close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Co je a co není Robot ?

17. února 2013 v 2:04 | Petr
Nedádávno se mi někde mezi reklamními banery na internetu objevil odkaz "Stanley Povoda - nestor české robotiky". nemám ambice znát v česku každého, kdo se zabývá roboty, ale když jsem prozkoumal kdo je pan Sanley Povoda, který o sobě píše, že je "Robotman and electronic sculptor", zjistil, jsem že je nutné poněkud upřesnit co je to robot a co je plechová bedna na vysílačku.

Komunisti o co méně zvládali technologii vyrábět, o to více zvládali o ní zaníceně diskutovat, takže místo váhy jsme měli hmotnost, místo hasiče požárníka místo pošťáka listonoše a místo televize měl být "rozvid" (podle vzoru rozhlas) nebo "dálnovid". Video ( ví ještě mládež že kdysi se video nahrávalo misto na YouTube na kazety?) se mělo jmenovat "magnetoskop" nebo "magnetovid" (podle vzoru "rozvid"). Nakonec bychom skončili jako Maďaří, které nacionalismus donutil vytvořit si vlastní terminologii pro všechno, kromě slova "AMEN", u kterého se asi báli, že maďarskou verzi by pánbůh mohl považovat za rouhání.

Nicméně terminologie v oblasti robotiky nebyla tak špatná - tak si něco uvedeme:
Manipulátor: - to byla robotická ruka bez inteligence, pohybující se po naprogramované dráze - takže většina toho co dneska nazýváme "průmyslový robot" je ve skutečnosti "manipulátor" když vy ze svých robotů odstraníte veškerá čidla a necháte ho naslepo se pohybovat bez reakce na okolí - bude to taky "manipulátor"
Robot - množné číslo Roboty s tvrdým Y na konci tedy rod neživotný - mělo být totéž co manipulátor, ale opatřený čidly vnějšího světa a schopný reagovat na měnící se situaci v okolním prostředí. Takže před pár lety měl manipulátor chapadlo s bodovou svářečkou a naslepo svařoval auta - dneska vypadá toto zařízení stejně, akorát už kontroluje samo sebe kamerou - a tím pádem je to robot - jasné ?
Robot - množné číslo Roboti s měkkým I na konci tedy rod životný - to měl být systém opatřený umělou inteligencí, který má do jisté míry vlastnosti člověka - takže až si v roce 2030 koupíte sexy silikovnovou uklízečku, která doma vyžehlí, navaří a nic přitom nerozbije a ještě s vámi pokecá - bude to robot - životný rod ...

Vlastnostmi manipulátorů a robotů je AUTONOMIE - takže dělají i bez dozoru - když lidská obsluha leží - robot maká.
Pak tu máme zařízení bez autonomie - tedy když lidská obsluha leží - "robot" stojí. Mezi ty patří:
Telepresence device - v podstatě dálkově řízená kamera na kolečkách, nebo třeba bezpilotní letoun - tedy zařízení, které zprostředkuje člověku pocit, jakože je někde jinde - používá se ve vesmíru, v jaderných elektrárnách, v kanalizaci atd. "robot" tohoto typu je i slavný "operující robot" Da Vinci, za které páni profesoři v Praze i jinde utratili, zbytečně, nekřesťasnké peníze ze zdravotního pojištění.
Dálkově řízený - systém - model - plechová bedna páně Povody - je de facto totež co autíčko na vysílačku - data jdou od obsluhy k autíčku, informace zpět si obstarává obsluha sama vlastními smysly.

Příklady: R2D2 a C3PO - pokud je bereme jak byli - to jest herec v plechovém obleku - tak to vůbec není žádný robot. Pokud to bereme jako "ideu" z filmu tak to jsou roboti s měkkým I.
Známý "kopající robot" Orfeus je de facto telepresence device.
BEAM roboti - ačkoliv mají často jen dva tranzistory a jeden motorek, tak reagují na okolí a tudíž to jsou Roboty s tvrdým Y - nevadí že nemají žádný počítač. Je paradoxní, že nějaký "beam photovore" je více robot, než daleko složitější Orpheus, a o galaxii více robot, než výtvory pana "electronic sculptora".

Neberte to tak, že mám nesmírné nutkání vše klasifikovat a dělit "balony na balony a koše", ale bojím se moderního lhaní a matení pojmů do té míry, že bych se nerad dočkal okamžiku, kdy koště bude prohlášeno za robota, protože "přece když na jedné straně taháte - ono to na druhé straně zametá".

Zbývá už jenom oblíbená rada pro blondýny - jste-li na prachy - dopoučuji najít si partnera - rychle zbohatlého, nejlépe nějakým podvodem na státu - takoví štědře rozhazují plnými hrstmi. Lidé, kteří svůj, byť velký, majetek vydělali prací - utrácejí mnohem méně ochotně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama