close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Infračervená spektroskopie, aneb jak poznáte, že je fakt zle.

14. března 2013 v 5:32 | Petr |  Příroda
Když už jsem vás otravoval s mozkem, třeba by nebylo špatné probrat ostatní věci, které nejsou běžně známé a možná by bylo lepší, kdyby běžně známé byly.
Jedna z nich je infračervená spektroskopie. Vypadá to jako totální blbost pro pár chemiků, ale tohle je věc, ve které cítím tak velký potenciál, že bych se nedivil, kdyby infračervený spektroskop se jednou stal součástí iPhonu verze 13 - protože k tomu jsou důvody.

Takže si představte, že většina věcí kolem nás jsou buď čisté organické molekuly, nebo mají nezanedbatelnou organickou složku. Organické molekuly jsou z 99% tvoženy jenom 4 atomy -COHN - jak říkal pan profesor v Básnících - tedy Uhlík Kyslík Vodík a Dusík. Tyhle atomy tvoří různě složité molekuly, které se teplem třesou jak se tak třesou tak pokud je ozařujeme světlem jsou schopny energii světla vstřebat a pohánět tím svůj třes. Podle toho jak jsou molekuly postavené tak vstřebávají světlo o různých vlnových délkách, takže když měříme co se vstřebalo dostaneme spektrum třeba jako tohle.
Chemik (nebo software) podívá-li se na toto spektrum bude mu jasné, že látka kterou jsme ozařovali obsahovala samé chemícké skupiny
- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2-
a tedy je na první pohled jasné, že to byl polyethylén - známý veřejnosti spíše jako Igelit.

Co je na tom tak úžasné ? U většiny substancí nemusíte dělat žádné chemické rekace, nic nespotřebujete, nemusíte mít s sebou žádné nádobíčko a přesto určíte, o co se jedná.
Dokonce nejmodernější metoda, kterou se dělají infračervená spektra je tzv Attenutated total reflectance neboli ATR. Při té stačí na měřenou látku pouze přitlačit krystalek diamantu, nebo selenidu zinečnatého a nechat ji ze strany krystalu ozařovat světlem asi takto :

Infračervená spektroskopie,
Světlo při odrazech do měřené látky se čásečně absorbuje a na výstupu můžeme měřit spektrum. Dovedete si to vůbec představit ?
Máte na iPhonu malé okénko a přitlačíte jej na outfit v obchodě a vyleze - polyamid - a marně bude bratr Vietnamec lhát, že sukně je hedvábná. Nebo jíné možnosti Methanol / Ethanol (i když na ty je lepší Ramanova spektroskopie, ale ta třeba bude vestavěna do iPhonu v protějším rohu). Potravinářská barviva a Éčka, trans-mastné kyseliny v tucích, kaučuk v pneumatikách a celá řada dalších věcí půjde analyzovat stejným přístrojem. Bude se vám sejra z Kauflandu zdát divnej - porovnáte jeho spektrum se starým co jste si uložili "na kartu" - a pak se zařídíte podle toho.

Myslíte si, že jsem se zbláznil ? Koukněte zde na mašinku, kterou za patřičný obolus můžete mít už dneska. Prý si ji v Americe kupují už i hasiči, letiště, nádraží, školy a všichni, kteří mají paranoidní strach z opuštěné lahve (cisterny) s "neznámým obsahem".

Pokud se to opravdu stane a budete mít spektrometr v iPhonu - manévrovací prostor pro podvodníky, teroristy, padělatele materiálů, léků a potravin se dramaticky zúží.
Samozřejmě, že je poněkud hrozná představa, že lidi budou analyzovat všude a všechno, ale protože ta technika tu je a je rok od roku miniaturnější a lacinější tak vídím jenom dvě možnosti:
  1. Převážná většina podvodníků jsou drobní - a pak opravdu za 10 let bude IR spektrometr jako přístroj v GMku a za 20 let bude jako čip v mobilu.
  2. Převážná většina podvodníků jsou velcí - a pak se při miniaturizaci a snižování ceny těchto přistrojů narazí na "nepřekonatelné technické problémy", jako se narazilo v termojaderných elektrárnách, elektromobilech a celé další dlóóóúhé řadě technologií, které hrozily "poklesem dividend" některé ze 147 korporací, které vlastní celou ZeměKouli.

HMMM - takže IR spektrometr v mobilu asi nebude, ale my - opravdoví frajeři - jej máme v práci - HEČ.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 14. března 2013 v 6:34

Jednoduchá otázka, dokáže to odhalit stočený tachometr?

2 Karel Karel | 15. března 2013 v 9:21

Nikdo neodpověděl, správná otázka zní NE. Závažné podvody na občanu jsou totiž většinou nemateriálové a podvádět se bude dál (LTO je podvod na státu, tam zas může mít spektrometr každý celník a bude to prd platné). Je možné že časem taková fičura bude i v nějakém iphonu, ale použijou to leda tak důchodci na nákupním zájezdu, aby zjistilo zda hrnce za padesát františků jsou skutečně z titanu.

3 Petr Petr | 15. března 2013 v 17:12

[2]: Ale Karle nebuď zas takový pesimista - jestli tě off-road plečka zlobí - odvez ji do šrotu a na druhý pokus to udělej jako já - kup skromné leč nové auto - a nemusíš tachometr řešit.

4 Karel Karel | 16. března 2013 v 18:07

Ta skoro dvacetiletá plečka má zaručeně stočený tachometr, ale na rozdíl od nových aut těch možná i více než půl milionu km dokázala najet a motor stále šlape jak hodinky, nafta, benzín, řepkový olej, jezdí na vše. Vydrží ten tvůj rumunský pastevec vůbec 100 000Km bez dvou generálních oprav?

5 Karel Karel | 16. března 2013 v 18:08

Ještě dodám, že ty  titanové hrnce zaručeně titan obsahovat nebudou :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama