close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Čím živit mozek ?

26. února 2013 v 5:04 | Petr |  Filosofování
Máme jednoho ctihodného kolegu, který se vyžívá v tom, že na každé biochemické konferenci má přednášku, ve které, jako sopka chrlí nové molekuly, které budeme stanovovat a tím diagnostikovat choroby, lépe, více a rychleji než dnes. Většinou začíná mluvit rychle, a pak přechází do kulomentného drmolení, za hranicí srozumitelnosti. Našel jsem čtyři roky staré zápisky plné jeho "převratných novinek" po kterých od té doby neštěkl ani pes, a už ani neštěkne, protože vývoj letí a tyto věci, které jsme ani nenakousli už jsou pod několika vrstvami "novinek", které nenakousneme v příštích letech.

Poučení ? Ne že bych nabádal být 100 let za opicemi, ale zuřivým sledováním novinek v medicíně se z vás stane lapač šumu a efemérních článků, jejichž smyslem je dopomoci autorům k akademickému titulu, nikoliv o něčem informovat.
Tedy nechci příliš zobecňovat, ale já osobně jsem se dostal do věku, kdy trpím krutým nedostatkem úplně takových "WOW" nebo česky "JŮŮŮ" informací, které jsou překvapivé, poučné, logické, myšlenkově vás posunou vpřed. Naposledy jsem byl z nějaké informace "úplně hotový" snad před více než rokem, kdy jsem pochopil jak funguje diskrétní cosinová transformace, a její sestřenice Fourierova transformace. To jsou všechno okamžiky, kdy v hromadě hlušiny se zaleskne zlatinka, že bych byl nekdy v "jůůů" stavu hodiny, nebo dokoce dny jako třeba kdysi při četbě Feynmannových přednášek z fyziky ?

Buď jsou věci, které by byly pro mně zajímavé - pro mně - už moc složité ? Nebo díky Internetu jsme zavaleni tolika blbostmi, že nalézt něco zajímavého je příliš pracné, aby stálo za to se do takových věcí pouštět "jen tak" ? Nebo strejda Alzheimer se začíná projevovat zužováním zájmů ?

Opravdu nevím.Nedávno jsem navštívil knihkupectví - co beletrie to afektovaný žvást, místo Sci-Fi trpajzlici lítají na dracích, literatura faktu plná konspiračních teorií a oddělení kdysi nazývané "odborná literatura" plná knh typu "Nebojte se utáhnout kapající kohoutek !".

Asi bude stále těžší živit a bavit hladovějící mozek ? Nechcete alespoň, vy, moji čtenářové, psát nějaký zajímavý blog, který by šel mimo bordel všednodennosti ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 26. února 2013 v 7:21

Což takhle přijít na smysl života, vesmíru a vůbec...

2 Petr Petr | 26. února 2013 v 9:24

To už je přece vyřešeno - 42 - nebo ne ?[1]:

3 Karel Karel | 26. února 2013 v 11:03

Omyl, bude to teprv řešit Ostravský superpočítač, ale předem je znám výsledek, je to "42!!!"

4 Petr G. Petr G. | 27. února 2013 v 0:54

To bude opravdu oříšek najit v nekonečnu rovnic s výsledkem 42 to konečné a definitivní řešení. Ani Hitler to nedokázal a byl přitom tak blízko.

5 Karel Karel | 27. února 2013 v 6:43

Příroda žádné rovnice neřeší. A přesto voda teče a ptáčci zpívají. Co takhle si přečíst Stopařova průvodce galaxií?

[4]:

6 Petr G Petr G | 28. února 2013 v 1:52

Přesto že příroda rovnice neřeší, platí v ní fyzikální zákony s matematickou přesností.

7 Dálik Dálik | 3. března 2013 v 13:51

Tož Feynmannovi přednášky jsou moc dobré. Pro mě nejzásadnější článek je o komplexních číslech, kde je ukázáno, jak prakticky ověřit eulerovu rovnici.

Dále je zde předvedeno i odvození bolzmannovi rovnice, kterou elektronici znají pod názvem shockleyova rovnice diody.

8 Vladan Vladan | E-mail | 3. ledna 2016 v 22:07

V padesáti jedna letech jsem začal studovat MMF univerzity karlovy a řeknu Vám To je orgasmus.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama