close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Slepá větev robotiky.

15. prosince 2013 v 5:48 | Petr |  Roboti
Byly doby kdy mobil = Nokia. Díky problematické povaze to pro mně samozřejmě znamenalo, že Nokii nechci (nechtěl jsem) vlastnit ani za nic. Proto jsem vyzkoušel různé Bosche a Ericssony - s problematickými pocity. Proto jsem zajásal když Siemens začal vyrábět mobily a měl jsem Simemens M35i jako jeden z prvních lidí široko daleko.
Když se mně majitelé Nokií ptali jaký ten Siemens je - měl jsem pocity lehce smíšené - a z nepopsatelnosti těchto pocitů jsem se vytáčel slovy "Na tom mobilu je vidět, že Siemens je proslulý výrobce zařízení pro jaderné elektrárny"....

Takže jak už jsem psal - považuju se mezi robotiky za člověka, který díky své biochemické profesi, je v nejrosáhlejším a "nejintimnějším" denním kontaktu s největším spektrem robotů neboť zdravotnická laboratoř = automatické analyzátory = jediné roboty, které najdete i v takové "díře" jako je Český Těšín, Bruntál, Rýmařov, Bílovec, Jeseník a mnoho dalších městeček se špitálem, nebo poliklinikou, které jsem ještě nestihl urazit....
Proto není se čemu divit, že dva ze tří mých zaměstnavatelů si pořídili "totálně robotizované" analytické linky. Idea je taková - strčíte do šuplíku stojan se zkumavkami a za hodinu máte v PC výsledky. Jenomže "ďábel se skrývá v detailech" takže nejmodernější výkřik analytické techniky "Siemens VersaCell" má poněkud hořkou příchuť, neboť se o něm dá napsat totéž co o Siemensovských mobilech - "vhodný do jaderné elektrárny, ale ve špitále problematický"
Centrálním prvkém celé linky je totiž "opravdový průmyslový robot", který vypadá jakože ještě včera svařoval podvozky v Nošovicích v Hyundai. A v tom právě je ten problém - podle toho jak se na věc díváme dá se říci, že celý systém je "překonstruovaný" i "nedokonstruovaný" zároveň. Tedy je na první pohled vidět, že robota vymysleli navrhli, zkonstruovali i naprogramovali inženýři, vysoce vzdělaní, vysoce inteligentní "Geekoidnní" ovládající moře programovacích jazyků. Zároveň je vidět, že členem tvůrčího týmu nebyl žádný amatér typu Stevena Jobse, laborantky z laboratoře, nebo tříletého dítěte, které je schopné vykříknout "král je nahý" ...
Centrem robota je totiž nesmírně těžké rameno hnané pneumatickými motory, které aby se zachovalo zdání bezpečnosti je zavřené v plexisklové skříni. Přesně stejná je i "mentalita" ovládacího softwaru. Který jako klasický "nerd" - je postaven na paradigmatu - dejte mi zkumavky a pak mě neotravujte.
Takže na jedné straně vidíte jak se rameno prudce otáčí až se podlaha pod vámi chvěje ve stejném rytmu - až laborantky objeví metodu jak "vyháčkovat" bezpečnostní dveře - jakože to objevily u všech strojů za celou moji kariéru - a strčí do stroje ruku - bude krvavé divadlo jak z Japonského hororu, protože rameno má takovou hmotu že detekce kolize - která tam stejně není - by byla jenom pustou formalitou.
A pak ještě druhá záležitost - inženýři pokládají "nerdovitost" a "nekomumikativnost" celého systému za pozitivum. Dokonce v každé brožurce ke každému stroji se vždy hrdě píše "long walk away time" - tedy dlouhý čas, kdy můžete od něj odejít. Tak to ale ve zdravotnictví není - tam to funguje tak že každých 5 minut zvoní telefon : "u paní Vopičkové mi dodělejte cholesterol a u pana Vomáčky jsme zapomněli močovinu" a za další 3 minuty "to jsem zase já, ještě draslík u pana Nováka". Takže přijdete ke stroji a tam okno s hláškou ve stylu "Sample processing do not disturb !"....
Jistě jeden z mých zaměstnavatelů si pořídil "Robota" za spoustu miliónů a "strejda-prudič" z toho není nadšen. Vtip je v tom, že i další ze zaměstnavatelů má taky "robotickou linku" pro změnu Beckmann Coulter Power Link. Tedy jiní inženýři, jiná firma, jiná historie, ale vzhled i mentalita stejná. Jenom pro zajímavost - ptal jsem se laborantek co je nejlepší vlastost robota v "Power Linku" : "Dá se vypnout a vůbec nepoužívat...." (což Německy důkladný Siemens neumožňuje - jinak by byl taky trvale vypnutý) .....
Delta robot
Zbývá jenom otázka "jak bych to dělal já" - tedy ač nerd - též jsem laboratorní krysa, takže bych rozhodně nevycházel z principu "nechte mě pracovat a neotravujte mě". Spíše bych bral robota jako dalšího kolegu který se mnou stojí u stolu a spolupracuje. Patrně by takový robot musel mít pár kamer, aby zvládal operace - "dávám ti zkumavku" a "podej mi zkumavku". A rozhodně bych spíše než 50 kilové rameno s potenciálem zabít -použil "delta robota" který má rameno ze zcela pasivních a lehoučkých hliníkových trubek, které se v nejhorším polámou ve střetu s rukou laboranta, vymění se a jede se dále ....

A mimochodem - víte jak dopadl Siemens s mobily ? Zkrachoval ! Když vidím jeho ostatní výrobky - obávám se, že to nebyla jen nešťastná náhoda !

Zbývá už jenom tradiční a oblíbená rada pro blondýny - čekáte, že se miláček o vánocích "konečně vyjádří" (k otázce sňatku).... Napsala jste Ježíškovi ? A byla jste celý rok dostatečně hodná, abyste si to zasloužila ?

Poznámka při druhém čtení: Problém nedostatku "vidláků" uvažujících selským rozumem je při navrhování laboratorních přístrojů patrně univerzální - před víkendem jsem řešil jistý problém s přístojem, který se skládá z ovládacího PC a samotného stroje spojených sériovým portem. Synchronizace obou jednotek probíhá pouze, když se obě zapnou současně, jindy ne, ani ji nelze z ovládacího softwaru nařídit ani o ni požádat ani si ji jinak vynutit - neb dle názoru firmy "to stačí". Tak jsem se ptal "a co když ovládací PC spadne, nebo uklízečka vytrhne sériový kabel v době kdy stroj má rozdělaných několik destítek vyšetření v ceně 100-500 kč za kus" a odpověď firmy - "tak to bude veliký průser....."
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petr G. Petr G. | 15. prosince 2013 v 10:59

Siemens nedělal mobily pro Lamy tak jako Nokie. Taky jsem měl problém ostatním vysvětlit proč nedám dopustit na S-55 (snad se nepletu první 256-ti barevný display na trhu) a jeho následovníka S-65, běžná Lama neocenila GPRS class 10 ani JM2E (ICQ a IRC chat či operu Mini) Lamě stačil had na Nokii. Hřebík do rakve mobilům Siemens udělal chybějící operační systém. Tedy absence multitaskingu. V tom měly Nokie výhodu se svým Symbianem. Osobně Nokii říkám Navigace s ciferníkem. Androidu se bráním jak čert kříži, nemám rád když mi někdo (např Google) diktuje jaké aplikace mohu kopírovat z mobilu do PC a opačně. I Nokie odmítá uložit neznámé přípony souborů a JM2E aplikaci z ní nepřepošlete na druhý telefono. V tom byl Siemens také super, choval se jako flashdisk a neřešil autorská práva.

Jinak co se týká řízení "elektrárny" tak mám zkušenosti se Sinumerik S840 a nemá chybu. Spolupracuje jak s Win 3.11 tak s Win NT/XP/2000 bez problémů. Bohužel firma kde jsemm teď používá Taliánský Adige (hybrid ze Siemens základu) a to je hnus velebnosti, neustále pád softwaru a PLC se záhadně odpojuje.

2 rvx73 rvx73 | 15. prosince 2013 v 11:50

njn, co taky chtít po odpadu z vojenského výzkumu ...

3 Petr G. Petr G. | 15. prosince 2013 v 16:44

Odpad z vojenského výzkumu ... nerozumím řeči Vašeho kmene.

4 Igi Igi | 16. prosince 2013 v 9:49

Poďme na to klasikou:
"Keď je to veľké a robustné, tak to musí byť aj dobré a funkčné !"
A potom zákazník nevychádza z údivu ...

5 kolemjdoucí kolemjdoucí | 16. prosince 2013 v 11:07

Shodou okolností mám se Siemensem co dělat, takže bych jen upřesnil, že Siemens divize mobilní telefony nezkrachovala, ale byl odprodána, když už nevydělávala tolik, kolik bylo naplánováno (což ale neznamená, že by byla nevýdělečná - Siemens to tak prostě dělá se vším - dělí na menší firmy a outsourcuje, mj. i kvůli daňové zátěži).

Divize mobilních telefonů byla odprodána firmě BenQ v roce 2005 s řadou podmínek - například že BenQ po další tři roky zachová výrobní kapacity, všechna vývojová pracoviště, všechny obchodní závazky i kolektivní smlouvu. Źe to BenQ následně "zprznil" protože neumí obchodovat není vina Siemensu.

Ne vše co Siemens dělá je špatné (nebo dobré, jak chcete), protože je to stejné jako všude jinde - je to hlavně o lidech.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama