmýchávají masová média (případně jiné organizace, pro které je výhodné mít co nejvíce přívrženců), protože je to pro ně výhodné téma.

Dělat na základě sedmi okradení či pokusů o ně, všeobecné závěry, že frekvence (výskytu?) kapsářů v Romské populaci je 25x vyšší než ve většinové, je podivné. A co je to vlastně ta "většinová" společnost?

2 Karel Karel | 30. října 2012 v 18:37

Stačilo by několik provokatérů s kabelkou infikovanou chilli papričkou (např. Naga Viper) s pálivostí 1 000 000 SHU a cikáni by se kabelek báli jak kalousek českých aut u polských pump.

3 Petr Petr | 30. října 2012 v 18:46

Adame, zjevně podle návštěvnosti čekáte na reakci. Čistě matematicky při 7 čórkách je statistická chyba výběru 37% takže pokud se pohybujeme na 95% hladině výzanmnosti měl jsem napsat, že počet kapsářů je mezi Romy 6.5 - 43.5 x vyšší než ve zbytku společnosti že.

Z lidského hlediska - bych zopakoval větu, která možná zapadla. hypotetíckých 0.25% kradnoucích je nejvíce viditelná menšina mezi nimi a jejich práce je své známé/děti/příbuzné umírnit - jinak si aktivisti (masová média) budou moci hrdla ukřičet přesvědčováním veřejnosti, že jejich empirická zkušenost ve skutečnosti není jejich empirická zkušenost.....

4 Igor Igor | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:06

To Adam:
Tri roky nado mnou bývala cigánska rodina, takže viem o čom to je. Zažil si to? Ak áno, máš právo kritizovať - inak sú to prázdne reči o tom čo treba robiť. 3x do týždňa vytopený byt a policajti sa ani raz do toho nestarali - máš si to vybaviť sám. Potom som sa sťahoval - našťastie - neviem čo am robili tí chudáci čo sa tam nasťahovali po mne.

5 Karel Karel | 31. října 2012 v 18:14

Ono stejně lidské uvažování je hloupé, viz následující situace: A)cikán ukradne kabelku, v ní 1000Kč a mobil, celkem škoda 5000Kč, cikán si koupí fet, lid řve. B)babičce s důchodem 8000Kč na nákupním zájezdu agresivní prodejci vnutí hrnce za 50 000Kč, skutečná cena 300Kč, prodejce si koupí luxusní dovolenou, lid to nezajímá C)Za rok jako daňový poplatník zaplatíte řekněme 200 000Kč na daních, daně se pošlou na 2x předražené dálnice, pán podnikatel má na nový tryskáč, lid na to nic. Z toho vyplývá čím více zloděj ukradne, tím méně lid řve. PS:O sedmičce v krabici nebo o mašinfírovi jsem radši nepsal.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama