close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Smějete se motyce ?

12. února 2013 v 5:22 | Petr |  Filosofování
Začneme jenom malým jazykovým okénkem - "bratři anglosasové" používají slovo motyka - "hoe" ve zcela stejném významu jako v češtině, včetně označení osoby "je to motyka". Naopak pokud chceme nadávat ženám můžeme říct "ta suka" - což je rusismus, protože strašlivá ruská nadávka pro ženu "suka" - znamená fena alias samice psa - v angličtině zcela analogicky (ve slušném i neslušném významu "bitch"
Takže teď už si můžete vychutnat obrázek. Nicméně motyka má veliký problém - vznikla v době kamenné, konečný a nejlepší design se objevil někdy za Marie Terezie, a nejlepší výroba byla po I světové válce, kdy Německé zbrojovky zoufale hledaly náhradní výrobní program. Takže nic co by bylo "free", "cool" nebo "in", takže "frikulíni" po celém světě se motyky oprávněně štítí.
Jak chcete pojmout "píár kampaň" ve prospěch motyky ?

"Po celém dni kopání kobzolí
záda už mě tolik nebolí ?"

Nebo jak chcete používat laciné marketingové triky ? Když napíšete "vyzkoužejte vylepšenou motyku" každý kdo někdy držel motyku v ruce se při spojení slov "vylepšená motyka" pokřižuje a pomyslí sí "pánbůh s námi a zlé pryč" Ani obrazově není motyka dvakrát atraktivní - Agáta Hanychová v jehlových lodičkách uprostřed bramborového pole - opírá se o ni ? To ještě tak nějaká domorodka ze Sahelu jak obrovskou motykou překopává prašnou půdu.

To už taková sekera je v lepší situaci - dá se vyrobit titanová, prodávat jako "outdoor equipment" hned vedle GPS navigací bund z goretexu, inzerovat pomocí mladých mužů v goretexu, pějících kolem ohně, co se po nich sápou polonahé ženy. Atd...

Z obchodního hlediska je to ještě horší - vyrobíte titanovou motyku s GPS navigací a GSM spojením na Facebook a Foursquare a očekáváte, že lidi vám zaplatí 100x tolik a "budete ve vatě" a místo toho - se vám ti sprosťáci vysmějí. Založíte si motykový "startup" a budete hledat "venture kapitalistu" na motyky - všichni budou jenom kroutit hlavou. Prostě smůla - motyka je produkt bez perspektivy, neoddělitelně spojená s nejsprostším slovem moderní doby - "práce" a plná negativních konotací jako je "prach", "bláto", "špína", "mozoly" a "únava". Technologicky uzavřená věc, kde každé "zlepšení" ve smyslu moderního marketingu je nápadně vidět a je výrazně k horšímu ? Jak dosáhnout aspoň 10 násobného zisku než je obvyklé už od Marie Terezie ? Outsourcovat výrobu do Bangladéše a vyrábět z lisovaného buvolího trusu ? Myslíte že se to ještě před koncem záruky nepozná ? Tak co s takovou věcí, která tu jenom prudí, ukazuje do minulosti a maximálně tak svou existencí zpochybňuje reálný základ marketingem vytvořených iluzí ?
Zakázat !
Co potom ? Budeme jako na vojně - "Keď nemáte kosy - budete kosiť lopatami !" (citát je autentický). Budeme brambory vykopávat iPadem přivázaným k tyči, nebo titanovou sekerou oděni do goretexu ? Není úplně jasné čím ji nahradit, ale než strpět něco tak neuchopitelného a nezmanipulovatelného - raději zakázat - i s rizikem, že brambory shnijou v zemi.
A myslím že motyka není sama - lopatou, a krumpáčem můžeme potom pokračovat....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 13. února 2013 v 11:11

Pán je trošku zOstravakovaný, ta Karolína a shopping parky na tebe nějak sedly...
Zajeď si na venkov, navštiv vesnické železářství a pak napiš reportáž.

2 vladan vladan | E-mail | 14. března 2016 v 18:26

Motyka je tak odpudivé téma, že na něj  nikdo nereaguje. Nikdo z chytrolínů nemá s motykou mnoho zkušeností. Jen to slovo vyvolává pocit, Brrrrrrrr

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama