close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Rýsování pilou.

10. ledna 2013 v 5:45 | Petr |  Roboti
Před týdnem jsme probírali NUTNOST stavění robotů po malých kouscích, prorože jinak se utopíte v problémech typu "všechno se vším souvisí".
Dnešní kapitola je o tom, že neumím zacházet se žádným strojírenským CADem ani 2D a tím méně 3D. Takže mládež si teď může odfrknout a říci "blb" a jít surfovat jinde. Na druhé straně - nevím jestli to není výraz snobismu, který je nutný k navýšení ceny projektu, ale všichni, kteří si říkají "dyzajnéři" mají plnou hubu toho jak při "dyzajnování" používají 3D tisk k rychlé výrobě "prototypů svých idejí". Proto se snad nemusím tak stydět.
A dále bych mohl napsat jenom : dělejte to taky tak a spět k radě pro blondýny... Ale abych si zasloužil dnešní porci návštěvnosti musím obrázky doprovodit nějakou omáčkou.

Když stavíte "čisté elektro" jako jsou zesilovače, rádia a tak - tak to prostě "nějak uděláte" a pak v nejhorším koupíte krabici velikosti lodního kufru a doté to všechno nějak zadrátujete.
S roboty to není zase tak snadné - jednak roboti musí mít určitou strukturu - kola by se opravdu měla dotýkat země, kamera by opravdu měla vidět dopředu, atd. Už tohle klade na konstrukci robotické elektroniky řadu omezení. A to ani neotevírám otázku rušení na moc dlouhých drátech a další má oblíbená témata z okruhu "blbuvzdornosti" robotů, která se týkají především robotů "ošklivých" co z nich lezou dráty, desky visí za přívody, a všemu vévodí kontaktní pole, které je hned vedle notebooku přilepené izolepou "na hřbetě robota" a buď z něj drátek vypadne nebo třeba ne ne.

Takže už máte hotovou elektroniku typu "vrabčí hnízdo" popisovanou minule, a musíte ji někam stěsnat, aby to celé "dávalo nějaký smysl" - v této fázi obvykle beru barevné fixy a čtverečkovaný papír a začínám kreslit. Pokud se jedná jenom o klasický "nárys, bokorys, půdorys" všechny úhly jsou 90 st. je to ještě dobré, ale takhle snadné je to uvnitř robota málokdy. Takže se dostanu do problémů a nakonec se vždycky naštvu a začnu "rýsovat pilou". To jest vyrábět 3D nefunkční "fantom" budoucího robota, nebo jeho části.

Příklad na obrázku nahoře - studie budoucího Trávoměru - zcela vlevo - "fantom" na kterém jsem zjistil, že trávoměr nebude menší než veliký SICK a navíc si budu muset dávat pozor aby sám sobě nestínil. Uprostřed a vlevo - krabičky polepené naroutovanými DPS k ověření jestli si "spolu sednou" - a už v této fázi jsem zjistil, že nesednou a musel jsem jeden vyčnívající elektrolytický kondenzátor posunout.
Abyste si nemysleli, že "strejc si jenom neškodně hraje s nůžtičkami" tak tady máte něco ze dna úplně jiné škatulky to Modré - je "neporazitelný robot Ferdík" - 4 sezóny po sobě vyhrál na Robotickém dni MiniSumo. Vpravo je "fantom" jeho budoucího nástupce a potenciálního porazitele, který měl dle mých idejí převracet oponenty speciální radlicí s pákovým mechanismem využívajícím jejich vlastní váhy. (Běda jestli někdo bude opisovat ! ;-) )

Takže - už podruhé stejná věta "přísahám na holý pupek" že čas i prachy ušetříte tím, že se vykašlete na 3D CAD a z toho "co dala popelnice" postavíte fantom, který má se skutečným robotem mnohem více společného než i ten nejlepší 3D model v počitači, mimo jiné proto, že příroda na fantomu "dodržuje všechna pravidla" i ta robotikům nepříjemná jako je pevnost materiálů tuhost spojů, poloha těžiště a tak ....

Zbývá už jenom oblíbená rada pro blondýny, co dočetly až sem - muži a ženy se mohou vzájemně obohatit - On vám vysvětlí co to je GES, GME, TME, Farnell, RS, RadioShack, Elix, vy mu vysvětlíte co je to H&M, Kenvelo, NewYorker, C&A, Terranova, Orsay, a nakonec se sejdete u dvojitého vysvětlování pojmu MIXER.

P.S. Klidně opisujte, naopak bych byl potěšen, kdyby někdo "pákového" robota na sumo postavil.
P.P.S. Geekům vyloženě nařizuju alespoň na MIXER kliknout - slečna, která na vás vyskočí je fakt dost dobrá, i když (bohužel) oblečená.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 14. ledna 2013 v 6:51

U te druhé skupiny zboží, to jsou vše výrobky co šily děcka potmě ve sklepě.

2 SPECZ SPECZ | E-mail | Web | 22. ledna 2013 v 2:32

Kdyby jste přeci jen chtěl zkusit něco na 3D kreslení, doporučuju sw sketchUp od googlu. Je zadarmo, ale hlavně - je pekelně jednoduchej. Na youtube je k tomu pár videí, a podle nich se to dá zvládnout velmi rychle. Já jsem program úspěšně využil při návrhu vestavby obytného auta, kamarád zas při návrhu obytné lodi ...

3 Pirx Pirx | 30. března 2013 v 15:43

I když pozdě, přece jen přidám: Pro svoje cvičné konstrukce používám technologii nůžek na plech a dvouvrstvého laminátu pro DPS, který následně pájím. Pro složitější věci jsem se na stará kolena naučil základy SolidWorks. Dobře se v něm přemýšlí a většinou se pak v reálu všecho pěkně "potká".

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama