close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 26. Mixéry 4.

6. ledna 2013 v 5:21 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Dostáváme se k tomu co mělo být jako kapitola 1 a to je smysl mixérů. Takže podám drobný výčet použití.

1. Porovonání frekvence dvou signálů : Příklad policejní radar vysílá na 25 GHz signál se odráží od jedoucího auta. Frekvence se změní dopplerovým posuvem, je v radaru mixována s původním vysílaným signálem, rozdílový signál leží v akustickém pásmu - jeho frekvenci měří mikrokontrolér a zobrazuje zda dostanete pokutu, nebo ne. Výpočet rozdílové frekvence
delta F = F0 * V/C
F0 - základní frekvence vysílání , V - rychlost auta, C rychlost světla, Zkusíme vypočíst pro 1 metr/sec. Delta F = 25*109 / 3*108 = 83.3 Hz. Docela málo - pro auto jedoucí 50 km/h je to 1157 Hz a to už se dá.

2. Porovnání fáze dvou signálů - příklad - Trávoměr bliká na 10.7 MHZ a stejný signál řídí spínaný směšovač a to tak, že kdykoliv dioda svítí je směšovač vypnut. Pokud se signál vrátí od blízké překážky okamžitě - narazí na vypnutý směšovač a výstup je 0V - čím dále je překážka tím se signál vrací více zpožděný a tím více jej pronikne směšovačem, takže napětí za směšovčem je úměrné vzdálenosti překážky ... (hrubě zjednodušeno)

3. Plynulé řízení zesílení - příklad - jakýkoliv procesing analogového signálu (třeba ultrazvuk) - pokud chcete opravdu jednoduče řiditelný zesilovač - kupte si IO s Gillbert cell směšovačem (NE602, NE612, SA602, SA612, MC1496) do vstupu pro RF pustťte zesilovaný signál a do vstupu pro LO stejnosměrné napětí - které vám určí celkové zesílení - ultralineární s minimem šumu jediným broučkem s 8 nožičkami - podle mně lepší než se patlat s "výdobytkem moderní doby" jako je digitální potenciometr.

4. Změna frekvence signálu - to už je klasika - posloucháte FM rádio na frekvenci 100 MHz a to tak, že v tranzistoráku kmitá oscilátor na 110.7 MHZ signál z antény se jen po minimálním zpracování míchá s 110.7MHz a rozídl 10.7MHz tzv. mezifrekvence - se žene do keramického filtru a k demodulaci. u dobrého směšovače je amplituda i fáze výsledného signálu stejná jako původního - mění se jen frekvence. Nebo příklad z robotů - chcete digitalizovat ultrazvuk na 40 kHz - ale váš AD převodník takové frekvence nezvládá - tak si jej zmixujete se signálem 36 KHz na rozdíl 4 kHz, který už nebude dělat problémy.

5. Usměrňování signálu - je totéž co změna frekvence - jen je to směšování stejné frekvence stejnou frekvencí - kde rozdíl frekvencí nakonec je 0 Hz - příklad - ultrazvuk - víme jakou frekvenci jsme vyslali, a není problém ji z mikrokontroléru dodat do směšovače, který je na konci řetězce zesilovačů - vyhneme se tak zmršení signálu usměrňovacími diodami ...

Vzhledem k tomu, že mixování je násobemí - vyskytuje se mixování i v digitálním světě - logická operace XOR nad dvěma bitovými proudy je ekvivalent vyváženého mixování a OR, nebo AND nevyváženého. Takže analogové mixéry se používají i u demodulace celé řady digitálních modulací - jelikož jsem tuto možnost (až na generování frekvence XORování dvou jiných) nikdy nepoužil - nechal bych to inženýrům.

Příště se budu snažit celý miniseriál ukončit. Nyní nám zbývá už jenom rada pro brunety : Všimněte si že tchýně, děti, kočáry, plíny, ba ani kapesníky a menstruační vložky se v pornofilmech nevyskytují, berte to jako poučení a nejméně do svatby svého miláčka těmto věcem nevystavujte, aby náhodou "necuknul".



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama