close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Proč stavět vlastní senzory ?

22. listopadu 2012 v 5:03 | Petr
Jestli redakční systém na BLOG.CZ neselže tak v neděli vyjde článeček - návod jak postavit detekci překážek z infračervených LEDek a přijímače infračerveného dálkového ovládání na televizi. My starší tenhle obvod dokonale známe takže by mně ani ve snu nenapadlo zveřejňovat na něj návod, ale pak jsem četl článek na Lets Make Robots, kde autor - z Kanady - psal, že mladí tuhle fintu neznají. Tak jsem si pomylsel něco o "blbé kanadské mládeži" jenomže pak jsem prohledal naše stránky a krome nějakých 4-10 let starých článků na Robotika.cz zde, zde, a zejnéma zde, kde je i krásné schémátko a obrázky, jsem nic nenašel. Zejména mě překvapilo, že jsem návod na tohle čidlo nenačel na Robodoupěti, kam jej dám sám, pokud nenarazím na odpor kluků, kteří by patrně raději prodávali Sharpy GPYxxxxx za 370,- než TSOP4836 za 18 kč.

Zdánlivě to vypadá jakože já starý vidlák lakomý, místo kvalitních čidel od Sharpu stavím vlastní bastly kvůli peněz. Ano v oblasti IR detekce překážek je čidlo postavené kolem TSOP4836 poněkud horší. Ale už v oblasti ultrazvukových čidel je situace taková, že prakticky není možné postavit horší ultrazvuk než je komerčně dostupný SRF05 a jeho bratři.

Samozřejmě,že je velice odvážné trvrdit o (celosvětově) nejrozšířenějším ultrazvukovém modulu že je nejhorší, ale není to jeho vina - problém je v tom, že výrobce se snaží uspokojit všechny, udržet cenu nízko, udělat interface co nejjednodušší atd, atd, atd a výsledkem je takové množství kompromisů, že pokud kupíte ultrazvukový mikrofon a reproduktor, k tomu jednu LM324, jeden procesor a pár pasivních součástek a neuděláte hrubou chybu při konstrukci (protože budete poslušni mých rad ;-) )- opravdu je velice těžší postavit postavit ultrazvuk, který by byl horší než SRF05, než postavit utrazvuk výrazně lepší !!

Už kdyby SRF05 něl analogový výstup - dalo by se poznat co je skutečné a co je falešné ECHO, ale to by bylo pro začínající robotiky moc složité - takže má jenom ditigální výstup 0 a 5V, který se dá "snadno připojit k Arduinu" takže pokud čidlo signalizuje překážku nikdy nevíme jestli 5V znamená 2cm kamínek nebo 2m betonovou stěnu, nebo dokonce jak si přečtete, jestli to není úplně falešný signál z nezvládnutého analogového zapojení tohoto čidla ....
Dokonce i král všech čidel - laserový dálkoměr SICK má problém. Kluci, kteří jej používají na Robotur nepotřebují scanovat vodorovnou rovinu, oni potřebují paprsek sklonit trošku k zemi - řekněme tak 15 stupňů - toho by se dalo lehoulince dosáhnout posunutím otočného zrcátka o 7.5 stupňů směrem k zemí - místo roviny by pak SICK scanoval kužel kolem sebe. K zrcátku ale nemají přístup a násilím otevírat čidlo za stovky tisíc se asi bojí - takže nakloní pod úhlem 15 stupňů celou "krabici" a výsledkem je, že vpředu je vše OK, ale vzadu a na bocích míří SICK "pánu bohu do oken"

Abych shrnul dnešní filosofický článek - stavějte vlastní čidla. Protože vy víte, co váš robot potřebuje. Proto je pravděpodobné, že vaše jednoduché čidlo "na míru" bude fungovat stejně, nebo dokonce lépe než "vysoce sofistikované" čidlo postavené tak aby "vyhovělo všem"
Řečeno mojí oblíbenou analogií z přírody - mravenci taky nemají oči ze včel a už vůbec nemají oči ze slona a naopak .....

Na závěr ještě tradiční rada pro blondýny, co dočetly až sem - pokud jste se už potřetí rozcházíte s chlapem, protože všichni tři byli - idioti - flákači - narkomani - násliníci - děvkaři - na kluky - nebo něco jiného .... chyba patrně nebude v mužích jako celku - chyba možná bude ve špatně promyšlených kritériích Vašeho výběru - ne ?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 slavo slavo | E-mail | 23. listopadu 2012 v 1:39

Uplne s Vami suhlasim,
teraz uz len dufam ze sa tu casom objavi aj nejaky postup "ako na ultrazvuky". Niesom dost skuseny konstrukter a tak sa vzdy dostanem len na uroven SFR05 ale bol by som vdacny za napovedy, ktore by ma dostli dalej. Dakujem za skvely blog ;)

2 Petr Petr | 23. listopadu 2012 v 20:29

Ultrazvuky už jsou napsané - na 4 díly - takže budou "výživné" ....

3 Jirka Jirka | 24. listopadu 2012 v 17:17

Už se těším

4 slavo slavo | E-mail | 26. listopadu 2012 v 2:02

Tak to sa velmi tesim.
Snad sa dockame cim skor :)
vela zdaru ;)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama