close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo Elektro 46. Zdroje referenčního napětí 1.

30. června 2013 v 5:54 | Petr |  Vidlákovo Elektro
POZOR POZOR POZOR
Kdysi jsem se podivoval proč referenční zdroj v AVR, který má mít 2,56 V má 2,73 V a byl jsem seřván jako malý Jarda, že problematice referenčních zdrojů vůbec nerozumím, a že pokud dám 10 kaček za 5V stabilizátor, přece bych za ty prachy nečekal, že bude dávat 5V ?

Z toho jsem pochopil, že:
  1. Nejsem odborník na design napěťových zdrojů, pouze je často používám ve svých bastlech.
  2. Svět je přeplněn experty, ale napěťový zdroj už 30 let nepoužili, protože "na to nemají čas".
Proto prosím berte toto povídání hrubě nezávazně - a hlavně, co se zde dočtete nevykládejte u tabule na průmyslovce, nebo nedej bože, u zkoušky na elektro-fakultě.

Zdroj referenčního napětí je zdánlivě úplně zbytečná součástka - všechny naše obvody v robotech, přece mají stabilizované napájení na některé standardně používané hodnotě - třeba 5V a pokud potřebuju referenční napětí 2V - zamontuju někam dělič a je hotovo.

OK - pak ale máte situaci, že máte na baterce připojenou proudovou pojistku a v té potřebujete referenční napětí, které bude (třeba) o 1,4V nižší než napětí baterie. A abych to zkomplikoval tak předem nevíte jestli ta baterka bude LiON s 3,6V nebo dvojice olověnek na 24V nebo "něco mezi tím".
Proto spíše než zdroj referenčního napětí vázaného na zem se budeme zabývat tím jak udělat - zdroj napětí, který poskytne o X voltů větší /menší napětí než (měnící se) napětí Y.
Mimochodem jak jsme řešili otázku referenčního napětí u proudových pojistek ? Byl tam vůbec nějaký zdroj referenčního napětí ? A co často používaná věta - když napětí na snímacím odporu přesáhne 0,7V tranzistor se otevře. Takže ano - tam použité referenční napětí byl úbytek napětí na diodě báze - emitor tranzistoru NPN - což je z jistých důvodů ta nejhorší možná variatna.
Na o brázku znovu opakuju jednoduchoučký zdroj napětí, na který se nyní podíváme jinýma očima - když vám řeknu, že jeho výstupní napětí jednoznačně závisí na "referenčním napětí" báze emitor trantzistoru Q1.
Ergo logicky a matematicky - pokud máme výstup 5V zdroje "opřen" o referenci 0,7 V tak všechny neblahé vlastnosti této reference jako je šum, napěťová a teplotní nestabilita se násobí v poměru 5/0,7 = 7x a takto se nám přenesou na výstup. Ergo jsem psal, že při oteplení tranzistoru o 1 stupeň klesne napětí jeho přechodu B-E o 2 mV - tedy pokud se nám do robota opře slunko a desky dosáhnou 50 st., což není nic vzácného - viz horký volant auta v létě - klesne napětí tohoto zdroje o 30 * 2 * 7 = 420 mV - ještě jste žhaví do stavby takového zdroje ?

Předpokládám, že právě jsem rozvrátil celý svůj předchozí výklad a uvedl vás ve zmatek, takže aby to bylo ještě horší necháme si to zase rozležet a dáme si tradiční radu pro brunety : pokud se občas během pájení robota "přijdete přivinout" - je to příjemné, pokud však není v galaxii místo, kde by se muž před vámi ukryl - očekávejte kopačky a pláč ....
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama