close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Sociální dávky a řetězec neporozumění.

28. ledna 2014 v 5:37 | Petr |  Filosofování
U starších lidí jsem měl často pocit, že rozumí jenom "té svojí" době a nové věci už je míjejí. Když v současností čtu noviny - začínám mít stejný pocit sám ze sebe. Nejstrašnější, je, že "má doba", které rozumím bylo mé mládí za pozdního bolševismu kdy existoval "paragraf o příživnictví", který zajistil, že pouliční ometáci seděli v kriminále a navíc fungovalo relativně poctivé rozpočtové financování zdravotnictví, které připustilo jen zanedbatelné rozkrádání. Abych si situaci ujasnil, píšu tento příspěvek, který bude naplněn otazníky více než odpověďmi.

1. Nečasova vláda chtěla zavést povinnost lidí na podpoře v nezaměstnanosi pracovat. Lépe řečeno formálně se dostavit na nějaké "veřejně prospěšné práce". Pořád si myslím, že to byl omyl, neboť nárok na podporu v nezaměstanosti je jen pár měsíců po propuštění z práce. Ale třeba jsem to nepochopil, třeba Nečas jako tzv. "pravice" měl na mysli Thatcherovské "sociální dávky musí mít charakter žebroty".

2. To zavětřili aktivisti z levice a okamžitě Nečastou inicicativu "udali" Ústavnímu soudu, který vynesl svůj legendární výrok že podpora v nezaměstanosti má charakter pojistného plnění ze sociálního pojištění a jeho výplata nesmí být podmiňována "nucenými" pracemi. Tím se bohužel tato kapitola v česku na dlouho - velmi dlouho uzavřela, přitom pobírači podpor v nezaměstanosti - jsou opravdu z práce vyhození chudáci, zatímco náš "drahý sociální stát" tlačí bota úplně jinde.

3. Slovácí se pustili do téhož, ale poučeni českým debaklem - se zcela jiným právním výkladem. Slováci tvrdí, že nuceni pracovat budou pobírači "Dávky v hmotné nouzi" - což, podle jejich výkladu, je dávka, která je vyplácena těm, kteří všechhy ostatní dávky vycházející ze "sociálního pojištění" již vyčerpali. A ano - asi je to pravda - "dávky v hmotné nouzi" jsou opravdu mnohem blíže Thatcherovské "žebračence" než podpora v nezaměstnanosti. Moderní stát je vyplácí, jenom aby nenechal nikoho hladovět. Takže přeji Slovákům úspěšný souboj s jejich aktivisty a jejich ústavním soudem, ve kterém mají dle mého názoru mnohem lepší šanci.


4. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázal používat Ministerstvu práce a sociálních věcí software od firmy Fujitsu. Toto je věc zcela nesrozumitelná a zcela mimo mé chápání, ale po velmi dlouhém přemýšlení jsem to pochopil takto - Drábek a jeho pohrobci tento systém zavedli pomocí (bez pomoci ?) výběrových řízení, která měla nějaké "chybky", pak systém nějakou dobu pracoval a úředníci si na něj zvykli, pak UOHS nakázal z moci úřední systém ze dne na den vypnout a vznikl průser. Chápete to taky tak ? Jenom doufám, že počítačový systém v Temelíně, Dukovanech, chemických fabrikách, rozvodnách, letištích, přehradách nebo na železnici je z tohoto hlediska OK. Nerad bych se dožil příjezdu "úředníka z Prahy" do elektrárny, který by byl následován vypnutím počítačů a atomovým hřibem nad krajinou....

5. Vypnutím software of Fujitsu byla prý dotčena nejvíce výplata "dávek v hmotné nouzi". Takže ti nejchudší jsou ještě chudší. Problém je v tom, že taxikáři si stěžují, že od doby co systém hapruje "nejsou v noci žádná rita". A navíc kolegové z interen hlásí prudký pokles počtu opilých na "nočních ambulancích". I my v laboratořích máme od nového roku celkem klid. Jak je to tedy možné - jak je možné, že problémy ve výplatě dávek "těm nejchudším", kteří dle Slovenské definice - "již všechny možnosti vyčerpali" - se projeví v úpadku taxi-provozu za chlastem a fetem na Stodolní a zpět ?

Prostě tomu nerozumím a informace z různých zdrojů se mi vůbec nespojují dohromady. Skoro to vypadá že úředníci škrtem pera odpojí pro stát vitální počítačový systém, následkem čehož "ti nejchudší" už nemají ani na taxi a chlast. Nebylo by potom lepší - minimálně ze zdravotního hlediska - ten systém znovu nerozjíždět ? A když já sám taky nemám - ani na taxi - ani na chlast - ani na fet - znamená to. že jsem ještě chudší než pobírači "dávek v hmotné nouzi" ? Nevyplývá z toho i pro mně "nějaký nárok" na nějakou dávku ? Fakt nevím ?
Prostě zlatý "paragraf o příživnictví" který definoval věci jednoduše a jasně.

Poznámka při druhém čtení : nedávno, cestou do práce, mladá kočena vykřikovala na celý autobus, jak dokonale "vydrbali se systémem" - ona - pracující v Telefonica O2 - si nahlásila trvalé bydliště "zpět k mamínce" čímž se z jejího nezaměstaného partnera stal "nezaopatřený" pobírač "podpory v hmotné nouzi", "příspěvku na bydlení" , "příspěvku na ošacení", "příspěvku na živobytí" a kdoví čeho ještě, takže jestli máte pocit že cigáni jsou v oblasti sociálních dávek hlavním problémem - tak vás musím uklidnit, že s postupujícím "rozvojem sociálního státu" nejsou. Mimochodem - jsem zvědavý, co s tím udělá budoucí paní ministryně - doposud jen žvanění schopná - paní "Marxová - Engelsová - Leninová - Tominová" ?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 28. ledna 2014 v 6:41

Tominova: "Dlouhodobě se zabývá postavením žen a mužů ve společnosti" Ještě že tam uvedla, že se jedná o společenské postavení, jinak bych si mohl myslet, že i ženy mají erekci. Jsem totiž z toho jejího feminismu zmaten...

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 28. ledna 2014 v 17:43

1. http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=800304#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_campaign=A&utm_term=position-16

2. Kté čtyřce - je to tak, že původní funční registr byl nahrazen nefunkčním za podivných okolností jenom proto, aby si Drábek a ten druhej poskok nahrabali - navíc s účastí soukromýho sektoru bez v.ř. (Česká spořitelna; něco podobnýho jako se dělo předtím s registrem vozidel), jenže tenhle druhý systém má podstatně víc klientů, proto to bylo víc vidět). Že to soud zrušil je naprosto v pořádku, ale není v pořádku, že ty korupčníky neodsoudili a nezavřeli, přestože takto prostituovali před celým národem v přímém přenosu.

Dál bych už jenom podotknul, že dávky v hmotné nouzi a sociální dávky jsou naprosto dvě různé věci, a záměnou tohoto jsou šmahem odsouzeny např. matky na rodičovské dovolené atp.

4 Petr G. Petr G. | 28. ledna 2014 v 23:20

[2]: na kauze mě zaráží vypnutí systému během několika minut. Nějaký právník do smlouvy nenapsal, povinnost předat údaje klientů zpět státu ... můžeme být rádi, že Fujitsu neprovedl Format C:

[3]: Předpokládám pán s brýlemi dostal rok zákazu řízení a 25 tisíc pokutu. Mě tahle přišla obálka s modrým pruhem, protože jsem nenahlásil magistrátu v sousedním okrese (kde jsem před 5 lety zavinil dopravní nehodu). Že už mám opět navrácený řidičský průkaz. Dle onoho magistrátu jsem 5 let řídil neoprávněně ... ať žije komunikace mezi okresy.

5 Dalík Dalík | 28. ledna 2014 v 23:59

Na tu Stodolní a taxikáře existuje trochu recept a to vyplácení dávek denně. Třebas na konto nějaké sociální karty. Tudíž by občan nebyl vystaven tíze pokušení z plné šrajtofle.

6 Sam Sam | 29. ledna 2014 v 18:36

Nezdá se vám, že -tak jako se dřív říkalo:kdo nekrade, okrádá svoji rodinu -dnes platí :kdo nevyjebe se systémem, vyjebe sám se sebou ?

7 Mimozemštan Mimozemštan | 1. května 2014 v 12:47

Pořádek tu bude,až to budou...Kalašnikovy dávky...

8 Josef Josef | 26. března 2016 v 7:57

Já jsem kdesi zaslechl zajímavou myšlenku. Důchod a sociální dávky jsou něco jako bankovní účet.Co si tam vložíš, z toho můžeš čerpat.A pak následovala obrvská diskuse o těch nešťastnících, ke kterým byl život svině atd. Dle mého názoru je však základní myšlenka správná.
  Protože koukám na šechny odkazy, některé dokonce i čtu učinil jsem tak i dnes.Po kliknutí na odkaz na Tominovou-Marxovou počítač přestal reagovat i na světlo ... .

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama