close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Pohádka o slepičce a kohoutkovi.

10. prosince 2013 v 5:22 | Petr |  Příroda
Mladá lékařka volá telefónem : "přijali jsme pacienta s bolestmi břicha a žloutenkou a podle ultrazvuku má v játrech nádorové metastázy. Tak potřebujeme udělat CT břicha abychom zjistili odkud nádor vychází"
: "Paní doktorko tady je laboratoř, CT dělají rentgenologové"
Lékařka: "To vím, ale rentgenologové nám nechtějí CT udělat, dokud pacient nebude mít vyšetřený kreatinin" (biochemický parametr funkce ledvin)
Já: "Tak pošlete vzorek a my vám kreatinin vyšetříme"
Lékařka : "Vzorek jsme už poslali, ale vaše laborantky odmítly kreatinin vyšetřit protože pacient má vysoký bilirubin (žloutenku)"
Já : "Aha to máte pravdu, my máme v předpisech, ze se to nesmí, ale nebojte já to zařídím"
Lékařka: "Proč máte tak nesmyslné předpisy, které ohrožují lidi ? "
Já : "Abychom neohrozili pacienty nepřesným měřením. "
Lékařka : "A to jako metastázy v játrech jsou méně nebezpečné než vaše chyby měření - jak veliká taková chyba vlastné může být "
Já: " Klidně mnoho desítek procent "
Lékařka: "Ale co když změříte kreatinin špatně, rentgenologové dají příliš kontrastní látky a ta poškodí pacientovy ledviny"
Já: "To je bohužel moje riziko, za jehož postupování jsem placen"

Atd... Jistě jste pochopili, princip pohádky o slepičce a kohoutkovi - rentgen nesmí pacienta vyšetřit a tím objasnit příčinu jeho žloutenky, dokud nebude mít laboratorní vyšetření, která laboratoř nesmí provést, dokud pacient bude mít žloutenku.
Neboli jak psali v Saturninovi - "klíček k otevření konzervy je uvnitř".
Jistě jste taky pochopili, že to je další smutná historka ze současného "normalizovaného" (nebo "normovaného" ? ) zdravotnictví.
Všichni (blbci) vymýšlejí systém maximálně "bezpečný" (čti odolný proti blbcům) a tím dojde k tomu, že kvůli rizika, kreré nepřesahuje 1% (poškození ledvin rentgenovým kontrastem) se neprovede vyšetření bez jehož výsledků je léčení nemožné a pravděpodobnost brzké smrti 50-100%
Jelikož tuším, že vás to baví dáme si ještě jednu historku: Volá rozzuřený kardiolog - mám pacienta na statinech (léky proti vysoké hladině tuků) a za poslední dva roky jste mi ani jednou nezměřili jaterní testy (statiny mohou poškodit játra). Tak otevřu databázi a co si myslíte že má pacient asi 20x za poslední 2 roky místo výsledku ? - "Pro vysokou hladinu tuků - jaterní testy nevyšetřeny..."

Vzhledem k tomu že v poslední době je mým denním chlebem porušovat "do sebe zaseknuté" zdravotnické "normy" - musím našim pacientům přát, co nejlepší zdraví, protože pokud by se jim
něco stalo a zasedla znalecká komise - máslo je na mé hlavě. Jediné, čím se trošku uklidňuju je současná zavedená praxe - Laboratoř složitými procedurami něco změří na 4 desetinná místa - lékař výsledek tak úplně nepochopí a pacient se na předepsané léky vykašle. V každém případě musím blahopřát všem hlavounům ve zdravotnictví, kteří zavedli princip - "Pacienta ochráníme i kdyby jej to mělo stát život."

V podstatě ale jenom opakuju staré Vietnamské přísloví - Jdi k lékaři, neb on musí být z něčeho živ. S receptem jdi k lékárníkovi, neb i on musí být z něčeho živ. Předepsané léky pak zahoď neb i ty musíš zůstat živ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rvx73 rvx73 | 10. prosince 2013 v 20:39

tak to přeju spoustu zdravých pacientů :) tak trochu naivně jsem doufal, že tam kde jde o život to funguje trochu jinak než ve státní správě, ale jak tak koukám, je to  všude stejný ...

2 m.marianek m.marianek | 11. prosince 2013 v 8:38

[1]: Jestlo ono to nebude tím, že dřív byla nemocnice místo plné takových divných lidí (naivních snílků), co si jako děti řekli, že budou pomáhat lidem a dnes je to místo plné úředníků a managerů. Je zvláštní, že v době mého dětství přišel člověk na polikliniku, dostal časovku a plusminus 20minut věděl kdy přijde na řadu, dnes v době superhyper moderní výpočetní techniky mi není sestra na přijmu schopná říct, jestli budu v čekárně sedět 30 minut, nebo 3 hodiny. Opravdu dělali komunisti vždycky všechno úplně špatně?

3 petr-kubac petr-kubac | 11. prosince 2013 v 10:01

Důvěrně znám zdravotnictví za bolševika i nyní - obojí bylo řízeno snahou "z minima vytěžit maximum" - rozdíl je jenom v čí prospěch....

Obecně - zde na zaostalém východě ani ti nejvice zkorumpovaní bolševici nekradli tolik jako dnešní zdejší politici vydávaní za "vzor ctnosti"
Problém bolševika ale byl, že nad Ostravou byla Praha a nad Prahou Moskva ....

4 kolemjdoucí kolemjdoucí | 11. prosince 2013 v 23:16

Skoro to vypadá, že by se znak s Aeskulapovou holí už měl vyměnit za znak s Uroborosem...

5 Karel Karel | 12. prosince 2013 v 9:35

Co když dítě životně nutně potřebuje transfuzi a rodiče jsou svědkové jehovovi? Kdo rozhodne, soudce co má zrovna pohotovost (vazby atd.)? Neměl by takový soudce řešit i nasazení vyšetření jenž je pro pacienta vysoce rizikové?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama