close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Ceny 3D tisku - paranoidní úvaha.

12. března 2013 v 5:09 | Petr |  Svět okolo
Opravy všech věcí, včetně laboratorních přístrojů dnes vypdají tak, že servisman se podívá do katalogu a zjistí že náhradní součástka (i ta nejmenší) dosahuje 40-80% ceny nové věci - tak se stará věc vyhodí a hotovo. Velmi vzácně (pokud věc stojí mnoho miliónů) se oprava vyplatí a pak se brutálně vymění polovina střev daného stroje. V obou případech zbyde spousta součástek, kterým nic nebylo, třeba jenom měly tu smůlu že byly v sousedství vadného dílu, po kterém se však nepátralo, protože "čas jsou peníze"

Takže jako brouk hrobařík, který má v práci mnoho strojů za mnoho (desítek) miliónů korun drahé - vyhozené - díly shromažďuju doma. Takže se mi nahromadily krokové motory špičkové kvality, ze kterých jsem už postavil robota, který je krásný a stále čeká na elektroniku, přesto jich mám doma plnou bednu, takže jsem začal uvažovat o stavbě 3D tiskárny.
3D nadšenci mají úplný orgasmus z představy "fab@home" tedy domácího tisku předmětů denní potřeby, který jak si oni myslí "rozvrátí kapitalismus" a vůbec vyřeší bolesti lidstva. Kdysi jsem byl taky tak optimistický v oblasti počítačů, které však přinesly jenom nadvládu PowerPointem vybavených blbců nad inteligentními lidmi a fízlování po Internetu - takže už si dávám pozor.

A pokud jsem úplný paranoik, tak mám proč - zde jsou dodavatelé plastů pro 3D tisk. 3D tiskárny většinou "žerou" ABS - akrylonitril-butadien-styren, nebo PLA - polylactic acid a to ve formě vlákna o průměru 1,75 nebo 3 mm. Zejména ABS je ten nejsprostší "konstrukční" plast, který můžete najít - kupte cokoliv ve slevě v Kauflandu, nebo to vytáhněte z popelnice za ním, a pokud je to plastové-neprůhledné je tp buď polypropylén, nebo ABS.

Proto mě mírně šokovalo, že ceny ABS vlákna pro 3D tisk se pohybují od 20 do 50 dolarů (400-1000 kč) za kilo. Ta cena je tak drzá, že server Hackaday vyhlásil soutěž o 40 000 dolarů pro člověka, který vyrobí - doma postavitelné - zařízení, které z ABS granulátu - nejsprostši a nejlacinější plastikářské suroviny - bude vyrábět vlákno.

Jenom abyste měli představu - výrobně nejdražší plast je polytetrafluorethylen známý jako Teflon - "scientific grade Teflon", pro použití s extrémními žíravinami nebo ve vysokém vakuu - stojí kolem 1000 kč za kilo. Ještě jeden příkladek na už zmíněné stránce je dodavatel polyamidového vlákna, který má cenu 44 dolarů (880 kč) za kilo - kilo struny do sekačky (taky polyamid) stojí v Místku v "Modré labuti" 190 kč.....

Už jsem si stěžoval, že vše, co Marx nazýval "výrobními prostředky" je v současné době extrémně drahé. Třeba deskové plexisklo, elektronické součástky, a mnoho dalších věcí, kde jsme se dostali do situace, že se vyplatí koupit hotový výrobek a "přetavit" jej na jiný.

I samotní příznivci 3D tisku ještě tak před 2 lety mluvili o výrobě zařízení, které z pomletého plastu vyrobí zpátky strunu. Patrně si mezitím pořídili auta a domy na hypotéku, takže je ticho po pěšině, "aby se nenarušil status quo" a byznys s nejsprostším, lidstvu známým, plastem nepřestal vzkvétat.

Těsně před závěrem si dovolím jednu poznámku - ač nejsem přítelem výroby v Číně - zde máme patrně ukázku jak by to vypadalo bez jejich všudypřítomné konkurence.

Zbývá už jenom tradiční rada pro blondýny - víte že 3D tisikem se dají vyrobit fungující boty na podpatku - na míru ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dálik Dálik | 13. března 2013 v 0:44

Exklusífní blokčlánek!

Ačkoli jsem zapřísáhlým odpůrcem teorií o spiknutí, pište dál!

Už jste zkoušel ballbearing motor?

2 Dálik Dálik | 18. března 2013 v 23:27
3 Zdenek Zdenek | E-mail | Web | 12. září 2013 v 15:56

ja  jsem to obesel pres vyrobce plastovych stetin pro metly. Dava mi ruzne barvy a tloustku podle vyberu.

4 3D Wiser 3D Wiser | E-mail | Web | 21. května 2015 v 9:55

Hezky popsaný střízlivý nástroj. O 3D tiskárnách nepřemýšlíme jako nástroji zkázy kapitalismu. Věřím, že tenhle systémy si novou technologii osvojí způsobem pro něj využitelným.

Otázka masivního rozšíření 3D tiskáren do domácností bude odpovězena až v budoucnosti. Uvidíme :)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama