close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

"Vypalovačka" plošných spojů - blbinka, která potěší

1. září 2013 v 3:38 | Petr |  Elektro
Je prokázaným faktem, že v partnerských vztazích "vrána k vráně sedá" a obvykle žijí prvorození s prvorozenými, druhorození s druhorozenými, nejmladší s nejmaldšími jedináčci s jedináčky. Takže jako nejstarší bratr mám už druhou manželku - "nejstarší ségru". Nicméně moji rodiče jsou oba jedináčcí - nesmírně rozmazlení svými starýni a nemocnými matkami, pro které byli poslední šancí mít dítě - žili spolu 25let a přestože se 15 let rozváděli - jsou si podobní jako vejce vejci.

Můj otec pořád vykládá historku z 80 let - po výplatě za 3000 koupila máti za 2800 hodiny do obyváku a na otázku z čeho bude rodina žít pokrčila rameny.
Sám však nevykládá historku jak mojí dceři místo dárku k narozeninám přinesl ukázat jeden ze svých "mnohočetných nových foťáků" a nechal na mně abych, po jeho odchodu, fňukající holčičce vysvětlil proč od dědečka nedostala nic, když sám si koupil foťák....

Pak tady byly ještě historky jako jsem ve 14 a 3/4 si šel na "Národní výbor" pro občanku a odtud - rovnou založit vkladní knížku, aby mi moje mamá už nemohla kladivem rozřískat další pokladničku - jak se stávalo každý měsíc před výplatou. Úřednice ve Spořitelně měly orgasmus z toho jak jsem chodil ukládat sumy typu 5,30 Kčs - ale nedalo se jinak....
Dosti již mé rodinné mytologie - celé bych to uzavřel "Kubáčovým výrokem " z oblasti psychologie a to "JEDINÁČEK NENÍ ČLOVĚK" - uraženým jedináčkům se předem omlouvám.

V březnu tohoto roku jsem vyvezl ze sklepa mého otce 1,2 kubického metru bordelu sestávajícího s práchnivějícího a plesnivějícího oblečení - prolezlého hmyzem - z bot, které plísní přirostly k podlaze a musely se násilim odtrhávat a zbytek podrážky špachtlí seškrabovat atd....
Jak je u nás v rodině zvykem - místo poděkování - dostal jsem vynadáno - protože - dle tvrzení mého otce - jsem vyhodil svetr, který mu moje mamá koupila v TUZEXU v roce 1970. Můj papá prohlásil, že sice ví, že smrděl a moli v něm měli hnízdo, ale on k němu měl citový vztah a hlavně - JAK JSEM SI DOVOLIL NIČIT JEHO MAJETEK !!!
Takže jsem sbalil saky-paky a přesunul robotickou výrobu do svého bytu, do sklepů, ke tchánům a kam se jenom dalo - hlavně abych deštěm protékající střechu a plísní smrdící stěny "nemovitého majetku" mého otce - dále nepoškozoval svou přítomností.

Pro výrobu plošných spojů jsem doposud používat UV lampu z vykostěné pouliční rtuťové výbojky o výkonu 250W, která produkuje krom žádoucí vlnové délky na 400 m všechno možné od 260 nm po teplo a hlavně ty UV vlnové dlélky nad 360 nm jsou dosti rakovinotvorné. Že něco není v pořádku poznáte, protože po zapnutí této věci se nestačíte divit co všechno umí fluoreskovat - antireflexní vrstva v brejlích třeba. Když jsem to předváděl Marušce měla - jako ustrašené dítě moderní doby - z toho hysterický záchvat - takže bylo rozhodnuto.

UV lampa se s námi nestěhuje - protože výroba DPS na prototypy je pro mně naprosto zásadní věc - musel jsem něco udělat - tal jsem v GM elektroniku koupil 36 UV Ledek a sestavil z nich následujíící úžasný stroj: Je to deska 160 x 100 mm ve které je v pravidelném šestiúhelníkopvém rastru 36 UV Led Diod. Mimochodem povšimněte si že plošný spoj jsem maloval špejlí lakem na nehty - protože opravdu jsem neměl čím osvicovat fotocitlivý plošňák.
Celé je to zašroubováno do IKEA krabice "Samla" - té malinkaté 4 litrové za 29 kč, která se po vypalování otočí a lehké věci, které nepoškrábou LEDky se v ní uloží - lze si přát něco více ?
No samozřejmě, když už jsem tak navrhoval tuto věc - tak jsem ji poněkud "překonstruoval" Idea panelu plného LEDek se mi totiž líbila natolik, že jsem jednak vyvedl zapínací signál na konektor aby se tato podivnost mohla používat i pro nějaké blikotající LEDky řízené procesorem - a pravda je, že jsem použil "pomalejší zapojení" které blikotá max do 100 kHz. Krom toho jsem napájecí konekory udělal 4 - na každé straně jeden - aby se desky daly montovat vedle sebe a za sebe do plochy jak se jen ctěné veřejnosti zachce a nemusely se ke každé desce tahat dráty extra.
Při vybírání LEDek - vznikl drobný problém - specifikace napěťového úbytku na UV LEDce je typ "od Šmavy k Tatrám" něco jako 3,1-4,2 V - takže jak vlastně LEDky napájet - a tak jsem místo pouhého omezovacího odporu rozdělil 36 LEDek na 12 trojic a udělal 12 proudových zdrojů - toho nejprimitivnějšího typu a do nich jsem použil tranzistory KC238 z produkce bolševické Tesly Rožnov, které jem loni koupil na radioamatérské burze ve Frenštátě asi za 10 halířů / kus.
Zbývá už jenom probrat schémátko, které vidíte nahoře, doufám, že po 50 lekcích vidlákova elektra už máte "můj styl" natolik v malíčku, že v něm čtete poslepu. Výhoda proudového zdroje je v tom, že k regulaci na jedné straně stačí úbytek napětí jen kolem 800mV. Na duhé straně můžete sérií trojic diod zapojit jakoukoliv LEDku, protože KC238 proudem 20mA neshoří, ani když na něm bude plný napěťový úbytek 12 V i více. Navíc díky tranzistorům a LEDkám je zapojení přirozeně odolné proti přepólování - lze si přát něco více ?

A srovnání s původní "nebezpečnou vypalovačkou" ? Protože jsem paranoik a desky polévám fotocitlivým lakem Positiv 20 v takové vrstvě jako nikdo (úplně tlustá modročerná vrstva) - tak expoziční doba pod 250W výbojkou byla 12 minut - nyní pod LEDkami v celkovém výkonu 4W se prodloužila na 15 minut. To není špatné vezmete - li v úvahu, že starý UV bazmek startoval 10 minut do plného výkonu. A navíc obětovat 3 minuty za to že nedostanete rakovinu kůže ?

Mimochodem jednu nevýhodu přece jenom současná vypalovačka má - ta stará opravdu svítila tak, že zabila vše živé a floureskoval i displej od digitálek a zubní plak. Tudíž při práci v noci se hmyzáci vyhýbali mému oknu širokým obloukem, protože věděli, že dopadnou jako jejich soudruzi v Černobylu. Dneska při mnohem decentějším světle na jediné vlnové délce 400nm jsou hmyzáci naopak velmi lákani a pokud děláte více než 1 desku a to v noci - zavřete okno jinak budete mít v místnosti "letecký den"

Zbývají už jenom dvě věci - schémátko a plošňák máte ve formátu mého milovaného KiCadu ZDE. A ta druhá věc je rada paní Kubáčové novomanželkám - oblíbené chybné myšlení novomanželky je, že "tchýně" (neboli jeho matka) je strašná a "maminka" (neboli vaše matka) je skvělá. Manžel to vidí zcela naopak, proto jako kopromis je vhodné dodržovat pravidlo že - i vaše matka se okamžikem svatby stává "tchýní" a tchýně nemá do domácnosti novomanželů přistup, dokud pro to není nějaký významný důvod jako je budoucí choroba budoucích dětí, které je třeba hlídat vařit jim čajík a dávat antibiotika....
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 1. září 2013 v 9:04

Já mám skoro to samé, 8Led po 10 řadách, akorát jako proudový zdroj mám LM317, LEDky z aukra, některé teda nesvítily, ale za korunu :-) Místo misky je to postavené na závitových tyčích M4. Rezist používám negativní, svítím co si pamatuji do 5 minut. Jo a hamshack mám taky zrovna rozmetaný všude možně. Akorát žena je mladší a já starší ze sourozenců, teorie ti nesedí.

2 Žirafka Žirafka | 1. září 2013 v 21:07

Asi mám nějaké divné výbojky a žárovky, ale mne se Positiv nejlépe osvětluje pomocí normální lineární 150W žárovky v reflektoru. A výbojku mám také. Celou, nerozbitou. Startuje tak do dvou minut a desku osvítí také, ale ta halogenka je taková praktičtější.

Dělám něco špatně?

PS: Na reflektoru je krycí sklo a předloha je k desce přitlačená také sklem. Normálním. Jako rámeček používám rámečky na fotky :-)

PPS: Doba svíce je asi tak 15 minut, ale nevadí ani déle.

3 Vladimir Vladimir | E-mail | 5. září 2013 v 10:57

Ja si koupil 3 kousky "deluxe ebt-01" a na desku s vrstvou z GME svitim 8 minut ze vzdalenosti cca 25 cm. Jako predloha je pauzak a tisknu na HP LazerJetu. Pak asi hodinu ten pauzak drzim ve vyparech acetonu. Stane to uplne supr neprusvitny :)

4 Dalík Dalík | 24. září 2013 v 11:00

tak tohle je dokonalý blog tedy, zvláště ta poslední rada je, řekl bych, nejdůležitější. Akorát je škoda, že ta ikeakrabice nemá víko, tudíž když bych ji strčil pod postel, tak bude za měsíc plná prachu.

5 petr-kubac petr-kubac | 24. září 2013 v 12:27

[4]: Ikea krabice pochopitelně má víko - kupuje se za 14.90 extra - pro ty co ho potřebujou.

6 gilhad gilhad | 25. července 2015 v 1:43

Tak jsem úspěšně vyrobil tišťák fotocestou: v <a href="http://www.cadsoftusa.com">Eaglu</a> jsem si nakreslil H-můstek a v Gimpu ještě trochu doladil.
<br><br>
Vytisknul jsem si to na <a href="https://www.mironet.cz/xerox-transparentni-folie-pro-mono-kopirky-a-laser-tiskarny+dp123561/">průhlednou fólii do laserových tiskáren</a> (pozor, při tisku se trochu zkroutí a už nejde dostisknout, při pokusu o další průchod ji tiskárna zmuchlá)
<br><br>
<a href="http://www.gme.cz/cu-ta054-1-2p-p661-114">Tišťák</a> s fotocitlivou vrstvou jsem koupil v <a href="http://www.gme.cz/polotovary-plosnych-spoju">GME</a>, pro expozici jsem použil nejlevnější halogenku z OBI (120W), zavěšenou asi 20 cm nad tišťák, na který jsem dal tu fólii potišťěnou stranou k tišťáku (pozor ať obrazec není nesprávně převrácen) a přikryl sklem (Jenže bylo moc velké, takže se prohnulo a fólie trochu odstávala, nicméně i tak se to kupodivu naexponovalo správně). Nejdřív jsem si udělal test, kdy jsem zakryl skoro celou desku a pak po dvou minutách překážku odšoupával po kouscích, nakonec jsem přidal ještě 10 minut, čímž jsem získal pruhy od 12 do 24 minut expozice, pro test času.
<br><br>
První pokus nedopadnul zrovna nejlíp - ačkoli jsem namíchal roztok dle nějaké rady z internetu v poměru 1 čajová lžička Krtka na 1.5 vinné skleničky vody (= asi 3 deci celkem), tak to ani po 3 minutách nejevilo známky leptání. I přidal jsem další čajovou lžičku Krtka a vyvýjel dalších 6 minut a pořád nic. Zkusil jsem to i s leptací lázní dát pod tu halogenku, ale ani po dalších 9 minutách se nic neleptalo.
<br><br>
Takže jsem destičku vyndal, opláchnul, osušil, sloupnul modrou krycí samolepku, čímž se obnažila tenká průhledná fotovrstva a zkusil to celé znova.
<br><br>
Tentokrát hned po expozici byly vidět slabě nažloutlé cestičky tam, kde měla zůstat měď. Hurá! Vyvíjení probíhalo taky velice rychle, během asi půl minuty byla celá deska pod oblakem červeného inkoustu, tak jsem ji radši vytáhnul a opláchnul voudou - spoje se krásně rýsovaly. Pak jsem ještě chvilku vyvýjel, červeného ale bylo minimálně a po dalším oplachu už se nic neuvolňovalo, tak jsem usoudil, že už to lepší nebude. K mému překvapení byl celý obrazec perfektně vykreslený, takže expoziční doba 10-24min fungovala v celém rozsahu :)
<br><br>
Následně jsem destičku strčil do chloridu železitého a opět zamíchal paznechtem z bůvola (pardón, zohýbaným rezavým drátek, neb lepší pinzetu či míchadlo jsem neměl) - chlorid byl postarší, vyčerpaný a 15 stupnu není žádné horko, tak se to leptalo od 20 do 30 minut (s hranicí přibližně podle doby expozice - obráceně), takže přece jen expozice 10 nimut byla dost slabá a na kraji použitelnosti. Nicméně výsledek byl naprosto skvělý, detaily krásně prokreslené, čerchované orámování o síle asi 0.1-0.2 mm perfektně ostré a nepodleptané. Prostě dokonalost sama :)
<br><br>
Večer jsem pak udělal ještě jednu kopii, s expozicí 24 minut a opět výsledek skvost. Takže teď mám dveře dokořán k vlastním tišťákům, kdy si jen zamanu. (asi ještě koupím fotosprej, ať jsem nezávislý na cestách do GME)
<br><br>
Závěr: i v naprosto příšerných podmínkách (misky od masa z penny, místo laborky  schody do zahrádky, paznehet z buvola a spol) s velmi ledabylým dodržením postupů (místo lab. hydroxidu sodného krtek, starý chlorid + sebevražedné mouchy do obojího) jde z normalní laserovky získat tišťák v príma kvalitě bez velké námahy.

7 gilhad gilhad | 25. července 2015 v 1:44

ops, sorry za blbe formatovani

8 Pavel Pavel | E-mail | 14. října 2015 v 19:49

Je mi to líto, ale nevím coje to "Krtek" HI HI.
PS chci vyzkoušet 5 UV Ledek 1W. Co vy na to.
Pavel

9 Gilhad Gilhad | 15. října 2015 v 1:33

[8]: Krtek je čistič odpadů, ale chemicky je to skoro čistý NaOH, což je jinak celkem draze prodávaná vývojka na pozitivní fotoemulzi :)

Tohle zapojení s 36 LED žere asi 3 W, takže výkon by měl stačit, ale nevím, jestli se vám podaří rovnoměrný osvit s tak malým množstvím.

Jinak se musím pochlubit, že jsem si tuhle vypalovačku taky postavil, a aby nebyla překonstruovaná, tak ji pro jistotu ovládám mikroprocesorem :)

https://divnoblog.wordpress.com/2015/10/04/12/

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama