close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Mohamed měl pravdu !

20. května 2014 v 5:29 | Petr |  Příroda
Je patrně zjevné, ze pravděpodobnost, že umřete na komplikace drogové závislosti - pokud nedrogujete - jsou nepatrné. Nedávno jsem zaslechl v televizi detabu o legalizaci drog, kde aktivista prohlašoval, že úmrtnost na komplikace alkoholismu mezi alkoholiky je vyšší než úmrtnost na komplikace užívání heroinu mezi heroinisty. To už se nepohybujeme v relativních, ale v absolutních číslech. Tedy pokud by konzumace alkoholu byla nahrazena injekční aplikací heroinu - znamená to že úmrtnost v Česku by poklesla ? Patrně nejste jediní, které takový závěr zvedá ze židle, proto jsem se rozhodl celou věc poněkud prozkoumat.

Zatímco "inječkní aplikace drog" je jasně definovaná - buď si pícháte, nebo si nepícháte. "Alkoholismus" díky legálnosti alkoholu, zdaleka tak jednoduše definovatelný není- Přesně ve stylu indického přísloví : "Zjistit jestli vaši služebníci kradou je stejně těžké jako zjistit jestli ryby pijí vodu". Tedy kdo je alkoholik ? Bohatý "pan podnikatel" který si při sportování "na Gardě" zlomí nohu a za 4 dny ve špitále má delirium tremens - tedy abstinenční syndrom z odnětí alkoholu - protože si nemohl dát svůj doutník a půlku flašky Whisky na které je dlouhodobě zvyklý ?

Z toho důvodu budeme tak trochu srovnávat hrušky s jabky, ale pomůžeme si srovnáním Česka se světem.
Tedy celosvětová úmrtnost na alkohol je v běžné populaci, o které nevíme zda to jsou alkolici nebo ne 1,6% ročně. Česká úmrtnost na alkohol, v populaci o níž nevíme zda jsme alkoholici nebo ne, činila 7,6% ročně.

Celosvětová úmrtnost na injekční aplikaci drog činí 2,5 % z populace narkomanů ročně.
Česká úmrtnost na injekční aplikaci drog činí 0,86% narkomanů ročně.


Jinými slovy pro Česko platí : I přestože o tobě nevíme jestli jsi alkoholik, nebo ne, vzhledem k prochlastanosti populace máš 8,8x větší pravděpodobnost, že umřeš na chlast, než že umřeš na drogy i kdybychom o tobě 100% věděli, že si je pícháš. Statistika nuda je má však cenné údaje ne ?

Mimochodem tohle není návod, aby se pivovary přeorientovaly na vaření pervitinu. Ani návod aby si puboši na Stodolní raději "něco šlehli", protože to je bezpečnější než chlast. Spíše to berte jako můj příspěvek do debaty o kriminalizaci / legalizaci drog - zejména v souvislosti s honem na pěstitele konopí v poslední době.

Jak je mým dobrým zvykem - opět uvádím fakta, aniž bych sebeméně hodnotil. Jenom bych si dovolil provokativní otázku - pokud všude na světe represivní složky "bojují proti drogám" - je otázka proti čemu vlastně bojují. Možná daleko zajímavější otázka by byla "pro koho" vlastně bojují, když narkomanů je pořád stejně jako začátkem 20 století, kdy heroin i kokain byly bez receptu ke koupi v lékárně.

Poznámka při druhém čtení - jsou jenom dva státy na světe, u kterých JEJICH úmrtnost narkomanů překovává NAŠI úmrtnost alkoholiků a to je Švédsko 7,7% a Čína 7,7%.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Slavko Slavko | E-mail | 20. května 2014 v 23:33

Aby to nebolo s tou štatistikou také jednoduché… Kto je alkoholik? Ten, čo pije (veľa, pravidelne, …) alebo ten čo absolvoval protialkholické liečenie (a tedá vlastní oficiálnu diagnózu) a úspešne abstinuje (i mnoho rokov)? :P

3 Derak Derak | 23. května 2014 v 9:02

Lepší příklad je zavedení prohibice v USA. Stoupla kriminalita, počet úmrtí spojených s alkoholem ale chlastalo se pořád dál. Akorát pár lidí si na tom udělalo jmění(třeba Kennedyovi)
Problém je v předpokladu, že za závislost můžou drogy a že je stačí zakázat a svět bude růžový a krásný. Ve skutečnosti to tak nefunguje a často to přináší ještě více problémů. Možná by dobře promyšlená regulace byla lepší než je postavit do ilegality a tvářit se, že máme vyřešeno.

4 kamila kamila | 17. června 2014 v 11:14

Dobrý den,
prosím čtenáře o spolupráci při výzkumu zaměřeném na děti alkoholiků, kdo má zkušenost s rodičem (opatrovníkem) alkoholikem, prosím vyjádřete svůj názor v mém dotazníku do diplomové práce. Vyplnění trvá přibližně 5-6 minut.
Umístěn je zde: http://prokrastinace-alkoholismus.vyplnto.cz/

Ještě jednou děkuji  všem zúčastněným a zároveň se omlouvám za příspěvek, který s tématem ne až tak úzce souvisí.
Hezký den.

KH

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama