close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Státní podpora vědy ?

14. května 2013 v 4:12 | Petr |  Filosofování
12. dubna 1961 vyletěl Gagarin, což byl - po Sputniku a debaklu vlastního kosmického programu - pro Američany další šok. Pak se skoro rok nedělo nic podstatného - akorát Američani poslali několik lidí do vysoké stratosféry - čemuž říkali "kosmický let" ale boševik to správněji označoval za "balistický skok" protože přitom nedosáhli ani 1. kosmické rychlosti a neobletěli Zeměkouli jako Gagarin.
Teprve 20. února 1962 - tedy 10 měsíců po Rusácích se jim povedlo poslat Johna Glenna na 3 oblety kolem Zeměkoule, což je opravdový, jednoznačný a nikým nezpochybnitelný kosmický let ...

A pak 12. září 1962 to vypuklo, když John Fitzgerald Kennedy, pronesl svoji legendární řeč "přistaneme na Měsíci před koncem tohoto desetiletí - ne proto, že to je snadné, ale proto, že to je těžké ...." Tohle a vyhnání Rusáků z Kuby - byly jasné známky Kennedyho geniality. Taky podle toho tak dopadl - za rok - 22. listopadu 1963 dostal kulku do hlavy....

Proč bylo přistání na Měsíci tak geniální ? Skoro nikdy se vám totiž nepodaří zaobalit zbrojení, vědu, výzkum, státní podporu moderních techonologií, budování infrastruktury, a vytváření investičních, výrobních a exportních příležitostí do jedné akce a zabalit ji do jednoho obalu za jedny prachy, které pohledem dnešlka byly vlastně velmi malé a od té doby se mnohokrát vrátily....
Takže představme si, že ode dnešla za rok vystoupí Miloš Zeman v televizi a pronese něco podobného. Né že by Česká republika měla poslat Agátu Hanychovou na Měsíc, ale něco co rezonuje s dneškem, třeba: "Ode dneška do 10 let, vypracujeme technologii, jak veškerý uhlík z domácích odpadů převedeme zpátky na uhlovodíková paliva, ne proto, že to je snadné, ale proto, že to je těžké" (a zajistí to republice prachy za export technologií na 50 let dopředu).

Mimochodem dovedete si to představit, jak to ten prochlastaný gauner vůbec vyslovuje ?
Co by se stalo potom ? Mediální smršť na téma - vládá plýtvá penězi daňových poplatníků. Vláda financuje sporné projekty. Vysocí funkcionářu univerzit by křičeli - "místo, aby nám přidali na granty, tak tohle..." Atd, atd. - už jenom z té představy jak by to komentovala blondýna ve zprávách TV NOVA dostávám migrénu.

Hlavní problém jakéhokoliv projektu tohoto typu, je, že nestačí jednou ročně dodat "výkaz čerpání grantu", ale prostě pokud vaše firma nedodá raketový motor, který táhne a nevybuchuje tak se nikam neletí... Tudíž za 10 let buď máte šlápoty v Mare Tranquility, nebo ne - můžete komunikovat, vykazovat, sepisovat, mailovat, intrikovat, podplácet, vytvářet PowerPointové prezentace až do úmoru, ale bez raketového motoru - Agáta podpatky do regolitu neotiskne i kdyby se všichni po....

Pak je tu ještě druhý průser - na "čerpání" dotací na stavbu nějaké silnice si najmete P.O. BOX. na Bahamách a chlapy z Ukrajiny a jde se, ale pokud dostanete zakázku na "přistávací modul" - musíte tomu prostě rozumět, takže to nemůže dělat bratranec mistopředsedy ODS - absolvent ekonomické školy plzeňského typu, nebo jiná "tlačenka".

Nemluvě o tom, že kdyby se projekt typu mé fantazijní "recyklace smetí" povedl - víte kolika mezinárodním korporacím by to zkřížilo pravidelné čtvrtletní finanční bilance pro akcionáře ?
Navíc pouštět se do nějaké high-tech technologie samostatně ? Imperiální politika Ruska, USA, a EU by nás určitě dotlačila do pozice Venezuely, nebo Iránu.
A to vůbec nemluvím o atmosféře uvnitř naší společnosti, která je taková, že program vlády postavit v každém okrese ptačí krmítko - by buď zkrachoval, kvůli podezření z korupce, nebo by zkrachoval řetězem arbitráží po promarněných, zmatených výběrových řízeních, nebo by každé krmítko stálo alespoň 100 mega....

Takže je vám jasné, že tato forma státní podpory vědy - zaměřená na užitečné výsledky - nikdy nebude. Vykazovat počty lidí s Ph.D. a počty publikací v "impaktovaných časopisech" je prostě mnohem snazší a tak nějak to nikomu neškodí a je to naší holubičí povaze tak nějak bližší, přestože mezi systémem "vykazování grantů" a prostým pálením peněz v kotli, není z hlediska výsledku signifikantní rozdíl.

Nepatrná (finanční) poznámka na závěr - ve Francii se staví prototyp termojadrné elektrárny jménem ITER, který je s cenou 10 miliard Euro - druhým nejdražším mezinárodním projektem po Mezinárodní kosmické stanici. Kdybychom snížili sociální výdaje ČR o 5,7% a toto snížení nerozkradli - mohli bychom během 10 let postavit náš ITER za naše prachy.
Pravděpodobně by tímto získané technologie bohatě uhradily ten 5,7% pokles, který dnes prožerou nemakačenkové, "neziskovky" a kmotři ODS.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 14. května 2013 v 6:44

Zcela výstižné, hlavně věta "můžete komunikovat, ....., vytvářet PowerPointové prezentace až do úmoru, ale bez raketového motoru ...". Kde to mám podepsat?

2 Petr G. Petr G. | 14. května 2013 v 19:56

Kennedy dostal kulku zaslouženě. Nebýt atentátu, létame dnes z Měsíce na planetu Zemi s dozimetrem v kapse. Podpora vědy/školství (čti armády) vládě projde pokud lidu ukáže konkrétního (ozbrojeného) nepřítele. V míru se školství likviduje, přeci si nebude vláda vychovávat chytré občany, kteří ji (ozbrojeným) převratem svrhnou.

3 Pirx Pirx | 14. května 2013 v 20:57

Pracuji v budove "technologickeho inkubatoru" - neverili byste, co se do takoveho inkubatoru vsechno strka. A na slova "workshop", "powerpoint", "prezentace" apod. jsem silne alergicky.

4 Igor Igor | E-mail | Web | 16. května 2013 v 15:50

Tak ešte k tej Agáte, vyhlásila že za 20 rokov umrie. Otázka znie: Bude už celých 10 rokov na Mesiaci, alebo sa jej to stane pri nešťastnom pristátí (proste let na Mesiac bude až o 20 rokov).

Sám som zažil, keď firma robila PowerPoint prezentáciu kde šťastne na plátne poskakovali figúrky a tešili sa z dobre urobenej práce - pokiaľ mi nedošlo že tú prácu mám urobiť sám a tie figúrky boli projektoví manažéri zvonka a u nás vo firme.
Mimochodom, v inej firme (tú uviedli ako príklad ako sa to dá) to robili 2 ľudia 4 a 1/2 mesiaca na full úväzok a odo mňa sa čakalo že to zvládnem popri normálnej robote za 1 mesiac - no comment.
...
P.S: ešte by som vedel koho na tú cestu poslať, keby bola záruka že sa nevrátia ...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama