close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Černá magie a fobie z cívek 2.

13. října 2013 v 5:34 | Petr |  Elektro
Čínští bolševici nešli těm ruským tak úplně na ruku takže v době RVHP byla Čína podle sovětských soudruhů - země, která sešla z pravé cesty. Tudíž za bolševika potkat v "táboře socialismu a míru" čínské zboží - bylo stejně těžké, jako dnes se mu vyhnout.
Nícméně už tehdy Čínani oddělovali politiku a byznys a patrně "tábor míru" technologicky předehnali, protože v 80 letech se v česku prodávaly čínské televizory "Beijing". V "Amáru" se na ně objevila recenze, kde bylo jasně napsáno - tento televizor nedosahuje kvalit obvodového návrhu televizorů sovětských, ale zato obsahuje keramické filtry !!!
Jinými slovy řečeno - Rusáci neuměli keramické filtry vyrobit a tak se smolili s cívkami (to byl ten "sofistikovaný obvodový návrh"). Jinými slovy Číňani poznali, že motání cívek "kazí byznys" a vydali se směrem od cívek pryč.
Takže opět jsme svědkem toho, že konstrukce "eliptického filtru" se stala z projevů nejvyšší ctnosti - projevem konstrukční zastaraloti ( a pak že jsem sám, co má fóbii z cívek).
Kdybych tedy měl dnešní článek popsat Zemanovským bonmotem bylo by to něco jako "historie elektroniky je historií útěku od cívek"

Takže máme spoustu obvodů s cívkami, které se dají nahradit obvody bez cívek. Jádrem těchto náhrad bylo využítí piezo - rezonančních vlastností křemene v krystalech, nebo piezo rezonančních vlastností keramických kondenzátorů.
Křemenný krystal, se totiž dá použít jako zdroj přesného kmitočtu a na tomto kmitočtu se chová jako LC obvod, který má vysoký "faktor Q" - to jest jakoby byl tvořen obrovskou cívkou a malinkatým kondnezátorem.
Křemenné krystaly byly kdysi drahé a špatně dostupné. Bolševik totiž nechtěl aby mezi "lidem" kolovaly prostředky pro výrobu vysílačů, kterými by se dalo komunikovat s "nepřátelskými kapitalisty" takže kdysi se krystaly kupovaly "na povolení".
Nicméně i bolševik měl na paměti, že musí zajistit "chléb a hry" takže v 80. letech už byly běžně dostupné krystaly pro dálkové ovládání RC modelů, které pracovaly na třetí harmonické na frekvenci 27 MHz a tudíž něly "fundamentální rezonanci" někde kolem 9 MHz. Toho se chytli radioamatéři a začali extrémně úzkopásmové krystalové fitlry montovat do svých rádií. Dokonce využili toho, že krystalů s frekvencí těsně kolem 9 MHz bylo více s různými frekvencemi, čehož se dá využít k syntéze a demodulaci USB a LSB modulace.

Tím heroické články o motačích cívek z Amára zmizely, nicméně krystal není univerzální náhradou LC fitlru, protože z principu své funkce má velmi úzké pásmo propustnosti. Pro dekódování FM modulace u VKV rádií potřebujete pásmo propustnosti kolem 100 kHz a k tomuto účelu se objevily již zmíněné keramické filtry.
Principiálně keramický filtr je velmi podobné konstrukce jako keramický kondenzátor, na rozdíl od něj není z keramiky s malým piezo efektem ale naopak z keramiky s co největším piezo efektem a vybroušený tak aby rezonoval na přesně dané frekvenci.

Musím přiznat, že keramické filtry miluju, protože pokud je na něm napsáno 10,7 MHz tak to znamená, že funguje na 10,7 MHz a můžete na něj sahat, můžete mít blbě navržený plošňák, špatné vstupní a výstupní impedance obvodů kolem něj - stále funguje. Teprve příchod keramických filtrů znamenal, že jste mohli "za pár peněz" koupit, nebo postavit opravdu dobré - rozměrově malé - rádio. Keramické filtry znamenaly pro radiotechniku mnoho a stejně tolik znamenaly i pro elektronický byznys, protože "se zapájely a ono to fungovalo"
Nicméně v poslední době keramické filtry mizí od dodavatelů a osobně jsem byl velice naštván proč. Samozřejmě, že to vím - keramický filtr je sice malá součástka, ale idea dnešní elektroniky je "jeden integrovaný obvod pod kapkou černého epoxidu" a do tohoto konceptu externí filtr nezapadá. Z tohoto důvodu veškerá dnešní radiotechinka se snaží vyjít pouze s RC filtry. Proto je dnes velmi moderní idea superhetu s velmí nízkým (až nulovým) mezifrekvenčním kmitočtem. To v principu znamená, že signál 100MHz mixujete se signálem místního oscilátoru 99,990 MHz a výslednou 10 KHz mezifrekvenci filtrujete RC filtry stejně jako audio. Druhý důvod pro tento design je schopnost demodulovat takový signál numericky - procesorem.

Takže z nitra rádií už byly cívky vytlačeny, nicméně u superhetů je problém "zrcadlového příjmu" který vyžaduje buď pro amatéry obtížně dostupné kvadraturní mixování signálu. Nebo LC filtr na vstupu rádia. je zvláštní ze ani radioamatéři už nemají cívky příliš v lásce, protože vymysleli rádia na principu "up-convertoru" - signál z antény v rozsahu 0-30MHz se mixuje na "velmi vysokou" první mezifrekvenci - třeba 90 Mhz. Tím se zrcadlový příjem, který v tomto případe jě o 2x mezifrekvenční kmitoščet posunutý - se vám posune o 180 MHz do pásma 180-210 MHz a to je tak daleko, že i nejobyčejnější neladěný LC filtr stačí potlačit zrcadlový příjem....

Když už jsme u toho - jediné místo , kde cívky budou kralovat stále více - jsou tlumivky pulsních zdrojů - tam ale nemusíte pracně ladit indukčnosti, protože tam platí "více je lépe" - nicméně i pulsní zdroje jsou plné "černé magie" zejména kvůli velkým proudům a ostrým hranám signálů - o této magii bych pojednal snad někdy jindy.

Takže jsme došli k tomu, že cívka je ta úplně nejvíce nenáviděná elektronická součástka - ale to nás menusí trápit, protože se z obvodů vytrácí - aby to blondýnám nebylo líto mám tady pro ně ještě tradiční radu : pokud budete střídat chlapy jako ponožky - ani havraní přeliv vám pověst nezlepší.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarda Jarda | 13. října 2013 v 17:52

Jediné čínské zboží, které si pamatuji ze školních let byla čínská propisovačka. To bylo jako mít něco ze Západu (ačkoli to bylo z východu). když se později objevily i v normálních papírnictvích (už ne jenom v Tuzexu), tak už ta kvalita šla dolů.

Mimochodem. Já mám ty "nenáviděné cívky" rád. Když to člověk nestaví na kšeft ale pro zábavu, tak je to taky zábava. Jen to dá trochu práce, strefit se do těch správných rozměrů.

2 rvx73 rvx73 | 13. října 2013 v 19:10

Poněvadž patřím k lidem, kteří jsou "chabrus na ruce", tak cívky také nemám zrovna v lásce. Ale na druhou stranu když jsem stavěl oscilátor pro pásmo 80 m a místo "RF choke" tlumivky jsem namotal cívku na toroid, byl jsem unešen krásou sinusovky co z toho pak lezla (samozřejmě že ladící kondenzátor byl vzduchový a vazba na jfet veeelmi volná). Takže tak ;)

3 Hexogen Hexogen | 19. prosince 2014 v 23:07

Jenže bez pořádné cívky se nedá udělat vysoké napětí, že ano

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama