close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Navigace sekerou.

26. listopadu 2013 v 5:19 | Petr |  Příroda
Nepočítáme-li ty, kteří chtějí hlavně prachy za jakoukoliv cenu - dělí se studenti medicíny od začátku studií na dvě velké skupiny - na ty, kteří chtějí "skutečně léčit¨ a z těch pak jsou chirurgové - a na ty, kteží chtějí "léčit skutečné příčiny chorob" a z těch se stávají (bohužel) internisti.
Proč bohužel - Interna alias "vnitřní lékařství" ve své klasické Thomayerovské podobě totiž ve skutečnosti nikoho neléčí - všeobecná interna je pomalá umírárna pro geronty-dementy, jejichž zdravotní problémy mají dvě nejhlubší příčiny - věk (který léčit neumíme) a špatnou sociální péči (kterou zajistit nechceme)

Takže teď, když budou vládnout žlutí, bledě modří a oranžoví gauneři nelze nevzpomenout Zdeňka Škromacha a jeho legendární výrok, který označuju za "Škromachovskou lež". Tento oranžový (politik) se totiž stal v říjnu 2005 na okamžik zároveň ministrem "práce a sociálních věcí" a zároveň ministrem "zdravotnictví". Bylo to v době, kdy se intenzivně uvažovalo, že se tato ministerstva (jako všude v civilizovaném světě) sloučí, když jejich hlavní "klienti" jsou důchodci, kterých je 1/3 a brzy jich bude 1/2 populace.

Samozřejmě si dovedete představit tu melu kdyby se "na Praze 1" zrušilo několik stovek velmi teplých míst s kafíčkem a internetem - sekec - mazec. Do toho vygradoval spor Všeobecné zdravotní pojišťovny s Domovy důchodců - protože VZP, jak je jejím oblíbeným zvykem, nechtěla proplácet léky a injekce seniorům v domovech.

Do té doby když po podobných problémech novináři pásli, tak "sociální" úředníci vždy říkali - injekce jsou v kompetenci "zdravotnictví" a zdravotničtí úředníci prohlásili - "domovy důchodců spravuje sociální ministerstvo" - a bylo vymalováno....
Škromach, měl tu smůlu, že byl ministrem obojího, tak se ho ptali, jak je to s injekcemi v domovech a on prohlásil "V domovech důchodců žjí jen ZDRAVÍ (??) senioři, pokud mají nějaké zdravotní problémy mají být OKAMŽITĚ (!!) převezeni do nemocnice !"
Ani nemusíte být zdravotník - stačí zajít v sobotu dopoledne do Kauflandu, abyste pochopili, že je to lež jako věž. Nicméně v rámci všeobecného lhaní a doublethinku - tato lež je dodnes v republice normou.

Dále už je to běžná klasika - vrabci na střeše si prozpěvují, že lůžková nemocniční péče je neefektivním požíračem peněz zejména lůžková péče o seniory, u kterých je většinou hlavním terapeutickým úspěchem, když odejdou bez zhoršení chorob, se kterými přišli a nechytnou k tomu něco strašlivého přímo ve špitále. Jenomže když nelze problém pojmenovat, nelze jej ani řešit. Takže náš "laskavý stát" je v pozici kapitána lodi, který místo navigace kompasem a řízení kormidlem - řídí naši zdravotnickou "loď" tím, že vysekává díry sekerou - střídavě do levoboku i pravoboku.

Taže víme, že léčba na interních lůžcích nikam nevede - přemýšlet jak je nahradit - je moc složité - tak je prostě zrušíme bez náhrady ! Kde se budou senioři léčit - nevíme ? Kdo bude poskytovat bazální ošetřovatelství a minimální nutnou péči ? Domov důchodců, ani jiné sociální instituce to rozhodně nebudou - ty jsou v kompetenci "jiného ministerstva" !
Takže nezaopatření chronicky nemocní senioři pendlují mezi domovem důchodů, LDN a špitálem, dokud nechytnou "něco strašlivého", co se pak, za hříšné prachy, pokusíme (neúspěšně) vyléčit, a když se to (konečně) nepovede... REQUIESCAT IN PACE...

Je otázka, jestli by nestálo za to uznat, že i když nyní jste bývalý člen ODS s "Rolls-Roycem 1A1 1111", stejně jednou budete starý a nemocný a budete potřebovat sociální i zdravotní péči obojí NAJEDNOU.
Třeba by to vedlo k něčemu jako jsou rakouská "geriatrická centra" - velký domov důchodů, v jeho areálu je menší LDN (léčebna dlouhodobě nemocných) v jejím areálu je ještě menší oddělení geriatrie, která má malinkatou geriatrickou JIP. Pacienti pak prostě dlí tam, kde jim to zdraví dovolí a podle aktuálních změn se aktuálně přesouvají.

O pacienta se pořád stará personál z jenoho kolektivu, proto tedy není třeba jako v našich domovech důchodů nechat pacienta několik dní bez jídla a tekutin - protože množství personálu v domovech důchodců je spočtěno na "zdravé seniory", kteří se obslouží sami. Pak mu násilím nacpat oběd do průdušnice a pak jej rychle poslat umřít na takto vznilý zápal plic "ad internam" (na internu).

Jasně - určitě si myslíte, že "děděk blábolí" a republika má přitom daleko závažnější problémy, jako dálnici D1, nebo Ivetu Bartošovou. Proto, jako vždy, končím svým oblíbeným heslem "co společnost žádá, to společnost dostane" já jenom informuju aniž bych sebeméně hodnotil.

Poznámka při druhém čtení - česku je dlouhodobě 470 000 nezaměstnaných, přitom u nás pracuje 150 000 cizinců (Ukrajinci ve stavebnictví a další). Ve zdravotní a sociální sféře chybí 10 000 ošetřovatelů - ostatní obory jsme ani neprobrali.... Kdykoliv slyším, že zdravotnictví a sociální sféra zápasí s tím, že "nejsou lidi" - což nejsou - protože je není z čeho zaplatit, protože prachy pohltily sociální dávky pro nezaměstnané - ozývá se mi v uších povzdech starého pana Žigy, který při vyšetření na ambulanci - na otázku - co jej trápí - odpověděl - "Óóój dochtoré - nebude dobře na světě, dokud Cigán bude muset robit !" Jenom v tomto připadě bych slovo cigán vyměníl za slovo čech....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 27. listopadu 2013 v 20:00

Dědek neblábolí, to přece každý ví, že tomu tak je, že je v LDN 100 pokaděných pacientů na dvě sestry a že na internu se chodí umírat. Otázka je, jak to změnit? Upálit se na václaváku? To asi nepomůže.

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 28. listopadu 2013 v 9:08

To se nezmění, protože právě takhle to je tak, jak oni (ti úplně nahoře) chtějí. Stát nechce lidi léčit, stát je chce dojit a likvidovat, a to i ty mladé (vizte třeba nový zákoník práce), a ne platit zdravotní péči, a díky té zdravotní péči pak ještě důchod. Prostě makej, plať daně, a potom včas chcípni.

PS: Podotýkám na okraj, že tento blogovací systém provozuje sluha systému - média. Pokud chceme kritizovat opravdu řádně, není tohle to pravé místo.

3 kolemjdoucí kolemjdoucí | 28. listopadu 2013 v 12:39

Zrovna jsem našel další potvrzení. Bohužel sem musím vložit nepěkný odkaz v textu, protože tento poněkud méně chytrý blogsystém tu mi nedovolí "si ani uprdnout"

aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=796360#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_campaign=B&utm_term=position-18

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama