close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 7. PVC

16. února 2014 v 5:29 | Petr |  Chemie pro šílence
Bývaly doby, kdy mě bratr opakovaně provokoval výrokem, že jeho známí "pracují v PVC" - což bylo, de facto, přeslechnutí, protože on tím myslel PWC. Takže všechny shoppaholičky lačné bohatého manžela, musím zklamat - dnes se nebudeme zabývat korporacemi s obratem "od miliardy výše", ale pohnutou historií polyvinychloridu.

Žíháme li nehašené vápno v obloukové peci s uhlím dojde k následující reakci
CaO + 3C = CaC2 + CO.
Tím nám vznikne karbid vápníku, na který pokud kapeme vodu vznikne plyn acetylén. Takhle se vyráběl "karbid" po desetiletí a před rozšířením elektriky byly "lampy karbidky" hlavním zdrojem světla pro domácnosti ještě vedle "lamp petrolejek". Na přelomu 19 a 20 století došlo k elektrizaci domácností a celý byznys s acetylénem (který se krom toho získává i krakováním černouhelného dehtu nebo ropy) se zhroutil.
Acetylén natolik klesl v ceně, že podnikaví chemici typu strýčka Františka ze Saturnina začali mít snahu "něco" z acetylénu vyrábět - cokoliv když je acetylén tak laciný. Takže v roce 1912 začali Němci vyrábět vinylchlorid reakcí acetylénu s chlorovodíkem - kapalný vinylchlorid jim pak "ve flašce" spontánně polymerizoval na PVC - které v podobě "pra-PVC" mělo podobu polotekuté smradlavě "hňahňaniny".
Z Německa 30 let mimochodem pochází i v Česku známý pojem "igelit" - my tím označujeme spíše fólie z polyethylénu, ale původě IGELIT je složenina dvou slov - zkratky chemické fabriky IG farben (neblaze proslulé výrobou cyklonuB pro koncentráky) a koncovkou LIT - kterou vzali z komerčního názvu jediného tehdy běžného plastu kterým byl bakeLIT. Takže "igelit" v Něměcku je paradoxně PVC.

Co se týče vlastnotní PVC - to se poměrně dosti podobá polypropylénu - od houževnatých tvrdých plastů známých pod názvem "Novodur". po nafukovací plavecké kruhy a zvířátka z měkčeného PVC.
Polypropylén ma na základní "ethylénový" řetězec navázané methylové skupiny - CH3. Polyvinylchlorid má ve stejných místech atom chloru což mu dává "polární" vlastnosti.

Tím musíme udělat odbočku k pojmu "polarity molekul" Každý atom váže elektrony jinou silou, takže máme extrém č. 1 a to jsou alkalické kovy (sodík) , které zejména ty těžké cesium, francium odštěpují elektron extrémně snadno - prakticky o svůj elektron vůbec nestojí - a proto kdykoliv mohou vyskytují se jako kladný iont Na+, K+,. Rb+, Cs+, Fr+. Tyhle prvky jsou v periodické soustavě vlevo dole - na opačném konci periodické tabulky - vpravo nahoře je Fluor a Chlor, které jeden elektron extrémní silou přitahují a tudíž se skoro vždy vyskytují jako záporné ionty Cl- F-. Schopnosti vázat (odštěpovat) elektron se říká elektronegativita, což je nepodstatný školní brept, co je podstatné, je že pokud je celá molekula z jenoho (dvou) druhů atomů jako jsou UHLO - VODÍKY tak je síla která poutá elektron k atomu všude v molekule stejná a tudíž rozložení "hustoty elektronového mračna" (viz kvantová mechanika) je všude stejné a tudíž se molekula jeví jakoby neměla žádný náboj. Pokud ale místo vodíku dáme na jeden konec chlor. který přitajuje elektrony více než vodík "na druhém konci" Chlor si přitáhne elektrony k sobě a tímse tento konec molekuly začne jevit jako záporně nabitý a druhý konec kde je "holý vodíkový proton" se začne jevit jako kladně nabitý.

Tím jsme tedy vysvětlili že PVC je polární na rozdíl od polypropylénu, a z toho vyplývají jeho vlastnosti a praktické využítí - díky polarite se dá lépe lepit (novodurové odpadní roury) a barvit (barevná iolace kabelů). Na druhé straně je je daleko horší izolant než polyethylén (izolace koxiálů bývá z pěnového polyethylénu). PVC méně odolává vodě (protože ji tolik neodpuzuje). Ale zejména jeho pálením vznikají jedovaté produkty včetně fosgenu a chloru, oxidů chloru a dalšich chlorovaných uhlovodíků.

Jelikož PVC patří k "nejsprostším lidstvu známým plastům" dále se jím zabývat je myslím zbytečné. Zbývá už jenom rada robotům ke zničení lidstva - jestli budete útočit chlorem nezapomeňte, že napadá nejenom vše živé ale i řadu kovů a plastických hmot - tak si dávejte pozor na dráty a ložiska - neřádi ;-)))
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Saša Saša | 16. února 2014 v 11:21

Dovolím si podotknout, že Cyklon B nebyl primárně určen pro "konečné řešení židovské otázky" ale je to deratizační prostředek. To, že jej lidská vynalézavost zneužila je věc jiná...

Jinak Cyklon se vyráběl i na našem území a pokud mám dobré informace, tak se pod jiným obchodním názvem vyrábí, pro původní účely, stále. Cyklon B je přeci jenom poněkud zprofanované označení a nebudí důvěru :-)

2 Sam Sam | 16. února 2014 v 12:28

Žíháme li hašené vápno v obloukové peci s uhlím dojde k následující reakci
CaO + 3C = CaC2 + CO.

Skutečně ?

3 petr-kubac petr-kubac | 16. února 2014 v 14:42

[2]: pokud opravím překlep hašené - na správné NEhašené - pak je vzoreček 100% správně.

4 Dalík Dalík | 16. února 2014 v 15:51

Saša: Zyklon B se vyrábí v kolínské draslovce pod velmi vtipným názvem Uragan D2.

5 Saša Saša | 16. února 2014 v 21:32

Tak ono i původní označení je takové podezřelé. A jestli je to cyklon nebo uragán je asi jedno :D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama