close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 2. Polypropylén

12. ledna 2014 v 5:26 | Petr |  Chemie pro šílence
Už minule jsem v radách robotům naznačoval, že teplota tání polyethylénu je relativně nízká - 115 stupňů. Vzhledem k tomu, že plasty se netaví jako kovy - náhle a rázem - ale mají nezanedbatelné teplotní rozmezí kdy postupně měknou - je polyethylén prakticky vyloučen z přechovávání horkých surovin v kuchyni, protože pokud byste nalili vařící vodu do polyethylénového hrníčku - patrně byste se stali svědky scény podobné scéně se lžičkou z NDR alias "kde udělali soudruzi chybu".
Proto se velice brzy po polyethylénu objevil plast velmi podobných vlastnosti s poněkud jinou molekulou - polypropylén. Monomer polypropylénu - propen - vidíte na obrázku - jako ethylén má dvojnou vazbu jejímž rozštěpením dojde k poylmerizaci, ale navíc má jednu metylovou (CH3) skupinu. která se vestaví do vzniklého polymeru a mění jeho vlastnosti.
Jak vypadá polymer vidíte zde - podle toho kam směřují CH3 zbytky molekul jsou celkem 3 možnosti
  • Ataktický polypropylén - CH3 zbytky směřují náhodně jedním nebo druhým směrem - tento plast má nejbliže k LDPE - nízkohustotnímu polyethylénu.
  • Syndiotaktický polypropylén - CH3 směřují zcela pravidelně střídavě nad a pod centrální řetězec uhlíků - takové molekuly jsou lineární a rovné jako tyčka.
  • Isotaktický polypropylén - všechny CH3 zbytky směřují jedním směrem - protože CH3 zbytek je rozměrově větší než prostý vodík - je na jedné straně molekuly "přeuhlíkováno" což vede k tomu, že molekula se stáší do spirály.
Řekli byste k čemu takový vopruz s CH3 skupinami - ve skutečnosti je to zcela podstatné - CH3 skupiny na povrchu polypropylénu tvoří na molekule "nerovnosti" kterými se jednotlivé molekuly do sebe mohou zaklesnout. Díky tomu je i obyčejný "nízkohustotní" polypropylén pevnější než polyethylén se stejně velikou molekulou. Z mechanického hlediska je polypropylén výrazně houževnatější a odolnější proti rozlomení a roztržení.
Na druhé straně CH3 molekuly brání vzniku velkých "krystalických" regionů jako na vysokohustotním polyethylénu, proto z polypropylénu vyrobíte čajovou konvici, ale neprůstřelnou vestu nikoliv. Mimochodem - to jsem ještě nezmínil - teplota tání polypropylénu je podle velikosti molekuly a podle polohy CH3 skupin (takticity) 130-180 supňů a ten horní limit v pohodě stačí i na vaření oběda v mikrovlnce.
Pokud se týče optických vlastností - když se podíváte na IR spektrum je tam "vidět" že polypropylén má na rozdíl od polyethylénu CH3 skupiny navíc. Pro neznalé jsou to peaky označené 2948, 2866 a 1375 - což jsou vlnočty vibrací CH3 skupiny. Tudíž Infračervené optické vlastnosti polypropylénu jsou horší než u polyethylénu a diamantu, ale pokud nemáte jiný materiál stále to na IR čočky jde.
Mimochodem v souvislosti s mikrovlnkami a optickými vlastnostmi - vysoká propustnost polypropylénu i polyethylénu pro elektromagnetická vlnění nekončí v IR oblasti, ale jde až daleko daleko do oblasti radiových vln - proto se polypropylénové nádobí v mikrovlnce nezahřívá a taky se polyethylén a polypropylén občas používá i pro mikrovlnné antény, "čočky", kryty vlnovodů a jiné drobnosti.

Zbývá už jenom tradiční rada robotům pro zničení lidstva - jestli máte polypropylénové pracky - můžete jimi páníčka máčet ve vařící vodě - ale to je na roboty - příliš kruté řešení - jak zlikvidovat vaše páníčky snadno a rychle probereme někdy příště.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalík Dalík | 13. ledna 2014 v 23:28

Může se taky větvit?

2 petr-kubac petr-kubac | 14. ledna 2014 v 5:22

[1]: Spontánním průběhem reakce ne

3 LIBOR LIBOR | E-mail | 6. února 2014 v 9:42

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně lepidel na rybářské vlasce, nejde mě o praktickou radu, ale o princip. Na hudebním nástroji potřebuji lepit rybářské vlasce, prodává se na to 10g za 400 Kč.  Je to skutečně nějaký zázrak, nebo jde o verzi nějakého jiného "obyčejnějšího" lepidla?
Děkuji za odpověď Libor

4 petr-kubac petr-kubac | 6. února 2014 v 11:15

[3]:netuším - jestli je to jednosložkové lepidlo patrně to bude nějaký ušlechtilý kyanoakrylát - násobně dražší než "vteřiňák od vietnamce" a ještě navíc násobně předražený.

5 Libor Libor | E-mail | 6. února 2014 v 11:56

Takže na rybářský vlasec je obecně vhodné použít "vteřinové" lepidlo? Tedy kyanoakrylát? Nebo ještě jiný typ lepidla? Děkuji Libor

6 Libor Libor | E-mail | 6. února 2014 v 11:57

Takže vteřinové lepidlo je správná volba? Nebo je možné vyzkoušet lepidlo s jiným principem? Děkuji Libor

7 petr-kubac petr-kubac | 6. února 2014 v 19:42

[6]: Jelikož vteřinové lepidlo i vlasec nejsou příliš drahé - je nejlepší to vyzkoušet.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama