close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Tvrdá realita měkkých dovedností

28. května 2013 v 5:33 | Petr |  Filosofování
Dnes žijeme v té nejohleduplnější možné době. Takže když je někdo líný, jak veš, ještě blbější a jeho psychice dominuje neukojitelné ego velikosti galaxie - řekneme o takovém člověku, že má "soft skills". Soft skills by se daly přeložit jako "měkké schopnosti" - což bych já - přízemí idiot - hodnotil skoro jako krycí název pro "neumí nic". Dokonce jsou mezí námi podvraceči, kteří osoby s převahou "soft skills" označují velice sprostě jako "zmrdy".

Takže je čas rozebrat co to znamená mít "soft skills" a co to znamená pro Geeka přežít mezi lidmi se "soft skills". Tedy z definice je to něco jako ve starém bolševickém vtipu " vzdělaný policajt je ten, který zná někoho, kdo umí telefonovat "
Tedy "soft skiller" neumí nic, ale dovede si řešení všech problémů "vykomunikovat". Možná vás už napadlo jestli to není další z variací na mou oblíbenou hru na ovce a vlky a jestli vlastníci "soft skills" - vlastně nejsou ten "vlčí" - destabilizující element - zatímco ti, kteří jsou vlastníci "hard skills" - tedy opravdu něco umí nejsou vlastně vykořisťované ovce ??

Nebudeme se pouštět na nebezpečné pomezí matematiky a filosofování - v každém případě - ačkoliv není jasné, zdali vlastníci Soft skills jsou zmrdi z definice pana D-fense nebo ne - jednu vlastnost s nimi mají společnou a to snahu shlukovat se a sdružovat mezi sebou. Tudíž se zhusta stává že ten kdo (optimistickým pohledem) má nejvíce "soft skills" - se stává šéfem a z titulu této funkce určuje pravidla hry. Pak se není příliš čemu divit, že i lidi z profesí kde bez "hard skills" nelze existovat smysl toho - něco umět - zpochybňují.

Cituji kousek z výše uvdedeného linku doslova :
Možná si říkáte "sakra, vždyť někdo musí rozumět technice", ale není to doopravdy tak. Mnohem důležitější než být zašlapaný introvert, který je v reálně velké firmě, natož v podnikání absolutně nepoužitelný je lepší být někdo, kdo svoje znalosti s radostí sdílí s ostatními.
Aníž bych chtěl překrucovat - člověk, který něco umí je "zašlapaný introvert - absolutně nepoužitelný", zatímco prázdné měchuřiny - "své znalosti s radostí sdílí s ostatními".... Chápu správně ?

Pokud je situace taková - pak je otázka, proč ještě "hard skills" existují ? Osobně si tento paradox, že lidi pracují proti svému prospěchu, vysvětluji jako atavismus z minulosti. Schopnost lidstva přežít totiž tak dlouho závisela na schopnosti "něco umět", že naše psychika se zatím nepřizpůsobila faktu, že "něco umět" dnes znamená být považován za "zašlapaného introverta k ničemu nepoužitelného", což je jenom povrchní ospravedlnění toho, že takového člověka vlastníci "soft skills" využívají / zneužívají a místo "děkuji" mu servírují nelichotivá epiteta...

Přiklad z živočišné říše - je marné odnaučovat psa vrtět ocasem - má to vrozené a ať jej bijete sebevíce - vrtí stále. Stejně lidé se nejsou schopni zbavit - dnes už zbytečného - citu pro smysluplnost práce a vlastní existence. To znamená že jako vlastník "Soft skills" vždy nějakého "užitečného idiota", pro své záměry najdete.

Vzhledem k tomu, že jste dočetli až sem tipuju však druhou možnost - prostě jste v situaci, kdy litujete, že jste se něco naučili - což se stalo poukázkou pro vaši lehkou šikanu. Zažil jsem to taky - tak dlouho jsem dával najevo heslo "já jsem Ferda Mravenec - práce všeho druhu" až jsem se dostal do situace, kdy jako šéfovi v laboratoři mi volali řemeslníci, že na opravu kohoutků se jim chodit nechce, že je venku zima a oni stejně vědí, že si to umím spravit sám...

To byla jedna z kapek, která vedla k dramatické změně směru mé kariéry před 4 roky, je však otázkou co dělat, abyste se do takové situace nedostali.
Soukromě bych radil řídit se mým oblíbeným heslem "co společnost žádá, to společnost dostane". Máte mezi sebou "negociující idioty" - staňte se jedním z nich ! Když je průser, který umíte vyřešit - velmi opatrně si promyslete jak na to, ale nehněte ani brvou. Na venek dělejte to, co dělají ostatní - obviňujte z průseru někoho, kdo se nemůže bránit, zmatěně lítejte, vyvíjejte jinou horečnou a neúčelnou činnost, telefonujte a mailujte na všechny strany. Choďte na schůzky a "mítingy" vyrábějte prezentace - konec konců papír snese všechno, Excel a PowerPoint ještě více.... atd ..... Mimikry jsou požadavkem č. 1

Až situace vygraduje k neřešitelnosti - hlavně se sami do ničeho nevrhejte - začněte udělovat smysluplné rady - až rozkazy - vedoucí k řešení - ty uděláš toto - ty uděláš toto. Majitelé Soft skills to samozřejně nebudou chtít udělat - neb to umenšuje jejich ego - a pokud to neudělají - a průser dopadne špatně - vaše rekace musí být rezolutní - neposlechl`s - tvůj problém....

Že vám tento přístup je cizí ? Někomu něco přikazovat ? Pak musíte připustit že jediná druhá možnost je pozice "zašlapaného introverta - absolutně nepoužitelného". Vaše dosavadní ( a mylná ! ) představa, že dosáhnete kompromisu a korporátní hajzlíci vás nechají někde "stranou a v klidu" dělat, co umíte nejlépe - je stejně naivní - jako představa vejce stojícího na ostří břitvy.

Smutné, ale pochybuju, že vymyslíte něco lepšího. Variantu "být stejně blbý jako oni" - vám raději nenavrhuju, protože současný model společnosti pomalu končí a není nic horšího než "být generálem co bojuje v minulé válce". Navíc v nejisté budoucnosti bude možná obsah naší hlavy našim jediným majetkem - naplnit za těcho okolností hlavu jenom technologií podrazů - mi nepřipadá příliš produktivní.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 tom11111 tom11111 | 28. května 2013 v 22:59

Blog itefektivne.cz jsem si dal do čtečky více než před rokem, kdy jsem sledoval různé lidi, co se snažili podnikat na internetu. Z tohoto se ale brzy stal zaměstnanec, a na svém blogu začal udílet knížecí rady. Nejprve technického rázu (např. jak virtualizovat snadno a rychle a jen hlupák nevirtualizuje), které však měli tu nevýhodu, že jejich bezobsažnost byla příliš do očí bijící. Nyní se raději věnuje především osobnímu rozvoji a manažerským tlachům, kde se leccos ztratí.
Z čtečky jsem ho nevyhodil, zajímá mě, jestli jeho přístup povede k zisku širšího publika. Nebo dokonce k nálepce odborníka na nějakou (?) problematiku.
Podle mě to je prostě žvanil.

Jinak tvůj blog se mi líbí, nejvíce mě asi zaujal stereofonní ultrazvuk a obecně články o čidlech. Jak psali kdysi u nás na škole: "Bez měření není řízení" :)

2 Petr G. Petr G. | 29. května 2013 v 1:46

Tihle měkkoni tvrdě dopadnou na hubu. Ne dnes, ne zítra, až za pár let až vymřou na ně tvrdě pracujíci třicátníci, kteří si ze školy pamatuji jak vyměnit EU zakázanou žárovku.

3 Žirafka Žirafka | 29. května 2013 v 21:27

Mimikry je když... se ztratí. Motýl :-)

Mimochodem, odkaz "dramatické změně směru mé kariéry" je napsaný poněkud špatně...

4 petr-kubac petr-kubac | 30. května 2013 v 9:33

[3]: Ó maminko - tak to je když člověk edituje článek v Google chrome s jeho "divnou abecedou" - už jsem to spravil.

5 Žirafka Žirafka | 31. května 2013 v 22:36

:-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama