close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Attenuator - blbinka, která potěší

22. prosince 2013 v 6:38 | Petr |  Elektro
Tedy jistě tušíte, že jelikož se u mně exacerbovala choroba jménem "logaritmické" zesilovače, tak ani dneska se návodu na barevnou hudbu pro dětičky nedočkáte. Nicméně, když jsem se zmítal v záchvatech "logaritmického šílenství" najednou mně napadlo - proč proboha pořád stavím děliče napěti na kontaktním poli s rizikem chyby - proč ještě nemám postavený mnohastupňový útlumový článek alias Atenuátor.
Takže de facto atenuátor mám ale ten pochází z dob, kdy jsem zaměřoval "nepřátelské vysílače" je jednostupňový a snaha byla aby měl útlum alespoň 60 dB což se patrně nepovedlo - a navíc tento atenuátor je zaměřen na VF kmitočty Nyní nastala úloha vyrobit atenuátor pro frekvence mých čidel - tedy 0-15 MHz v pohodě stačí.
Tedy jsem zasedl ke KiCadu a vytvořil 6 stupňový PI atenuátor - alias tedy útlumový článek - idea byla taková, že pro testování logaritmických zesilovačů bude nejlepší mít útlum přes 6 dekád tedy 1V - 1uV (takový útlum stejně nelze dosáhnout protože vám signál začne prosakovat). Pak jsem ale došel k jinému názoru - poslední stupeň udělám jako útlum 10 decibelů. Tedy mám 5 stuňů, které každý zeslabí napětí signálu 10x a jeden který zeslabí napětí 3.16x - což výborně zapdá do mé oblíbené vidácké řady E2 která sestává z hodnot 1, 3.3, 10, 33, 100, 330 atd... Výstřižek ze schémátku vidíte na obrázku nahoře - jeden 20 a jeden 10 dB stupeň.
Dostáváme se k tradiční kapitole "ďábel se skrývá v detailech" - Tedy:
  • Atenuátor je stavěm pro vstupní i výstupní impedanci 50 ohm - ty jsou "de facto" součástí děliče - pokud k němu připojíte jinou impedanci - dělicí poměr to mírně ovlivní (například pokud k výstupu připojíte operační zesilovač s nekonečným vstupním odporem - bude dělicí poměr zapnutého stupně ne 10x ale jenom 5x ). Stejné tak pokud na vstup připojíte zdroj signálu s mnozem nižsím (nulovým) výstupním odporem než 50 ohm.
  • Se součástkami jsem si příliš hlavu nelámal, tedy pokud mi vyšla hodnota 53.1 ohm dal jsem tam 56 a pokud mi vyšla hodnota 72 ohm dal jsem tam 68 - takže jestli jste opravdu absolutisti najděte si nějakou kalkulačku na Webu a spočtěte (a hlavně sežeňte) si zcela přesné hodnoty.
  • Atenuátor opravdu není dokonale VF - tedy nemá koaxiální konektory (třeba BNC) a taky nemá každý stupeň zaletovaný do samostatné stíněné krabičky (protože nebude sloužit pro napájení elektroniky, která je stvořena k radiovému příjmu) - to vše byste si museli do konstrukce doplnit.
Jestli i přesto máte o stavbu zájem - celá dokumentace ve formátu mého milovaného KiCadu je na ULOZ.TO ZDE.

Zbývá už jenom tradiční rada pro blondýny - pokud se vám líbí modrá barva desky na prvním obrázku - tak vězte, že to je lak na nehty AVON Arctic Water - taky kvůli tomu byl u nás jeden víkend sexuální abstinence, ale jinou barvu jsem doma v rychlosti nenašel...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 22. prosince 2013 v 19:50

Co je mi známo, tak Avon je multilevel značka pro socky, mizerné kvality. Osobně ověřeno sprcháčem co nadělil ježíšek, to se nehodilo ani na mytí zapařených kaštanů. :-)

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 22. prosince 2013 v 20:03

Když vidím ten plošňák - už máte zásoby peroxidu vodíku v koncentraci nad 12 % a acetonu?

3 belzebub belzebub | 14. dubna 2015 v 23:58

K modre barve - napadlo Vas treba, ze desku neni treba barvit ZADNOU barvou? Nebo mi mozna neco unika a barva na horni strane desky ma nejakou funkci?  .. ja osobne bych tedy mel radeji nenabarvenou desku a zadnou abstinenci :)

4 petr-kubac petr-kubac | 15. dubna 2015 v 21:16

[3]: Hodní deska je souvislá zemnící rovina - lak je kvůli izolaci abych předešel nehodám typu drátek se uvolní z kontaktního pole zkratuje na zem a elektronika hoří ....

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama