close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 43. Jak zvládat zkrat 4.

9. června 2013 v 2:03 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Z minula nám zbyl domácí úkol, takže naivní mezi vámi si myslí, že dnes ukážu jedno schémátko jako řešení a jdeme dále, ale není to tak jednoduché jak se zdá.
Tedy zadání znělo máme tento zdroj:
Ke kterému máme přidat dva odpory abychom do něj zavedli hysterezi a přeměnili ho na zdroj s proudovou ochranou typu "foldback" jak jsme probírali minule.
Prostou analogií mezi jednoduchým spínačem bez Foldback
A s Foldback ochranou. Dojdeme k řešení, které je průhledně jednoduché a je ná následujícím obrázku.
Oproti zcela původnímu schémátku jednoduchoučkého stabilizátoru s proudovým omezením nám tam přibyly - zmiňované dva odpory - a to R5 a R6. Pokud je analogie mezi jednoduchým spínačem a kompletním zdrojem s regulací tak jednoznačná - zdá se že stejná bude i matematika kolem výpočtu proudové pojistky - částečně ano - Pro stav ve zkratu je vzoreček úplně sejný jako minule
I = (0,7 - Vcc (R5/ (R5+R6) ) / R3
Problém je se situací mimo zkrat. U prostého spínače jsem tvrdil, že tranzistor Q1 je plně otevřený, tím jsou oba konce děliče R6, R6 zkratované na obou koncích a tím prakticky vypadají ze hry. V případě napěťového zdroje tomu ale tak není, protože Q1 není otevřený do saturace, ale jenom pootevřený a je na něm napěťový úbytek Vcc - Vout = 7V.
Takže pro proud mimo zkrat máme trochu složitější vzoreček
I = (0,7 - (Vcc-Vout)*(R5/ (R5+R6) ) / R3
To je trochu nepříjemné, protože proud pojistky nám závisí i na vstupním i na výstupním napětí, ale nedá se nic dělat - rozhodně je lepší počítat o 5 minut déle hodnotu součástek, než při připadném zkratu plakat nad zkaženou soutěží.
Jenom cvičně si spočteme proudy
Mimo zkrat - I = ( 0.7V - 7V * (330 / 7130) ) / 6.8 = ( 0.7 - 0.32) / 6.8 = 55mA
Ve zkratu - I = ( 0.7V - 12V * (330 / 7130) ) / 6.8 = ( 0.7 - 0.32) / 6.8 = 22mA
Když se podíváte na obrázek - zjistíte, že obojí celkem sedí.

Aby to zase nebylo tak jednoduché - tak kromě poznámky o změně proudu ve zkratu - který se snižuje s rostoucím napětím baterie (Vcc), která platí stejně jako pro minulý obvod - je tu ještě druhé čertovo kopýtko - čím je výstupní napětí menší - tím je menší i práh proudové pojistky a pro 0V dosahuje stejnou hodnotu jako proud ve zkratu. Když nad tím přemýšlím tak to zase takové čertovo kopýtko není - protože sice budete mít proudu ze zdroje méně a méně, ale pokud jste dobře spočetli proudovou pojistku pro zkrat - nic vám neshoří.

Pro dnešek už zbývá jenom tradiční rada pro brunety : Pokud ve střízlivém stavu umíte chodit na 12 cm podpatcích a chystáte se na mejdan, kde chcete dosáhnout 3 promilí alkoholu v krvi - pamatujte si jednoduchý vzoreček pro výpočet výšky podpatků, které si můžete vzít do hospody a to 12 / 3 = 4 cm maximálně - jasné ?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama