close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Gaussova křivka v boji proti lhaní.

23. července 2013 v 4:41 | Petr |  Příroda
Olašský král - pan Stojka je u nás ve špitále stálým hostem a jeho příbuzní mě kdysi označili za "doktora přes chcanky a hovna" - což je pravda - bývaly doby, kdy jsem se opravdu vyznal v metabolismu a chorobách ledvin a jejich diagnostice.

Když se vyšetřují ledviny, je běžné, že se zkoumá jejich produkt - moč. a protože nás zajímá odpad látek do moči potřebujeme vždy sbírat moč jistou dobu - standardně 24 hodin. Aby lidi nemuseli tahat do špitálu vědra - dostane se jim poučení ať doma močí do kýble, po ukončení 24 hodinového sběru kýbl promíchají odeberou z něj zkumavku a změří si kolik vymočili.

V tom měření objemu je problém - převážná většina údajů které dostáváme jsou nesmysly, a někdy i úmyslné lži. Cituji doslova - "tady vám nesu dva litry, zbytek jsem nachcal do postele, ale měl jsem večer 8 piv - tak si to spočtěte".
Jenom sem tam se najde nejčastějí nějaký "inženýr puntičkář", který dodá přesné číslo. Za vyšetřováním ledvin je skryto trošku matematiky, a ta se řídí tím, že pokud uděláte 90% "chybu" při měření vymočeného objemu - budou výsledky o 90% "ujeté".

Takže jsem jednou stál v Lískovci na nádraží a přemýšlel - o tom, že jsou výsledky ujeté kvůli nespolupracujícím pacientům se všude traduje, ale hmatatelný důkaz v české (ani světové) literatuře není. Tak jsem vymyslel způsob jak hmatatelný důkaz opatřit
Vytáhl jsem z databáze všechna vyšetření ledvin, u kterých se sbírala moč a z toho co pacienti "naměřili" jako vymočený objem jsem sestavil Gaussovu - nebo jak jsem byl poučen - "distribuční" křivku. Všimněte si že vůbec nepřipomíná Gaussovu křivku - nebo jen v náznaku, ale spíše připomíná hřeben - ti největší cynici řeknou že namočili 1500, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000 mililitrů - a pak teprve je "les" těch, kteří se více nebo méně nepřesně snaží odhadnout kolik vymočili - a ti jsou v menšině. Takže máte důkaz, že "lidi lžou, nebo se mýlí" a nemusíte se s Joudou, co se v opilosti "vychcal do postele" zbytečně hádat.

Takže jaké je poučení z této pohádky - je snadné podvádět, a falšovat čísla, ale je těžké falšovat je tak, aby nebylo nic poznat. V poslední době zdá se, že i Geekové (snad v čele s Karlem Janečkem ) se naštvali a matematicky propočítávájí kde co. Příkladem budiž TENTO článek, ze kterého jsou obrázky

Do roku 2006 nebyl jasný limit pro vypsání jistého typu "velkého" vyýběrového řízení. Od roku 2007 se však musel tento typ výběrového řízení vypisovat na stavby nad 20 miliónů kč. Takže do roku 2006 měly veřejné zakázky klasické Poissenovské rozdělení - tedy čím jsou zakázky dražší, tím je jich méně. V roce 2007 se změnila legislativa a s ním i zdadávání stavebních prací.
Takže vídíte ten rozdíl ? - Vůbec bych se nedivil kdyby 90 - 100% zakázek které tvoří ten "hrot" těsně pod 20 milióny nějak smrdělo a nakonec se postavilo za mnohem více peněz.

Takže pokud jste Geek, nebo alespoň blondýna, která umí v Excelu kliknout na tlačítko "Vytvořit graf - sloupcový" Zkuste si někdy z dat v práci vytvořit distribuční křivku - možná se budete ( přestanete ) divit a začnete věci více chápat.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mroks Mroks | 23. července 2013 v 8:57

Je to paráda, že sa takto jednoducho dá odhaliť podvádzanie (v čomkoľvek, ale hlavne vo veľkom), ale predstav si, že podvodníci čítajúci tvoj blog si dajú tú námahu,a budú podvádzat tak, aby to kopírovalo gausovu krivku a sme s matikou v koncoch. Už vidím úspech aplikácie na mobil, ktorá Ti z haldy dát(cien,...) vypluje cifru, ktorá nie v rozpore s gausom ...

2 Dalik Dalik | 24. července 2013 v 14:34

Mroks: Ale to právě nejde osrat. Páč tyhlety rozbory jsou založený na tom, že se analyzují navzájem nesouvisející případy.
Taky se tyhle grafy dají dobře použít např. na prokázání stáčení tachometrů v tom kterém bazaru. Tam už se nejedná o nesouvisející případy, takže bazarníci si mohou dát pozor a stáčet dle poissonova rozdělení.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama