close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hlavně to nedělejte jako já !

24. listopadu 2013 v 6:07 | Petr |  Roboti
Vezměme si za příklad následující firmy Torola, Flajzar, Jablotron, nebo "ze zámoří" Makerbot, nebo když budu hodně odvážný SpaceX.
Co mají tyto firmy společného ? Všechny vznikly jako "garážový projekt jednoho muže", nebo pro hnidopichy garážový projekt lidí, kterých bylo méně než prstů na ruce. Všechny přežily období dětských nemocí a dnes se vnějškovým pohledem jeví jako etablované korporace, s personalistikou, daňovým přiznámím a firemním bufetem.

Když sledujete vývoj těchto firem (jakože já jej sleduju od samého počátku) zjistíte velmi zajímavou věc. Jejich začátky jsou většinou velmi skromné, v případě těch našich firem - všechny prorazily na trh s elektronikou s konstrukcemi na úrovni hodně složité stavěbnice pro děti z elektronického kroužku. Když pak sledujete další vývoj - zjistíte že to je 100% dokonalá "evoluce" po malých krocích s výrobou mnoha prototypů testování drobných změn v praxi, stavěním na pevných základech přechozích konstrukcí.
Dokonce i ten SpaceX - vyrobil svůj první raketový motor Draco - takovým způsobem, že kromě použití toxického hypegolického paliva založeného na veřejnosti nedostupných chemikáliích se jen nepatrně liší od raketových motorů, které v Americe amatérsky konstrují nadšenci pro "velké raketové modely".

Takže dostáváme se k meritu věci. Dělejte to jako oni. Nechť váš první funkční robot má 10 nefunkčních prototypů. Každý nefunkční prototyp nechť je o něco blíže "ideálu" než předchozí. Nečhť i nefunkční prototyp je alespoň v něčem funkční. Pokud budete dělat "radikálně novou" konstrukci - nechť je "radikálně nová" jenom v jednom až dvou "klíčových obvodech" nikoliv ve všem od motorků, přes procesor po čidla a vestavěnou nabíječku....

Tak a teď smysl nadpisu - proč to nemáte dělat jako já. Mojí chorobou je totiž bádat nad věcmi příliš. Takže u mně je běžné, že mám své konstrukce propočtené až na "molekulární úroveň". U jednoho obvodu jsem měl dokonce spočtěno, že užitěčný signál bude tvožen průměrně 625 elektrony, zatímco šum za stejnou dobu bude tvořen jenom 240 elektrony (abyste nemuseli bádat to je nepředstavitělně malý signál, ale dá se s ním pracovat).

Proč tento postup nedoporučuju - strávíte spoustu času modelováním reality a výpočty, ale jelikož "ďábel se skrývá v detailech" nikdy nepostihnete všechno a vždy budete nakonec nepříjemně překvapení.
A proč to takhle sám dělám ? Proč si feťák píchá pervitin, když mu to škodí ?
Mimochodem i ten feťák vás bude zapřísahat "hlavně to nedělejte jako já".

Takže smutnou kapitolu o překonstruovaných obvodech jsme probrali, zbývá už jenom tradiční rada pro brunety - máte pocit, že kdejaká "blonďatá coura" si více užije ? Tak proč taky na chvilku nezkusíte chovat se jako coura ? Nezapomeňte - jenom na chvilku a jenom v náznaku - jinak hrozí závažné následky - zkaženou pověstí počínaje - nechtěnými dětmi, pohlavními chorobami, dluhy, chlastem a drogami konče ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Igi Igi | E-mail | Web | 24. listopadu 2013 v 18:30

Predpokladám že je to preklep, palivo je hypergolické ...

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 25. listopadu 2013 v 10:14

To je ještě dobré, v tomto případě mohlo být klidně i hyperglykemické... s tím jak znám sebe jak funguju po ránu, bych se tomu ani nedivil.

3 Karel Karel | 26. listopadu 2013 v 6:49

Úterý a nový článek nikde, Petra asi paní Kubáčová po přečtení jeho blogu otrávila.

4 Igi Igi | 26. listopadu 2013 v 15:12

S tým by sa doletelo ešte ďalej ....

5 petr-kubac petr-kubac | 27. listopadu 2013 v 16:32

Paní Kubáčová mě bláznivě miluje, navzdory tomu, že už mě zná docela dobře, článek vyšel, ale BLOG.CZ je pod tlakem azbukou píšících spammerů

Klikněte na LISTOPAD a uvidíte co mělo být už druhý den na titulní straně.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama