close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Matematika v robotice 1. Problém společného jazyka 1.

9. května 2013 v 5:48 | Petr |  Roboti a Matematika
Tradicí u mně už je, že vždy začnu nějaké téma z prostředka, a teprve když je vše zveřejněno napadají mě souvislosti, které mohou věc objasnit. Takže jsem pro Robodoupě.CZ napsal sérii článků, které jsem se styděl nazvat "Matematika" protože to by je asi nikdo nečetl, tak jsem použil krycí název "Analogová logika" což je rozhodování vzniklé výpočtem - což je matematika ....

Osobně jsem lidmi považován za matematika, matematiky bych však nepochybně byl považován za "analfabeta", protože sdílím s matematiyk jejich postupy a vizuální představy, ale bohužel nemám IQ dostatečně vysoké abych plynule četl a psal jejich "verbálním jazykem".

Když si nalistujete v učebnici kapitolu Aritmetický průměr. První co na vás vyskočí je tohle :
A to ještě není to nejhorší co můžete číst - vzorečky s dvojitými integrály pro X od mínus do plus nekonečna atd ... Matematici totiž toto "Egyptské hieroglyfické písmo" sají už s mateřským mlékem, a jsou hrdí na to, že mu rozumí. Problém je v tom, že matematici bývají zvláštní, takže si nejsem jist jestli je to náhoda, nebo jestli jsou taky hrdí na to, že jiní jim nerozumí.

Navíc kdysi ve školách učil jeden kantor všechny předměty a vládla "trojčlenka" takže se řešily úlohy jako od babičky typu:
Když na bábovku ze 400 g mouky potřebujeme 3 vajíčka kolik vajíček potřebujeme na bábovku ze 700 g mouky. A pak se psalo
X = (3 / 400) * 700 = 5 a čtvrt vajíčka
Dneska jsou kantoři - matematici specialisti a ti vás donutí naučit se na to vzorec. Pak máte vzorec na "vajíčka a mouku" a vzorec na "tři kopáče za 10 hodin" a vzorec na ..... A pak jde život tak dlouho až narazíte na úlohu, která je sice stejného typu, ale vzorec na ni vás neučili ....

Takže se vrátíme ještě jednou k průměru - můžeme napsat
Nebo můžeme říct "průměr se počítá tak, že sečteme všechna X dohromady a soušet vydělíme jejich počtem" .... Jenomže to můžu napsat já, protože se nebudu muset jít oběsit, když tohle přečte nějaký matematik a jako s primitivem už se mnou nikdy nepromluví.

Že mládež matematice nerozumí, tuto nenávidí, učit se ji nebude, opravdovým matematíkům v jejich genialitě nevadí, a možná že v jejich střelenosti, to dokonce lechtá jejich EGO.
Jako vidlák z vesnice, si můžu dovolit i hrubé a primitivní věci, proto, když narazím na nějaké výpočty (což mám v nejbližší době opět v úmyslu) budu je vysvětlovat primitivně jako příklad s babiččinou bábovkou.

Protože já i moji čtenářové jsme dnes poněkud unaveni, dáme si už jenom oblíbenou radu pro blondýny - když "potenciální kořist" na prvním rande vytáhne sešitek se vzorečky - máte vyřešeno jestli se přivinete, nebo budete prchat ??
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 9. května 2013 v 11:03

Nutno dodat, že v historii lidstva existovali lidé, kteří vzorečky a rovnice neovládali a přesto se proslavili na poli vědy, např. Faraday. Kromě toho ty matematické zápisy jsou doménou hlavně v akademické sféře, skutečné objevy byly nejprve jako myšlenka, zásadně bez vzorečků a až pak když bylo matematikovi vše jasné, tak svůj objev pokud chtěl zapsal např. vzorcem. Takové C*C = A*A + B*B Pythagoras určitě neobjevil jako vzoreček. Takže to, že někdo vzorečky neovládá, neznamená že není matematik!
V současné době bych řekl, že ten kdo ví, že když A = B, a B = C, pak i A = C, tak je matematicky nadán, bohužel mnohé ze základů logiky chybí i odborníkům skrz obory, od automechanika, lékaře, inženýra, po  politika,...

2 Bystroushaak Bystroushaak | E-mail | Web | 9. května 2013 v 17:11

bohužel nemám IQ dostatečně vysoké abych plynule četl a psal jejich "verbálním jazykem".

Haha. To znám. Pořád ještě nechápu, proč je matematický zápis tak dementní.

Obecně se říká, že matematici mají rádi všechno jasně definované a pokryté všechny možnosti. Potom vás ve škole posadí před složitější matematické zápisy algoritmů a člověk se nestíhá divit. Nejen že existuje asi 50 možných verzí, ale ještě tam je většina důležitých věcí vždy úmyslně ignorována, protože si je přece můžete odvodit. Zlatý pseudokód.

3 Petr G Petr G | 9. května 2013 v 18:21

někomu stačí & | ^ jiný má AND OR XOR další už IMPLIKACE KONJUNKCE ... a Vyjímečně nemá titul NEBO doktorát

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama