close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Jan Syrový a Michal Polák - když potřebujete vyhodit 13 000

11. června 2013 v 4:26 | Petr |  Svět okolo
Tak jako je každý v česku znalec fotbalu, tak každý, kdo má do zadku díru a prachy na foťák lepší než "entry level" pro amatéry, tak je "pan fotograf". Tudíž je čas na obvyklé okénko negativní publicity, které se týká dvou "firem" a to pana Michal Poláka a jeho "fotoateliéru" jménem EMPE a pana Jana Syrového - "kameramana". S oběma jsem se dostal do kontaktu na vlastní svatbě a oba dohromady za 13 000 vyprodukovali takovou hrůzu, že byli na hlavu poraženi Kamilem Řezáčem, kterému jsem dal před svatbou do ruky svou ubohou "entry level zrcadlovku" a řek jsem " kdyby ses nudil tak foť ". Mimochodem celá moje první svatba stála 16 000 kč - jenom abychom měli nějaké finanční měřítko.
Tedy abychom si probrali jak se fotí na svatbách dovolím si ukázat snímek ze své dílny - pochopili jste o co se jedná ? Předpokládám, že i blondýnám je jasno že se jedná o výměnu prstýnků - focenou v tmavém kostele - bleskem od obrovské odrazné desky - proto vypadá jako v přirozeném světle - a je to momentka bez pózování. Mimochodem zkoumáte pohled nevěsty ? Daleko zajímavější je kousek ruky vpravo dole - to je ruka a prsa oddávajícího kněze - takže si jistě dovedete představit z jakého úhlu se takové snímky dělají (vysoko z vrchu dolů a z natažených rukou).
A dostáváme se ke druhému snímku, který nastal o 30 sekund později - víte co to je ? Žeby svatební polibek ? Přesto jsem se kolegovi, kterému jsem fotil na svatbě dva roky hluboce omlouval - že jsem mu zkazil svatební fotky.

Takže v den své svatby jsem dorazil do rodného domu nevěsty. U branky mě imbecil s foťákem na stativu píchal stativem do břicha - "tam nepůjdete" - "chci předat nevěstě kytku" - "kytka se bude předávat venku" - a už mě "pan kameraman" lehkým bodáním stativu tlačil ke dvířkům "skladu uhla". Tak jsem mu řekl : "Mladý muži - vaším úkolem je realitu dokumentovat, nikoliv realitu vytvářet" - Dvakrát slovo "realita" v jedné větě - to příliš zavánělo transcendentální fenomenologií, takže jsem na displeji vypnutého robota jasně viděl, že informace nebyla pochopena, a že mě k nastávájící paní Kubáčové prostě nepustí. Abych se nenechal zatlačit až k šopě na uhlí - do pozice loutky, kterou řídí oligofrenici s fotoaparáty - tak jsem se prostě otočil - prásknul jsem kytkou do popelnice, nasedl do auta a jel domů ...

Protože jsem byl poněkud vytočen - řídil jsem podle toho a asi za 5 minut, už jsem byl před Příborem (9 kilometrů daleko). V tom okamžiku mi volala (budoucí) tchýně - že prý moje nastávající chce mít nejlepší svatební video a soutěžit s ním na portálu - pro slepice - jménem BEREMESE.CZ. Tak jsem odpověděl, že pokud chce natáčet film o svatbě, ať si najme herce a neotravuje s tím mně - já že se chci "jenom" oženit. Na to tchýně kontrovala, že jsem tam zapomněl dceru a Kamila Řezáče (což byla pravda) - tak jsem se musel vrátit.

To, že celá svatba byla pojata jako virtuální soutěž s blbkami z bermese.cz, je už jenom drobný důvod k rozladě, který jsem nakonec překousnul.
Poud však teď očekáváte - pro srovnání - fotku, jak "pan fotoateliér EMPE" pojal výměnu prstýnků - máte smůlu - máme fotku kde mě paní Kubáčová třímá za ruku, ale prstýnek nikde. Mimo to nám chybí fotka zámku, kde se slavnost konala, fotka kolegyně, co mě vedla k oltáři (místo mé drahé máti, která asi nechtěla vidět vnučky, a proto nepřijela) a mnoho dalších snímků, událostí, které se na každé svatbě odehrají, ale "panu fotografovi prostě utekly."
Místo toho máme asi 20 fotek Maruščiných jehlových lodiček - v krabici, bez krabice, na zemi, na stole, nastojato, naležato, zepředu zezadu, z boku, shora, zdola - aspoň vím, že nejsem sám, který má fetiš na vysoké podpatky na hezké holce (preferuju spíš černé kozačky). A pak máme ještě moře snímků auta, které vezlo nevěstu - kdyby řidič jednou boural, nebo mu auto ukradli - ať si u nás vyzvedne fotodokumentaci pro likvidátora pojistné události..... Nakonec, proč si stěžuju ? Který naivka s myslí, že za měsíční plat prodavačky mu "profesionál", nafotí svatbu alespoň tak, jak by si to levou zadní nafotil sám ?
Nějaké srovnání však přece jenom je - povšimněte si jak "pan fotograf" pojal svatební polibek a srovnejte s mým fotem - jen tak pro info - jak se tvářila paní Kubáčová ? Byla to vůbec ona ? A jak jsem se tvářil já ? Asi v pohodě když se mi pleš neleskne ?! A byl jsem to vůbec já ?? Připadá vám to jako kompozičně i expozičně nezvládnutý "výcvak" z foťáku za 1499,- Ne ne to se pletete "pan fotograf" měl systémovými blesky obsypaný Canon 60D, který fotí 5 snímků za sekundu - výcvak z kompaktu Olympus 5060 jsou ta mnou dělaná svatební fota nahoře.
Pan fotograf zjevně neobjevil tajemství práce s bleskovým světlem ani tajemství kompozice ani tajemství sériového snímání ani rozhodujícího, nebo nerozhodujícího okamžiku - proto jeho snímky vypadají všechny jako tato ukázka.
Probereme ještě kompozici - co je v centru snímku - díra mezi tchánem a tchýní ? A co je ve zlatém řezu ? Černé rameno mého obleku ? Nebo tapecírung stěny místnosti na druhé straně fotky ?

Když už jsme u toho - dovolím si popsat, co jsem kolegovi dodal po svatbě - CD s náhledy fotek ve velikosti 2 MPix a 200 kB k rozesílání příbuzenstvu mailem. Druhé CD s výběrem nehlepších fotek do fotoalba, a třetí CD se všemi fotkami v plném rozlišení. My s Maruškou jsme dostali DVD se 400 20megapixelovými fotkami která má každá 7 megabyte. Můžeme být rádi že jsme za těch 7000 kč nedostali 5 DVD s RAWem a lísteček "dodělej si doma". Kvůli datovému objemu nejde mailem poslat ani jediná fotka - takže pokud čekáte, že vám manželka pošle obrázky - určitě se nedočkáte - neboť moje drahá - po mé kritice - nedá DVD z ruky a sama si náhledy rekomprimovat neumí.
Dostáváme se od PATA s foťákem k MATOVI s kamerou. Alfred Hitchcock by se nemusel za takové svatební video stydět. Oběšená nevěsta visí na stromě - než si všimnete, že to jsou jenom šaty je střih - a pak už čekáte jenom kdy se objeví Norman Bates a jeho matka, ale místo nich se objeví lodičky na plotě a pak záběr pod nevěstinou sukní, který vypadá jak pohled na nohy mechanika-transvestity, který uvízl v raketovém motoru při opravě kosmické lodi SOJUZ. Mimochodem video mělo být na YouTube soukromé - to "pan kameraman" nějak nezvládl, takže výsledky jeho činnosti - za 6000 můžete posoudit zde.
Mimochodem buďte rádi, že video není soukromé, protože jím dodané DVD má 3,2 GB na 45 minut záznamu - což je datový tok někde na pomezí DVD a Bluraye - takže jej babičce, se slevněným přehrávačem SENCOR prostě nepředvedete....

Jsme téměř před pointou - jako nepřítel Googlu, tentokrát prosím - Larry a Serjožo - prosím - zaindexujte tuhle stránku ve vyhledávání někde vysoko - vysoko - protože, jak jsem křičel kdysi na kolegu: "veřejnost se o vašich schopnostech musí dovědět".
No a naprostá tečka na závěr - kolik myslíte, že jsem žádal za 550 snímků z kolegovy svatby - nic - a bylo mi to ctí - a proto si PAT, MAT, ten třetí bezejmenný - na naší svatbě i všichni ostatní "speciáálisti" s "živnostenským listem" stěžují jak jim "amatéři" kazí byznys.
Kamile díky alespoň za tu trochu pořádných fotek, kdybych tehdy věděl, co vím dnes, řekl bych ti - foť jako o život.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 11. června 2013 v 16:14

Ten plot by se měl natřít.

2 Žirafka Žirafka | 11. června 2013 v 21:18

Ten film zase tak špatný není. Fotky nic moc, ale na film se koukat dá, jen začátek bych pojala jinak, to zase jo, jinak ale taková pohoda.  Jen se ukazuje, jaká to je mizérie, když se fotí a filmu zároveň.

Jinak moravská svatba se nezapře :-))

3 Petr G. Petr G. | 12. června 2013 v 16:29

Fotky svatby mé sestry dopadly podobně "dobře". Zaplatila 6 tisíc a DVD skončilo v šuplíku. Jediná památka na svatbu jsou dvě A4 v rámečku na zdi, vyfocené amatérem se zrcadlovkou 50D zdarma ...

Již několik let se firmám s PROFI-, EKO- či EU- v názvu vyhýbám, obojí je zárukou (ne)kvality.

4 Karel Karel | 12. června 2013 v 18:59

Ráno v práci měl Petr na nástěnce vzkaz od mediků: "Oženil se starý pán, ženu nechal šukat nám". Petr připsal: "Zůstane to mezi námi, já zas šukal Vaše mámy".

5 Mluvci lidstva Mluvci lidstva | 13. června 2013 v 12:44

Jaky je smysl techto svatebnich videji a galerii? Nestaci jedina fotografie novomanzelu aby se na stara kolena mohli podivat jak byli krasni, kdyz jeste oba zili? Nezapada toto hromadeni nesmyslnych dat do Vasi apokalypticke vize spolecnosti, pane Kubac?

6 petr-kubac petr-kubac | 13. června 2013 v 12:50

[5]: No máte pravdu, že Rudí Kkhmérové v Kambodži v 70 letech své nepřátele nejprve  vyslechli, sepsali jejich životopis, sejmuli otisky prstů, vyfotili z anfasu a z profilu a pak je odvedli do pralesa zastřelili a mrtvolu zakopali ...

Ale principiálně odpovím svým oblíbeným "co společnosti žádá to společnost dostane" já jsem ta pravidla nevymyslel...

7 Karel Karel | 14. června 2013 v 6:34

Petře ale docela jsi přibral, budeš muset na tom kole jezdit do práce přes Lysou horu :-)

8 rvx rvx | 22. října 2013 v 11:49

uvedená fotka od "profíka" je opravdu strašná, ale to video ze svatby mi teda zase tak špatný nepřišlo - skoro bych řekl, že patří k tomu lepšímu, co jsem ze svatebních videí viděl - a to nejsem v oboru foto/video úplný laik ;)

9 Chriss Chriss | 17. dubna 2015 v 19:19

No, možná by se prostě stačilo podívat na uvedené odkazy, nebo pohledat si o pánech nějaké recenze ;-)
A mimochodem, ne každý se zrcadlovkou v ruce je jen frajer, co neumí fotit, stačilo by se třeba jen po poptat po známých a rodině :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama