close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Evoluce = Revoluce !

15. dubna 2014 v 5:42 | Petr |  Příroda
Kreacionisti, všichni další pomatenci, ale i solidní lidi přemýšlející nad "evolučním vývojem" mají velmi často zkreslenou představu, že Darwinistická evoluce je něco pomalého, co postupně kombinuje geny, vytváří "přechodné verze" zvířátek - půl tygr-půl gazela, a pak zvolna dospěje ke zvířátkům a rostlinám jak je známe dneska.

Tato představa není úplně nesprávná, ale nebere v potaz otázku počtu "přechodných forem" zvířátek v populaci. Takže si uděláme drobný myšlenkový experiment - představte, že k tomu aby vzniklo podstatně vylepšené zířátko potřebujete 3 mutace A - je "neutrální" - tedy nepřináší zvířátku ani výhodu ani nevýhodu. B - zvířátko lehce zvýhodňuje a C je lehce znevýhodňuje. Kombinace A+B+C pak znamená kýžený evoluční pokrok a výraznou výhodu nad všemi ostatními.

Co se bude dít - zvířátek s mutací C bude minimum, zvířátek s mutací A bude taky minimum a zvířátek s mutací B bude o něco více a postupně jich bude přibývat (protože mají drobnou výhodu). Když se podíváte na jejích populac, zvířátek s kteroukoliv s mutací A, nebo B, nebo C bude v populaci zanedbatelně málo - až do okamžiku kdy opakovanými mutacemi v populaci již zmutovaných vznikne kombinace A+B+C. Jestli je tato kombinace opravdu výrazně výhodnější - budou se držitelé této trojkombinace EXPONENCIÁLNĚ množit a nakonec připraví o zdroje a vyhubí všechny své nemutované příbuzné, včetně nepatrné populace svých "částěčně zmutovaných" evolučních předchůdců.


Přesně tak to vypadá i v realitě - půl miliardy let od vzniku pevné neroztavené kůry planety Země - se zdánlivě nedělo nic jenom se srážela voda ve které se hromadila "zárodečná polévka" z uhlovodíků. - a pak nějaká tuková kapka přišla na to jak se velmi primitivně množit - a prásk - po půl miliardě let čekání - během pár století nebylo v oceánu nic než potomstvo této "primitivní kapky".

Pak se zase miliardu let nedělo nic a najednou se objevil primitivní prapředek dnešních prokaryont (baktérií), který byl výrazně dokonalejší než "původní kapka" - a znovu prásk - za pár set let tehdy moderní prokaryonta požrala a vyhubila všechny starší formy.

Pak se zase miliardu let nedělo nic - a pak najednou se některá prokaryonta spojila a vytvořila eukaryontní buňky (mitochondrie a chloroplasty jsou prastaré bakterie uvězněné v našich buňkách) - a zase během nepatrně krátkého mžiku se tyto rozšířily po celé zeměkouli.
ATD. ATD. - už jsem psal o "kambrijské explozi" kdy před 500 milióny let, během nekonečně krátkého okamžiku - pár tisíciletí vzniklo současné tělesné schéma všech zvířat - se 4 nohami 2 očami 1 tlamou 1 řití a 1 ocasem - a od té doby se zase neděje prakticky nic - akorát tohle tělesné schéma se jednou jmenuje tyranosaurus a jednou orangutan.

Čtenáři teď namítají - takže evoluce je aktem krajně nepravděpodobné "šťastné mutace" ? Ano - jenom je třeba si uvědomit, že střevních baktérií je více než všech ostatních buněk našeho těla dohromady a za 1 den mají více generací než lidstvo od časů Ježíše Krista. Navíc evoluce pracuje s celou Zeměkoulí ve stovkách miliónů let. Bráno touto optikou - kombinace mutací, která má pravděpodobnost 10-20 je vlastně častá věc, ke které dochází opakovaně a stále dokola. Z toho vyplývá druhý závěr: Pokud "ideální kombinace" genů, bílkovin, počtu končetin nebo čehokoliv - existuje - určitě se jednou v populaci vyskytne.

Takže když jste paeontolog a zkoumáte usazeniny vidíte - bakterie - pak najednou prvoky - pak najednou mnohobuněčné živočichy (nejprimitivnější dodnes žijící jsou mořské houby) - pak medůzy - pak primitvní členovce (trilobity) a pak už ryby - žáby atd....
Díky tvrdé konkurenci mezi zvířaty - každá nepatrná výhoda znamená velmi rychlé rozšíření "zvýhodněných" a stejně ryché vymření starých zvířátek. - žádné "přechodné formy" nikde nenajdete, protože těch bylo pár kusů v pár generacích.
Kdysi jsem narazil na Američana, který vyrobil simulátor evoluce a modeloval vývoj budíku. To protože američní kreacionisti používají proti evoluci argument o "slepém hodináři" který třesením s krabicí ozubených koleček nikdy budík nevyrobí. Kupodivu jeho modelování vývoje budíků mělo přesně stejný průběh - každá nová verze budíku během okamžiku převládla v celé populaci. Viz graf nahoře.

Takže až budete příště uvažovat o evoluci - tak opravu to není tak, že by po lesích běhali nejdřív jeleni, pak "vlko-jeleni" a pak už vlci. Stejně tak evoluce třeba v technice - nový iPhone - je jenom mutace, která nemá na nic vliv, teprve až se objeví celý nový technický princip (mobily, internet, GPS, a spojení těchto věcí do smartphonu) - dojde k prudkému zvratu kdy během 2 sezón najednou všichni kroutí hlavou - "jak jsme se před 5 lety mohli obejít bez (dosaď jméno) ..."

Takže tak - přechodné formy nejsou, protože stejně všechno stvořilo před 4500 lety létající špagetové monstrum.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Neználek Neználek | 15. dubna 2014 v 7:44

Mě vždy fascinovali živočichové maskující se imitací jejich životního prostředí. Z jejich pohledu mně evoluce připadala jako přenos informace o prostředí do genetického kódu.

2 Derak Derak | 15. dubna 2014 v 13:25

Připomínka. Podle nových nálezů se zdá, že se kambrijská exploze nekonala a byla zdánlivým jevem způsobeným fragmentací fosilního záznamu. Pravděpodobně došlo k tomu, že se soupeření mezi dravci a kořistí dostalo do fáze, kdy se živočichové začali obrňovat pevnými schránkami a ty se dochovají jako fosílie spíše než nějaký měkký blivajz.

3 petr-kubac petr-kubac | 15. dubna 2014 v 14:12

[2]: Ale to jenom pěkně dokazuje, že když už nějaká změna (krunýře) nastane - rychlost šíření této změny v populaci je exponenciální.

4 kolemjdoucí kolemjdoucí | 15. dubna 2014 v 19:32

Taky se mi dnes v práci vyskytla fosílie s fragmentací záznamu... a jelikož jejich výskyt v čase též rychle stoupá, tak jsou asi evolučně zvýhodněny a mě z nich brzo odvezou

5 rvx rvx | 15. dubna 2014 v 19:50

když jsou lidi evolučně mnohem úspěšnější než opice, jak to že opice (zatím) přežily také? ;)

6 m.marianek m.marianek | 16. dubna 2014 v 7:05

[5]: Třeba pro to, že si nekonkurují, nebo máte nutkavou potřebu žít na stromě a sežrat každý den 5kg banánů? A navíc, zkuste si chvíli žít v jejich prostředí a hned uvidíte kdo je evolučně mnohem úspěšnější. Když se podívám na to co se dnes děje v Africe, tak bych řekl, že jsou tam na tom opice líp než lidi. Nebýt moderních (rozuměj evropských, nebo amerických) zbraní, tak by opice smázly lidi kdy si vzpomenou.

7 Derak Derak | 16. dubna 2014 v 10:17

Ano, ale v tomto případě jde spíš o rychlou evoluci vyvolanou změnou podmínek, než postupné sčítání mutací. K podobným případům docházelo v evoluci poměrně často. Například kyslíková katastrofa, kdy se nějaké prasinice začaly nezodpovědně živit fotosyntézou a zamořovat planetu kyslíkem. To musel být masakr. Škoda, že bakterie moc fosílií nezanechávají.

8 pb pb | 16. dubna 2014 v 11:24

[5]: evoluce neni pouze vyhra nad ostatnimi, ale i nalezeni vhodneho mista na zemi. a pro opice je tu holt zatim misto. navic ten dnesni simpanz je take stale evolucne mutovan, pekne to, myslim, vysvetluje zrzavy, jen to ted nemuzu najit...

9 Dalík Dalík | 17. dubna 2014 v 15:07

m.marianek: ano, až na to, že opice se banány neživí, jelikož banány kupodivu nerostou v pralese, nýbrž na plantáži. Opice žere červy, brouky, bobule, větvičky a občas chytne nějakou tu zvěř.

10 m.marianek m.marianek | 18. dubna 2014 v 17:21

[9]: Jasně, banány jsou jen nadsázka.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama