close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 45. Jak zvládat zkrat 6.

23. června 2013 v 5:09 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Podobně jako v seriálu o mixérech je dnes čas na závěrečnou a shrnující kapitolu.
Nevěřte tomu, že váš Hardware, váš Software ani celková situace nezpůsobí zkrat. Náhoda je blbec a proudové pojistky jako jakékoliv (relativně) jednoduché hardwarové opatření výrazně zvyšuje naději, že pokud během ladění, nebo používání vašeho robota něco selže, že bude ještě dále co ladit a nebude to hromádka seškvařeného šrotu.

Proto pár rad na závěr:
  1. Používejte integrované stabilizátory typu 7802 nebo LM 317, které mají pojistky už v sobě
  2. Potřebujete jistit zdroj, který pracuje v lineárním režimu, má chladič a snese plný proud při plném napětí ? - použijte jednoduchou pojistku z prvního dílu
  3. Používáte spínací tranzistor (bez chladiče) použijte Foldback pojistku a proud ve zkratu nastavte tak abyste nepřesáhli maximální dovolený ztrátový výkon - přiklad BC337 v pouzdře TO92 má ztrátový výkon 625 mW tedy při 12 voltech 50mA maximálě, lépe však jenom 20mA.
  4. Potřebujete jistit spínaný zdroj - řiďte se radou konstrutkéra tohoto zdroje - pokud tato zní - tranzistor zkrat vydrží - hledejte jinou konstrukci, protože to je poukázka na oko vystřelené kuličkou roztaveného drátu.
  5. Potřebujete jistit složitý obvod, do kterého je těžko pojistu zamontovat - zařaďte Foldback spínací tranzistor do jeho napájení.
  6. Nazanedbávejte ostatní prvky blbuvzdornosti - nepřepólovatelné napájení, nepřepólovatelné konektory, klasické tavné pojistky atd ...
Kam pojistku umístit - podobně jako když jse popisoval filtrační kondenzátory - umistěte je na "významné odbočky" napájecích cest - rozhodně třeba desku, která rozvádí napájení ke vzdáleným čidlům jejichž kabely se mohou zkratovat o kostru.
Abych si nenechával nic pro sebe - dovolím si ještě podotknout, že kromě zdrojů Foldback - otrocky přeloženo - "ohnout zpět", které při zkratu radikálně omezují proud pod běžně dostupnou hodnotu, jsou i zdroje typu Foldforward - otrocky "ohnout vpřed" jejich proudovou charateteristiku vidíte na obrázku - ta nemá nic společného s ochranou proti zkratu, protože ve zkratu dávají ještě více proudu než v klidu. Zdroje tohoto typu bývají často spínané, protože tam není tak dokonalá souvislost mezi tepelným namáháním výkonového tranzistoru a proudem. Často to bývají zdroje v napájení krokových i "nekrokových" motorů, kde velký proud do zkratu usnadňuje rozběh motoru.

Poslední poznámka - proudových pojistek a jejich designů je ještě daleko více, než jsme mohli probrat Například existuje pojistka tzv. hiccup - otrocky přeloženo "škytavka" která při zkratu zdroj odpojí a pak jej podle taktu oscilátoru periodicky připojuje zpátky k zátěži "na zkoušku", jestli zkrat ještě trvá . Pokud nemáte speciální důvod se do takového zdroje pouštět - tak to berte jen jako zajímavost.

Tím bychom prozatím měli celou kapitolu proudů a zkratů za sebou - zbývá jenom tradiční rada pro brunety : feministky dneska řádí tak, až jsou z toho chlapi zakřiknutí - líbí se vám chlap v autobuse - nestyďte se ho oslovit - chlapi to berou jako, "že jste odvážná" nikoliv, jak si myslí kámošky - "že jste lehká". Ale dávejte si pozor na úplně moc nápadné krasavce a nedělejete stejnou chybu jako chlapi, kteří pracně dobývají "blondýnu s pětkama", aby pak zjistili, že to je neustálým obletováním rozmazlená blbka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama