close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Blikající robot pro dětičky - blbinka, která potěší

13. února 2014 v 4:28 | Petr
Kamarádka Saša Svobodová kupuje, sestavuje a na svých stránkách pravidelně recenzuje různá blikátka - ZDE a ZDE například. Takže není divu, že když jsem oznámil konstrukci "barvevné hudby pro dětičky " byla celá netrpělivá, Jenomže to bych nebyl já aby se něco "nezadrhlo", takže se zadrhlo - barevná hudba je naroutovaná a jako neosvícená fólie mi teď leží nad hlavou na polici. Důvod je ten, že dělat barevnou hudbu pro děti, které ještě příliš nerozumí koncepci frekvence zvuku ? Takže jsem vymyslel něco jíného a vyrobil jsem "robota, který je blikací" s to tím způsobem, že místo očí a pusiny má LEDky a čím více se do něj huláká tím více svítí. Děti budou nadšené, a švagrová bude "nadšená". Jinak info pro Sašu - zapojení je velice blízké VU metru od Vellemanu, který jestli jsem dobře pochopil místo komparátoru využívá řetězec diod a úbytků napětí na nich.


Jediný podstatný rozdíl je v tom, že já nejsem inženýr a tak dovedu věcem dát "lidský" design. Takže roboti vesele blikají, v poněkud jiném rytmu mrkají očima a vůbec na rozdíl od černé krabice od Vellemanů "mají charakter".

Vnitřní konstrukce je samozřejmě jasná, pod krytem z matovaného plexi je klasický plošný spoj.


A celé to ženou dvě tužkovky, které vzhledem ke klidové spotřebě 2 mA vydrží zatraceně dlouho. Mimochodem toto pouzdro na tužkovky je první z nabídky GM electronicu za 20 let co u ních nakupuju, které se opravdu dá použít.


Zbývá už jenom nepatrný detail a to je schémátko a jeho rozbor.
Tedy máme elektretový mikrofon který je standardně zapojen na první stupeň "nejubožejšího lidstvu známého zesilovače". Pak následují oddělovací kondy C5 a C6 a za nimi je něco vskutku podivuhodného - spíše však v negativním smyslu. Je to "komplementární nejubožejší zesilovač" tedy místo odporu připojeného k napájení je tam ten samý stupeň s PNP tranzistorem.
Teď bych si klidně mohl začít honit ego - jakože to je "sofistikovaný" návrh, protože tento stupeň má obrovské zesílení, nepatrnou spotřebu proudu, symetrickou limitaci a navíc je "rail to rail" tedy má rozkmit od 30mV do napětí baterky -30mV.
Mimochodem jestli jsem se kdysi zmiňoval, že jsem vypsal neoficiální soutěž o největší zesílení na jeden tranzistor - tak toto je vítěz - ale nebudeme si lhát do kapsy - proboha nepoužívejte tento prvek nikde, kde záleží na kvalitě signálu.
Jistě máte minimálně dvě otázky - k čemu jsou C4, C7, C8 - k ničemu - jsou v konstrukci "preventivně" kdyby zesilovač měl tendenci kmitat a taky že v hotovém robotu nejsou ani osazené.
Druhá otázka - co je to za podivuhodnost ve zpětné vazbě "komplementárního nejubožejšího zesilovače" tedy R5, R6, R7 - to je uděláno tak, aby klidová stejnosměrná úroveň byla co nejblíže 0 a přesto měl zesilovač rozkmit až k napětí baterky když je třeba.
Jenom taková poznámka - každý zdroj signálu má vnitřní odpor v kiloomech a následující stupeň má odpor v jenom v ohmech - vazby mezi stupni tedy nejsou napěťové, ale proudové - čistě jen pro zajímavost a pro případ, že byste chtěli profesora na elektroprůmyslovce přesvědčit, že tomu opravu rozumíte.
Pak už následuje řetězec LEDek a jejích spínacích tranzistorů a diod na kterých vznikají úbytky napětí - první jsou oči, pak střed pusiny a na konci koutky - každý tranzistor spíná dvě ledky - aby se robot pěkně symetricky "usmíval" C9, C10, C11 trochu prodlužují pulsy a činí tak blikání koutků pusiny lépe viditelnými.

Takže to je blikotající robot pro dětičky - pro opravdové šílence, kteří by si jej chtěli postavit jsem schéma ve formátu mého milovaného KiCadu nahrál ZDE.
Zbývá už jenom tradiční rada pro brunety - hračka od Vietnamce udělá za méně peněz, méně času a méně práce skoro stejnou radost - tak to zvažte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Saša Saša | 13. února 2014 v 21:16

A jéje, to zase bude ostuda...

Máš pravdu v tom, že zapojení je podobné, stavebnice používá skutečně jako komparátory diody a báze tranzistorů.

A to slovo "pravidelně" asi není úplně nejšťastněji zvolené :-)

2 Dalík Dalík | 14. února 2014 v 8:06

Co to tam je prosím na to plošňáku za bílej blinc?

3 petr-kubac petr-kubac | 14. února 2014 v 8:21

[2]: Autolak ve spreji - ochrana před olizováním - jinak na těchto protypech kvalita lakování neprošla - proto se vracím k osvědčené technologii - nejprve akrylový lak na nehty štětcem a až pak sprejování.

4 m.marianek m.marianek | 14. února 2014 v 10:37

Následující stupně nebudou mít rozhodně vstupní odpory v ohmech, ale při tak malém klidovém proudu také spíše v kiloohmech, nebo alespoň ve stovkách ohmů. Takže bych to na čistě proudové vazby neviděl.

5 kolemjdoucí kolemjdoucí | 17. února 2014 v 13:37

K tomu úvodu s tou koncepcí - to přeci vůbec nevadí! Vzpomínám si, že jako dítě jsem dal jednou řeč s vedoucím kroužku elektroniky o čítačích, taky nás to chtěl učit "od základu" přes tranzistory, klopáky atd - jenže to netušil, že 7493 jsem tou dobou už měl dávno ošahanej z Alfy2. Prostě jsem to vnímal jako blackbox o kterým je mi známo, jak se chová navenek, a bastafidli, srandy jsem si i tak užil dost :-) Když otázka bude zajímavá tak utkví v hlavě, odpovědi přijdou časem, třeba i po pár letech ;-)

6 RXD RXD | 1. června 2014 v 10:30

Kdysi jsem v práci sestrojil přístroj "umělá žena". Měl jsem k dispozici jen tehdy ještě supermoderní 64256 a několik obvodů ze šuplíku, o které jsem ochudil ilegálně sklad náhradních dílů podniku. Přístroj reagoval na zvuky, které zaznamenával do paměti, čekal, a se zpožděním je změněné reprodukoval. Čím víc se na to mluvilo, tím déle a hlasitěji to vyšším kmitočtem odpovídalo. Přístroj zejména velmi zaměstnával mého šéfa, kterého iritovalo, že mu přístroj zřejmě oponuje. Nakonec si ho vypůjčil, a předvedl ho dvé ženě. Tak ho vzala do baru,  a předvědla ho svým přítelkyním. Jedna z nich byla ale feministka a když s ní přístroj delší dobu nesouhlasil, po několika dvojkách bílého vína s několika panáky ho v té vinárně rozdupala...

7 RXD RXD | 2. června 2014 v 10:19

Nepředpokládám, že to bude někdo číst, ale vyhledal jsem dokomentaci, kde byly teze ke konstrukci:
1- Volba: "Neskákat do řeči.
2- Volba: "Mluvit znenadání".
3- Volba: "Čím déle se mluví, tím déle odpovídá".
4- Volba: "Čím déle odpovídá, tím vyšším kmitočtem".

8 Saša Saša | Web | 25. června 2014 v 22:02
9 petr-kubac petr-kubac | 26. června 2014 v 7:25

[8]: Napsal bych pochvalný komentář přímo pod Tvůj článek , ale jsem línej se registrovat.
Přepínač s izostaty pěkný - to už se dneska moc nevidí.
A ještě jedna poznámka - 21.6. jsme měli Robotický den - myslím že nejpozdějí příští rok touhle dobou je čas nás robotiky zase navšívít žejo !!!!

10 Saša Saša | Web | 26. června 2014 v 20:36

Ta registrace je trochu protivná, to uznávám, ale když se dovolí komentáře i bez registrace, tak jsou stránky zahlcené roboty a spamem. Již takto má ochranný systém co dělat a občas prohraje.

O robotickém dni vím, ale měla jsem jiné starosti. Nejprve pracovní a pak i páteřní. Snad příští rok, chystám se tam již dlouho. Letos to po delší době vyšlo jindy než na táborovou schůzku, ale prostě osud to chtěl jinak.

11 Saša Saša | 26. června 2014 v 20:37

No a nebo se dá použít jméno "Čumenda" a heslo "123456" a tím se do systému dostat legálně. Dokonce je to i popsané v jednom z článků, ale je to již dlouho...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama