close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 57. Volba vhodné frekvence 3.

10. října 2013 v 4:46 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Takže po dlouhé otravě s teoretickým úvodem je tady závěr a teoretický příklad.
Mějme signál, který má nostnou 1 MHz a na něm je namodulována informace, která má frekvencí 100 kHz. Poměr mezi "nosnou" a "daty" je zde jenom 1: 10 - což je "málo ale dost" pro jistý typ řešení.
Jak může takový signál vypadat ? 5 sinusovek na 1 MHZ jako "1" a pak stejnou dobu "0". Tak jednoduchý signál by se jistě dal demodulovat diodou a kondenzáorem jako v prvním díle. Problém je v tom, že výstupní signál by vypadal velmi uboze, proto jsem se snažil navrhnout jinou cestu.
Tedy první stupěň zpacování je mixování signálu na "nulovou mezifrekvenci" tedy mixujeme signál 1 MHZ a frekvenci hodin máme taky 1 MHz. Pokud použijeme něco jako dvojitě vyvážený mixér. (příklad diodové verze takového mixéru je na obrázku), bude výstupní signál vypadat asi takto :
Připadá vám to jako sinusovka "dvoucestně usměrněná" diodami - máte pravdu - toto je ale signál z dvojitě vyváženého mixéru - tedy jakobychom nevěřili diodám a přepínali je externím signálem. Zajímavostí tohoto signálu je že jeho základní frekvence už není 1 MHZ ale 2 MHz - máme totiž dvakrát tolik špiček směrem nahoru i 2x tolik špiček smerem dolů. To je přesně v souladu s funkcí vyvážených mixéru, které do signálu nepustí původní nenamixovaný signál a taky to hezky demonstruje jak se nám žádoucí a nežádoucí signály "frekvenčně rozestoupí" jak jsem psal minule.
Nakonec se výstupní signál musí ještě "vyhladit". Volba "cut off" frekvence výstupního filtru je zde poněkud zvláštní. Data, která potřebujeme získat mají frekvenci 100 KHz - protože se jedná o "de facto" pravoúhý signál měli bychom mít frekvenční pásmo alespoň 500 kHz.
Já jsem ale při návrhu postupoval jinak - protože se mi frekvence "nosné" mixováním přenesla až ke 2 MHz. tak jsem zlomovou frekvenci dolní propusti dal na 1 MHz a zelená křivka, kterou vidíte je výsledek filrace dvěma stupní dolní propusti 2 řádu s Cut off frekvencí 1 MHz. I přesto to není úplně "pravoúhlý" sígnál, ale ten okamžik kdy je dostatečně "ustálený" aby se dal digitalizovat procesrorem tam jistě vidíte.

Tolik tedy nepatrná poznámka ke složité oblasti filtrace různých frekvencí. Konkrétní zapojení se dozvíte až budu reportovat o obvodech, které právě dělám (a zatím jsou tajné). Místo toho tady máte radu paní Kubáčové novomanželkám - pokud zařizujete byt - jsou možné dvě varianty - "skromně přiměřeně rodinným příjmům" anebo "luxusně jako bez ohledu na peníze" - pak ale je riziko, že na nábytku se časem objeví žluté nálepky "exekučně zabaveno".
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama