close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Doba nenažraně-hladová.

25. prosince 2012 v 5:06 | Petr |  Filosofování
Před 4 lety jsem koupil boty, u kterých výrobce udělal technologickou chybu, spočívající v tom, že vydržely 4 sezóny a ani letos se nerozpadají. To je zjevné ohrožení růstu HDP a je to v příkrém rozporu s obchodní politikou moderních výrobců v moderní době. Když jsem nyní ve vánoční filosofické náladě musím připustit, že ševce, kováře, pekaře, truhláře a další řemeslníky rád používám jako myšlenkový model srovnávající "starou" a "novou" dobu.

Když myslím na boty, nelze prostě pominout mého oblíbeného Nassima Nicholase Taleba, který dělí novověk na dvě období. Mediokristán - před globalizací a Extremistán - nyní. V mediokristkánu platí gaussova křivka, většina lidí osciluje kolem průměrných hodnot, platí pravidla hry, čísla jsou představitelná. V extremistánu je vše naopak - gaussova křivka neplatí, průměrný příjem se skládá z jednoho miliardáře a miliónů hladových chudáků, pravidla neexistují, nebo jsou nepochopitelná, čísla jsou nepřestavitelná, jakože Bill Gates vlastní 62 000 000 000 dolarů.

Takkže když myslím na venovského ševce před příchodem Bati - byl jeden ve svém regionu, věděl kolik lidí nosí boty, kolik jich musí ušít aby doplnil ty, co se rozpadly, věděl kolik přibližne na tom vydělá. A taky věděl, že když bude mimořádně šikovný - navýší své příjmy o pár desítek procent, ale dosáhnout 2x takového zisku už je v konkurenci ševců ze sousedních vesnic nemožné.

Dnes je to opravdu právě naopak - náklady na výrobu bot prostě musíte stlačit téměř k nule a to i za cenu, že vaší dělníci v megatovárně, v Indii hladoví od pondělí do středy, protože jinak vás smete konkurence, jejichž dělníci hladoví až do čtvrtku. Žádná nekvalita není dost nekvalitní, aby se nedaly ušetřit náklady ("katovat kosty") a vyráběla se ještě větší nekvalita. Žádná lež naopak není dosti velká, aby se nedala využít při "budování image značky" protože to je jediný způsob jak prodat mnohem dráže než odpovídá vlastnostem výrobku ...
A předpověditelnost budouchosti ? nenechte se vysmát, až se vám podaří donutit dělníky hladovět až do pátku váš obrat rázem vzroste 100 násobně, na kratičkou dobu, dokud vás nezlikviduje firma s dělnictvem, které hladoví až do soboty a šijí boty z pneumatik.

Výsledek z hlediska spotřebitele je dosti tristní - boty za 499 se rozpadají do měsíce, což není žádnou zárukou, že boty za 4999 vydrží alespoň 10x tolik. Absurditou je, že i za tuto cenu celý řetězec produkující boty tak-tak vyžije, ačkoliv venkovský švec by šitím bot této ceny hladce uživil rodinu. Ono totiž všeobecné lhaní, dodavatelům, prodejcům, zákazníkům, akcionářům, berňáku... vyžaduje spoustu poradců a manažerů, takže na kůži, lepidlo, nitě, dělníky ani daně už penníze nezbývají.

Na druhé straně na co si vlastně stěžuju - pradědeček za těžkou práci v továrně, dostal, císařpánovým zlatem kryté, peníze a za ty koupil skutečné boty, ručně ušité, ševcem ve své vesnici. My - za ISO onanii a produkci zbytečných tabulek v Excelu dostáváme nekrytou měnu, za kterou kupujeme "virtuální" boty. Lze se něčemu vůbec divit ?

Rád bych poskytl nějakou radu, ale těžko radit, co má jedinec podniknout, proti megakorporacemi hnanému "vývoji civilizace". Snad pokud znáte místního ševce, nenechte ho zbankrotovat, protože v "Addiasu mají slevu".

V každém případě alespoň opožděně přeji hezký zbytek vánoc a spokojený nový rok.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 25. prosince 2012 v 19:11

Nedávno jsem opravil za 30minut pračku, klasické kurvítko - vyschlý kondenzátor (pravda po 6letech provozu) nekoupil jsem tedy pračku novou = těžký přestupek. Na stavbu jsem nenajal stavební firmu, tedy majitel virtuální firmy si nekoupil nové AUDI A8 za mé peníze = genocida evropského společenství. Doufám že na mě nekápnou a nebudu souzeny v Haagu za zločiny proti lidskosti :-D

2 v v | E-mail | 14. ledna 2016 v 20:19

To je zajímavý článek. Ale... , když jsem chtěl nedavno podpožit ,, místního ,, ševce , chtěl za ušití bot zvaných perka, 32 tisíc....
Tak chodím obutý do bot od místního větnamce a za 32 tis si můžu chodit až do smrti.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama