close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Rádio Nivea II. základ pro většinu čidel.

8. srpna 2013 v 4:47 | Petr
Není tomu tak dávno, co jsem jako radu pro blondýny dával, že místo krému na xicht za 999 má drahá blondýna koupit Niveu a z plechové pixly si má mužíček postavit rádio. Při té příležitosti jsem do Bing.COM zadal dotaz na legendární"rádio nivea" a byl jsem překvapen, že existuje upgradovaná verze, která všem čtenářům mého blogu bude tak trochu povědomá.

Tedy vo co go - Jihočestí radioamatéři - myslím z Příbrami kdysi vymysleli jednoduchou radioamatérskou vysílačku, kterou si za pár korun můžete postavit do pixly od krému Nivea a můžete zkusit vysílat na krátkých vlnách.
Tahle konstrukce je vstkutku radioamatérská a vskutku spartánská - pracuje na jediné krystalem dané frekvenci. A pracuje jedním jediným "modulačním módem" a to je telegrafie.
Rádio Nivea I. bylo typické i svou "radioamatérskou" konstrukcí - dvoubázové MOSFETY omotané cívkami - úplná klasika.
Nivea II
To rádio Nivea II. je úplně jiné kafe a ani se nedivím že jej na svých stránkách propagují kluci z MLABU - "původním povoláním" robotici "Robozoři". Proč tedy ten orgasmus z mé strany ?
Pravidelní čtenáři jistě vědí, že už dávno pradávno jsem psal, že mixér + (logaritmické) zesilovače okolo = základ pro jakékoliv aktivní (tedy něco vysílající ) čidlo. A tahle kombinace - to je rádio Nivea II.
Takže si to probereme po částech - nepochopitelný transformátor na vstupu s poznámkou "vinuto trifilárně" - to je vlastně prvek, který z jednoho signálu vytváří dva s opačnou fází. Pak následuje 4066 - CMOS spínač, můj milovaný základ pro spínaný mixér. A pak je fitlrace a mohutné zesílení operačními zesilovači - signálu, který je už prakticky na slyšitelné frekvenci.
Tedy hračka pro děti je ve skutečnosti dvakrát dvojitě vyvážený mixér se směšováním na nulový mezifrekvenční kmitočet - jinými slovy to nejmodernější, ž čeho mají bezesné noci inženýři ve velkých firmách dělajících chipsety pro radiové aplikace.

Jinými slovy - toto je úplně dokonalá elektronika pro přijímací část nějakého aktivního čidla - pokud bych k naprosto nezměněnému rádiu Nivea připojil fotodiody mám Trávoměr jak vyšitý. Pokud bych jenom vazební prvky alias to divné trafo a kondenzátory přepočetl na frekvenci 40 kHz - mám dokonalý přijímač ultrazvuku - úplně v jiné lize než ubohost jménem SRF-0XX. Prostě je to dokonalý základ pro čidlo - od stejnosměrného proudu po "rychlost světla".

V tomto odstavci byla původně nadšená věta typu - kdo si cvičně nepostaví rádio Nivea ten není správný elektro-vidlák. Nicméně zvažte následující fakta :
1. Rádio vysílá na 14,318 MHz - což je sice frekvence krystalu běžných procesorů, takže na této frekvenci je mnoho parazitního vyzařování těchto krystalů, ale na druhé straně je to ve 20m pásmu, které radioamatéři pouvažují za "nejcennější".
2. Radioamatéři v česku jsou většinou nerudní dědci, kterým hrabe z dlouhého skenování rychle se vyprazdňujících radioamatérských pásem, která se vyprazdňují, protože mládež nechápe proč vysílat, když jsou mobily, Skype a Facebook.
3. Kombinací bodu 1 a 2 vzniká vysoká pravděpodobnost, že pokud z právě postaveného rádia Nivea pípnete, někdo vás uslyší - místo aby vás pochválil za stavbu - najde obě francouzské berle a půjde vás udat na ČTÚ
Takže to zvažte a dávejte si pozor.

Zbývají nám už jenom 2 věci :
1. DŮKLADNĚ SI PROSTUDUJTE článek o rádiu Nivea II.
2. Tradiční rada pro blondýny - chcete miláčka opravdu dostat do kolen - nekupujte mu součástky na rádio Nivea - kupte je sobě a postavte ho sama - dříve než on (ale bacha na ČTÚ)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 8. srpna 2013 v 6:17

V čr je nejcennějším pásmem 80m, tj. cca 3,7MHz. Jinak body 1+2+3 naprostý souhlas, mnoho z těch dědků pochází ze svazarmu a udávání je jim jaksik blízké.

2 SPECZ OK1ACR SPECZ OK1ACR | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 11:07

Naštěstí ne všichni radioamatéři jsou dědci. Před časem, ještě než jsem si udělal koncesi, jsem od někoho dostal ruční radiostanici která umí digivoice D-Star. Při zaklíčování se rovnou přenáší volací znak který si člověk přednastaví. Já jsem měl ve stanici přednastavený "volací znak" PIRAT. Parkrát jsem si s lidmi kteří provozují D-star převaděče pokecal právě na jejich převaděči. Žádné udávání se nekonalo, a jen mi řekli že by bylo dobrý udělat si koncesi, a neměl bych tam vysílat moc často :-)

Jinak, docela zajímavý provoz bývá na 14,070 MHz - PSK31, na šířce jednoho SSB kanálu tam bývá kolem dvaceti stanic ... (jde si to zkusit zdekódovat například pomocí sw mmvari, a jde si to poslechnout například tady: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ )

3 Karel Karel | 8. srpna 2013 v 21:17

[2]: Však ono ti staří dědci z 80m si o pásmu D říkají, že tam vysílají jen piráti.

4 Miro Miro | 12. ledna 2015 v 17:09

No starý dědci ... já jsem na pásmech v minulosti řádil i bez koncese a to bylo v dobách, jak dneska mládež říká "za bolševika" (i když u nás spíš vládl "nasraltelizmus"). Nikdo mě nikdy neprásknul a stačilo jeno "slušnost" ... nechodit do spojení někomu, ale čekat na jejich konec a potom se slušně zeptat ... kdo nás veme na prubnutí techniky a antén .... a pod "volačkou", o které hned jasně každý věděl, že není legál (například jedna taková dobrá ARMOK, přeložíte?). Ale byla to jediná možnost, jak si bastlit a něco prubnout "bez papírů". A dneska? Plno blnutí na CB a PRM ... často upravovaných a nebo pokusy omladiny se štěnicema a jinejma vrčidlama. Zlatá doba amatérčení za Svazarmu.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama