close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 33. Kuchařka zoufalcova

7. března 2013 v 4:51 | Petr |  Vidlákovo Elektro

Už Josef Švejk říkal,že jsou těžké chvíle v životě lidském. A jednou z těch těžkých chvil, je když obvod, o kterém jsme měsíce snili, přemýšleli, kreslili, počítali, simulovali, routovali , leptali, vrtali, osazovali a oživovali stále kmitá a stále kmitá, nebo stále šumí a stále šumí.
V takovém případě je nutné situaci nějak rozetnout ve smyslu, jestli dělat filtraci napájení ještě dokonalejší, plošný spoj ještě sofitistikovanější, stínění ještě mohutnější, nebo jestli šlápnout na pedál odpadkového koše - šup - a vydat se jiným směrem....

Pomůcky k touto rozhodnutí, kupodivu, najdeme v kuchyni, a jestli jste geek takového stupně, že nevíte co to je, tak to tam, kde vám maminka vařila, když jste byli malí (a možná vaří dodnes).
Takže, každý ví, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci, proto ani vám není zakázáno v těžké chvíli vstoupit do kuchyně a najít si čistý nerezový hrnec s nerezovou pokličkou odpovídajícího průměru.
Upozorňuju výslovně, že ne smaltovaný hrnec se smaltovanou pokličkou a ani moderní nerezový hrnec se skleněnou pokličkou. Pak ještě budete potřebovat baterky - buď alkalickou 9V, nebo tužkové, nebo NiMh nabíjecí a to tolik, aby daly napětí, na které je stávkující obvod stavěný, pak budete (možná) potřebovat ještě kousek koaxiálního kabelu, k vyvedení signálu ven z hrnce a patřičný měřič, který už zjevně máte, protože vám doposud ukazoval fatálně špatný signál vašeho obvodu.

Tušíte kam mířím ?
Svět je zamořen elektromagnetickým smogem, 50 Hz brumem ze sítě, signálem mobilů, WIFI, Mikrovlnné trouby, rušení spínaných zdrojů, úsporných zářivek a miliónů jiných bazmeků, proto je potřeba vašemu obvodu vytvořit ideální podmínky, bez elektromagnetického rušení a s dokonale nešumícím, nebrumícícím a nezvlněným napájením.
Pak samožejmě jsou dvě možnosti - vlastnosti obvodu se za těchto okolností zlepší - pak má smysl bádat, nebo nezlepší pak je na místě odpadkový koš a hluboká kontemplace, kde se stala chyba.

Jak zajistit prostor bez elektromagnetických vln ? Ve Faradayově kleci ! Kde doma najít dokonalou Faradayovu klec ? Uzmout jí mamince / milence / manželce / snoubence dříve než ji zprzní nějakým vařením.

Takže máme nerezový hrnec s nerezovou pokličkou, které pokud se dají k sobě vodivě se spojí a utvoří dokonalou Faradayovu klec - zkouška dokonalosti - dáte do hrnce (suchého !!!!) mobil, přiklapnete poklici a prozvoníte jej - zvoní - chyba - hledejte lepší hrnec a lepší poklici. Operátoři nás v poslední době ozařují takovými výkony, že se dá telefonovat i v plechovém výtahu, ale v dobrém hrnci to prostě nesmí jít !
Druhá zkouška na jiném pásmu - dáte do hrnce ječící tranzistorák a přiklapnete poklici - tranzistorák přestane hrát, a protože dnes se vysílá ve FM začne místo hraní šumět, což z venku uslyšíte.
Vše OK - nastává okamžík pravdy - místo z laboratorního zdroje budete svůj obvod napájet z baterek a i s baterkami jej strčíte do hrnce. Místo dušení do zlatova připojíte na výstupní svorky kabely multimetru / osciloskopu / PC / reproduktoru (prostě toho, co jste používali předtím) a ty prostrčíte co nejužší štěrbinkou ve víku. Opravdu odvážní si do poklice mohou navrtat dírky, (ale alimenty Vaší rozvádějící se manželce platit nebudu!!) a pak to uděláte tak aby měřák byl co nejblíže k hrnci a kousky drátů, co jsou venkem byly co nejkratší.

Mimochodem - jako měřák doporučuju multimetr - a pokud to lze tak ručkový, nebo alespoň bateriově napájený. PC s USB osciloskopem je v tomto případě tou nejhorší volbou. Naopak ideální, je když se signál dá měřit "osciloskopem chudých" - telefonním sluchátkem, které se nechá uvnitř - pískat přes hrnec.

Ještě k otázce baterií - Běžné alkalické tužky mají větší vnitřní odpor - což někdy může přispívat ke kmitání, proto pokud potřebujete extrémně nízký odpor zdroje použijte NiMh nebo dokonce malinkatou "olověnku". S "olověnkou" ale pozor, protože zkratovat její kontakty o kovový hrnec - - proud je tak vysoký, že to může vést ke svaření kontaktů a hrnce a pak k "plamennným efektům". Pokud je na trase napájení stabilizátor (a ten sám nekmitá) je to ale skoro jedno, protože jeho vnitřní odpor (daný jeho vnitřní zpětnou vazbou) rozhoduje.

Doufám, že princip "měření v hrnci" jste pochopili, a že nemusím zabíhat do detailů, které mě teď ani nenapadají. Možná odpovědi na otázky, které se vnucují.
Proč ne smaltovaný hrnec ? Není vodivé spojení hrnce a pokličky !
Proč ne skleněné víko ? - Musím na to odpovídat ?
Proč nerezový (ne třeba hliníkový) ? Ocel je feromagnetická a lépe stíní magnetické pole. Ideální je když je hrnec nerezový, ale magnet na něm drží - což je vzácnost, protože dneska jsou hrnce vyráběny spíše z nemagnetické - austenitické - dřezoviny.

Takže jasné ?

Zbývá už jenom rada pro brunety, která bude spíše radou pro Vás. Nemá vaše manželka / milenka / maminka / snoubenka / babička vhodný hrnec - Co kdybyste jí dali "překvapivý dárek" k nejbližší příležítosti ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pb pb | 7. března 2013 v 8:58

vase clanky jsou dobre, ale vy vubec neumite varit! jak se muze neco 'dustit do zlatova', to me zas po ranu nadzvedlo...

2 petr-kubac petr-kubac | 7. března 2013 v 9:44

[1]:
Souhlas - trinitrotoluen by mi toluhuenu, bezvodé dusičné a bezvodé sírovky šel mnohem líp než "dušení do zlatova".

3 Petr G. Petr G. | 7. března 2013 v 15:07

Není lepší koupit trinitrotoulen na ebay a zajit si do (čínské) restaurace.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama