close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 51. Syntetická indukčnost 2.

22. srpna 2013 v 5:36 | Petr |  Vidlákovo Elektro
M inule jsem se zcela vědomě věnoval spíše teorii a dnes probereme schémátka. Už minule jsem naznačil, že spínaný zdroj akumuluje svou energii v magnetickém poli cívky, proto umělá cívka netvořící magnetické pole nebude pro něj to pravé.
K čemu tedy lze syntetické indukčnosti použít ? Obecně pro proudy, které snese použitý tranzistor (desítky mA) a pro frekvence na kterých syntetické indukčnosti fungují (desítky - stokvy kHz). Takže příklady
  • Proudový zdroj pro fotodiodu, nebo fototranzistor
  • Filtrace napájení obzvlášť citlivých obvodů
  • Frekvenční filtry
  • Oscilátory
Výhodou syntetických indukčností je, že s RC součástkami normálních hodnot to jest kiloohmy a mikrofarady vychází "indukčnost" v miliHenry - pokud bychom použili skutečné cívky byly by to nepochybně "cívky jako bejk".
Kromě toho, že syntetické indukčnosti netvoří magnetické pole - mají proti cívkám ještě jenu nevýhodu - potřebují nějaký klidový proud a nedají se jen tak zapojit do střídavého signálu. Hrubý příklad jak to zajistit máte na obrázku - "napájecí odpory" R1 a R3 by měly být alespoň 5x větší než výstupní odpor zdroje a alespoň 5x menší než vstupní odpor následujícího stupně. Pokud počítáme horní / dolní propust - můžeme z nich učinit část RL obvodu.
První příklad vlastně souvisí s tím, jak jsem k syntetickým indukčnostem přišel.Někde na internetu jsem našel tento obvod diferenciálně zapojeného předzesilovače pro fotodiodu, který prý pochází z některého marsovského vozítka. Vidíte čím je fotodioda napájena a přes jaký obvod je uzemněna ? Autoři v původním zdroji uvádějí, že obvod byl určen pro frekvenci 10 kHz.
Jirka Bezstarosti psal kdysi na Robodoupěti geniální seriál o rozlišování černé a bílé, kde k dosažení jednoznačného stavu Černá /bílá používal řízení proudu LED diodou v QRD1114 pomocí výstupního signálu aby vzniklo "něco jako" Schmidtův klopný obvod. Tím řešil situaci kdy vás zajíma barva a nikoliv rychlost jejich změn. Z mého receptáře je obvod nahoře - který zase pro změnu vůbec nezajímá na jak bílou / šedou / černou se kouká, ale jenom jak rychle se barvy mění - což je vhodné třeba do snímače optického enkodéru na kolečka.
jak vpadá výstup z tohto obvodu vidíte na obrázku - v době klidu, nebo v době ustáleného otáčení kolečka se kondenzátor nabije na střední hodnotu. Tranzistor pouští této hodnotě odpovídající střední proud až do 30 mA, pokud se před fototranzistorem roztočí černobílé proužky - tranzistor na to vůbec nereaguje čím nám na výstupu nám vznikne celkem pěkný téměř pravoúhlý signál, přitom si nemusíme hrát s přesným nastavováním proudu LED diodou, protože na stejnosměnou složku proudu fototranzistorem obvod nereaguje.

Tím jsme probrali vše - zbývá už jenom rada paní Kubáčové novomanželkám : vyměnila jste po svatbě krajky za teplákovku ? Divíte se že on vás po svatbě vyměnil za fotbal v televizi ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama