close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Je zákon zachování hmoty politicky korektní ?

11. března 2014 v 5:48 | Petr |  Filosofování
Jak jste jistě pochopili tak jsem v podstatě šťastný člověk - z mnoha důvodů. Dva navíc jsou, že mám tu čest být spolupracovníkem Prof. Petra Martince - což je geolog - přední český odborník na tzv biomineralizace - tedy kosti, zuby, ulity živočichů, vaječné skořápky, vápenité usazeniny v jizvách a aterosklerotických plátech a - konečně - močové kameny - což je předmět naší spolupráce.
Druhým zdrojem mého neustálého štěstí je život zde - na prochlastaném východě - zejména práce ve zdravotnictví tu je opravdová lahůdka.

Takže můj geniální kolega jednou prohlásil - jdeme na Landek. Když to hledáte na Internetu zjistíte, spostu blábolů o tom jak památné místo to je opředené pověstmi o pokladu, který hlídá černá ženská na černém koni a černý pes s klíčem v hubě. Realita jako obvykle je mnohem zajímavější. Landek je jediné místo na světě, kde máme 1,2 kilometrů dlouhý svah, na kterém jsou zkoumání přístupné veškeré usazeniny z prvohorního Karbonu. Proto se Landek používá jako reference pro datování Karbonských geologických usazenin všude na světe.
Mimochodem je to místo kde jako málo-kde na světě vystupují černouhelné sloje a slojky až na povrch - pro nedovtipné jsem černé uhlí označil šipkami. Zároveň je to místo, kde člověk jeskynní těžil z povrchových slojek černé uhlí už před 30 000 lety. Zároveň je to místo, kde byla z této doby nalezena tzv. Petřkovická Venuše, o které na rozdíl od kolegyně z Věstonic se nikde pořádně nedočtete. (No jo - prochlastaný východ ...)
Mimochodem se divím, že na černé uhlí doposud nepřišli naši etničtí batři a zatím nezahájili ilegální těžbu, asi je to mnohem pracnější než krást měď a železo.

Takže si představte, že jdete s kolegou geologem kolem těch 1,2 km usazenin, které jsou díky vrásnění uloženy svisle o 90 stupňů otočené (jak vidíte i na fotce). A kolega geolog vykládá - oteplilo se moře stouplo o 250 metrů a zalilo zdejší oblast, což poznáte podle toho že usazeniny jsou tenké vrstvičky odpovídající přílivu a odlivu. Ujdete 100 metrů a kolega vykládá - pak se zase ochladilo a zdejší region se stal břehem jezera - což poznáte podle usazenin podstatně tlustších - odpovídajících jarním záplavám. Pak vody klesly ještě více a byla tady poušť. Pak zase stouply a byly tu bažiny - pak moře - pak zase jezero - a takhle asi 6-8 cyklů za celých 56 milionů let co karbon trval.

Na konci už dostáváte z výkladu o neustálém oteplování a ochlazování migrénu - tak se zeptáte - a proč se pořád oteplovalo a ochlazovalo? A pak dostanete realistickou, ale šokující odpověď - "to nikdo neví"....

Upřesnění této odpovědi je ještě zajímavejší - jsou doklady o kolísání hladin kyslíku, CO2, a dalších skleníkových plynů a s tím souvisejícími změnami teploty - ale šokujcíí je, že to vše probíhalo v době kdy do vzniku člověka jakžto oficiálního "hlavního viníka" globálního oteplování - chybělo ještě nejméně 290 milionů let a "fosilní paliva" právě divoce rostla na březích jezer a bažin !!!

S tím souvisí nadpis článku. Vzhledem k teplotě při vzniku Zeměkoule jediná stabilní forma uhlíku v dobách před vznikem života bylo CO2 (viz Venuše), pak vznikl život a matička příroda měla ten šťastný nápad, že už jednobuněčné rozsivky budou mít schránky z uhličitanu vápenatého - čímž vznikly ty megatuny a gigatuny vápencových masivů, které máme všude kolem. Vápencové skály jsou 100% produkt živé přírody a je jich tolik, že část pohyby zemské kůry opět klesla do hloubek a přetavila se sopkami - takhle vznikl třeba mramor.
Nepatrná část CO2 se uložila v mineralizované podobě jako uhlí a ropa a plyn atd... ale to jsou nepatrná promile celkového množství uhlíku.

A teď přichází největší záhada - množství uhlíku na Zěměkouli je od jejího vzniku prakticky konstantní (pokud nepočítáme že nás občas trefí nějaký ten uhlíkatý meteorit). Navíc kolik bylo CO2 ve vzduchu na začátku karbonu kdy nebyly žádné zásoby fosilních paliv ještě vytvořeny ? Více protože nebyly vytvořeny - nebo méně, protože vápenec nebyl ještě součástí sopek ?

Nebudu se přít s pomatenci jestli globální oteplování vůvec existuje, jestli jsme ho způsobili my lidi - uvolňováním CO2 a jestli platí, že tím, že přestaneneme (a upadneme do bídy) se zase ochladí ...
Co mě sere nejvíce je oblíbená věta zelených aktivistů - "produkujeme uhlíkové emise" ! Jak produkujeme ? Vlastní snad Gazprom kosmickou loď a vozí zemní plyn (alias methan) z Uranu ?
Samozřejmě, v době všeobecného lhaní, v celku i v detailech, by přílišné upozorňování na to, že zákon zachování hmoty se týká i množství uhlíku na Zeměkouli mohlo narušit "informační kampaň" a vést lidi k otázce - když na Venuši je na povrchu tlak atmosféry z čistého CO2 jako u nás - tlak vody kilometr pod mořem - kde na Zeměkouli je všechen ten uhlík, který na Venuši tvoří to CO2 ?

Tím by možná začal i na dnešní dobu pasovat Martincův výrok o příčině oteplování - "to nikdo neví".... To by znamenalo konec dotací na soláry, větrníky, emisní povolenky. Desítky tisíc neziskovek by "nedosáhly" na grant. Velký průser - patrně mnohem větší, než nutnost začít OPRAVDU pracovat a vymyslet, jak civilizaci OPRAVDU připravit na možné změny, které přijdou, i kdyby Gazprom obrátil svou raketu a začal CO2 vyvážet zpátky na Uran.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 rvx rvx | 11. března 2014 v 13:43

palec nahoru

2 Dalík Dalík | 12. března 2014 v 13:17

Říkejme klimatická změna. Ta probíhá, to je dokázané. Děsivé je, že probíhá velmi rychle a rychle též stoupá koncentrace CO2 v atmosféře. Otázka je, zda-li ten rychle zvyšující se obsah CO2 v atmosféře je způsoben člověkem. Jenže čím jiným, než člověkem.
Další věc je, že ony dotace na soláry nejsou způsobeny strachem z klimatické změny, ale strachem ze závislosti na fosilních palivech.
Zjistil si autor blogu, jaké jsou dotace  na elektřinu z větrníků?

3 petr-kubac petr-kubac | 12. března 2014 v 14:51

[2]: HOHOHO - strach ze závislosti na fosilních palivech má podobu zastavení jaderných a stavby plynových elektráren na Ruský plyn v Německu ne ?

Ale to není jádro pudla -  pokud bychom teoreticky spálili veškerá fosilní paliva - dostaneme se do stavu jako na začátku Karbonu ne ?  Kde byl v karbonu uhlík ? To je oč tu běží !

4 gilhad gilhad | 27. července 2015 v 14:45

[2]: Čím jiným, než člověkem, to je jasné - například marťani nepodepsaly Kjótské dohody ani nestaví větrníky a tak jim následkem toho samozřejmě odtávají ty jejich polární čepičky - to je dokázané a lze to pozorovat dalekohledem, tudíž je to zcela jistě výsledkem neekologického přístupu marťanů a není jiné vysvětlení ...

5 martin_zap martin_zap | E-mail | 10. října 2015 v 0:48

Asi tak 7. třída zákl školy - složení vzduchu.
78% Dusík, 21% kyslík, 1% vzácné plyny jako Argon, Krypton, Neon, Xenon, Helium, Vodní pára atd.
Kde je CO2 a světe div se podle měření klimatologů z roku 2009 z Indonésie je ho
a teď se podržte 0,0038% podle IPCC a je to nárůst z původních 0,0034% za 15 let. Samozřejmě, že taková drobná změna se nikde neprojeví, ale když se to napíše v tunách tak IPCC udělá kampaň a hned jim na účetch přistanou příslušné honoráře. Ale teď k věci - proč se pořád oteplovalo a ochlazovalo přece Věstonická a Petřekovická Venuše vzniky v "poslední" době ledové, protože ta skončila před 11000 lety a holky jsou starší. Například jen ve čtvrtohorách bylo jedenáct dob ledových a střídaly se meziledovýma dobama tzn. střídání a kolísání teplot na zeměkouli je normální nejen ve čtvrtohorách, ale i starších obdobích viz. Landek. A kde najdeme takový masivní mírně kolísavý zdroj tepla ?
Lidi a kohouti jsou malí páni to Slunce řídí kokrhání.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama