close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Není žlučník jako žlučník.

30. července 2013 v 4:39 | Petr |  Příroda
Financování zdravotnictví je jedna z nejsložitějších a nejméně průhledných věcí v Česku. Ptáte - li se proč - odpovídám proto - protože v kalných vodách se mohou volně pohybovat i divné ryby, ale pro neinformované probereme časový vývoj financování zdravotnictví:
  1. 1993 - 1998 období "bodového systému" a jeho zhroucení - platilo se za každé vyšetření EKG injekci, což vedlo k "tragedy of the commons" - tedy všichni začali výkaznictví falšovat a krást, protože kdyby tak nečinili, jejich podíl na příjmu peněz by, díky kradení všech ostatních, začal okamžitě klesat.
  2. 1998 - Dnes - Bodový systém vedl k hyperinflaci bodu proto v roce 1998 začal systém paušálů - kdy pojišťovny prohlásily - zaplatíme vám 105% loňských plateb. a další rok řekli - je zle zaplatíme vám 102 % a další rok třeba 106% atd. Problém je v tom, že platba v roce N se vypočetla jako A * 105% * 102% * 106 % .... atd.... A - je objem vykázaný v době kdy se ještě kradlo v "bodovém systému" - jelikož tento systém platí dodnes - dones - čím více špitál v minulosti kradl - tím více dneska dostává !
  3. 2008 - dnešek DRG - což je anglická zkratka "Diagnosis related group" alias - "platba za diagnózu". Jelikož nespravedlnosti zavedené bodovým i paušálovým systémem byly moc viditelné (pokud některé zdravotnické zařízení začalo až v éře paušálů - nemá vůbec nárok na platbu protože 0 * 105% * 102% * 106 % .... = 0. Takže hlavouni ve zdravotnictví převzali systém, kdy za vyléčení každé choroby je předem daný poplatek.
Mimochodem pokud si myslíte, že nástupem nového sytému se starý zrušil - tak nikoliv - doktoři dodnes vykazují body jako v roce 1993 jako mourovatí - a jaký to má význam - vědí snad jenom kmotří ODS ve vedení zdravotních pojišťoven ....

Takže DRG se oficiálně zavedlo kolem roku 2008, kdy se pomocí něho začalo špitálům platit okolo 5% plateb a tento podíl se postupně zvyšoval, aby přechod nebyl příliš šokující.
To bychom ale nebyli v Česku, aby se systém DRG nějak podivně nezvrhl. Při přípravě na jeho zavedení, které trvalo asi tak od roku 2000 se totiž zjistila zajímavá věc - rutinní a běžné připady nejlaciněji zvládají spíše menší okresní špitály.

V době kdy jsem to ještě sledoval byly průměrné náklady na operaci slepého střeva kolem 14 000 kč. To se týkalo špitálů jako je Jihlava, Třebíč, Rýmařov, Frýdek atd, kde jeden chirurg bez atestace za 15 000 hrubého má na starosti oddělení se 45 marody a lítá jak vymiškovaný.

Ne tak ovšem v Praze, kde "Pan Docent" za 100 tisíc hrubého má své dva pokoje se 4 pacienty, protože více nestíhá, jelikož učí, bádá, "publikuje" a ještě jezdí ( za prachy farmafirem ) na kongresy.

Takže prvotní výpočty vedly k tomu, že zavedemím DRG nastane v malých špitálech finanční ráj a v Praze finanční peklo. Takže se zvedl obrovský křik - "přece nemůžete srovnávat kvalitu uříznutého slepáku provedenou pologramotným ubožákem v Rýmařově s kvalitou Slovutného Chirurgického Zákroku provedeného Slovutným Panem Profesorem ve Slovutné Fakultní Nemocnici"

Takže systém DRG byl dlouhá léta zablokován až se vymyslela typicky česká finta.
DRG za slepák - není cena kterou špitál dostane ale je to tzv. "relativní váha" kterou se násobí "základní sazba". No a matematici už tuší - základní sazba určuje "kvalitu zdravotnického zařízení" - přesně podle oblíbeného hesla, že všichni jsou si rovni, jenom někteří jsou si rovnější ....

Kdybyste se zajímali o hodnotu základní sazby tak ta je mimo Prahu kolem 17 000 kč. V Praze průměrně 39 000, taky tolik v Liberci a nemocnice Třinec Podlesí - nejdražší špitál v česku - má nějakou úplně jinou, kterou jsem ani nezjistil.

Ergo pokud kdysi stál slepák 14 000 ve špitále se základní sazbou 17 000 jenoduchou trojčlenkou se dopočteme, že slepák v Praze je bratru za 32 000.
Už v začátku systému, když zástupci fakultních nemocnic řvali jako diví - ekonomové Klausovského krčili rameny - vždyť na tom není nic divného - malé špitály dělají finančně efektivně jednoduchou medicínu a velké zase dělají efektivně tu složítou - na kterou se mají specializovat - přesně tak je to i v průmyslu !?

V čem je tedy problém ? V tom, že kdyby "Slovutné Fakultní Nemocnice" dělaly jenom to co dělat mají - a to vysoce specializovanou medicínu - nebylo by jich v česku 7, ale třeba jenom 3 jako v sousedním - skoro stejně velkém - Rakousku.

Jak jste jistě pochopili DRG by vedlo k zavedení jisté spravedlnosti do systému, a to prostě nelze připustit, proto máme "základní sazby" po Česku v poměru 2,5 : 1 a už léta se jedná o jejich "sblížení " a důvodech "proč to není možné"......

Takže pokud marně čekáte na neakutní operaci - kyčel, žlučník, šedý zákal - nezlobte se prosím na spoluobčany z Prahy, že tolerují nesmírné kradení zdravotnických peněz - a rozhazování plnými hrstmi. Oni jenom si jenom potrpí na "vyšší kvalitu" - než má ubohý špitál na okrese - který bude operovat Vás ....
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama