close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

5% odpor

12. června 2014 v 4:57 | Petr |  Elektro
Moji čtenářové jistě pochopili, že nejsem příliš velkým přítelem SMD součástek pro "takové to domácí bastlení". V prinicipu jsem vždy tvrdil, že použijeme li SMD musí to mít nějaký důvod, který lze racionálně formulovat a na kousek papírku napsat. Tímto důvodem rozhodně není "je to módní". Nicméně i u mně nastane občas nutnost použít SMD a to nejčastěji z důvodu rozměrů desek, nebo z důvodu, že jsem velmi velkým příznivcem "samonosného" plošného spoje, kdy deska je přímo mechanickým dílem robota - tudíž je výhodně když není provrtaná stovkami dírek pro součástky.

Takže když jsem začínal pořídil jsem si celou sadu pasivních součástek v rozměru 1206 - což byla kravina na kvadrát, protože 1206 "si nesedne" do rastru s ostatními součástkami - zejména teda s tranzistory v pouzdře SOT23. Výsledkem použíti kobinace SOT23 + 1206 jsou desky stejně veliké, avšak daleko komplikovanější než desky s drátovými součástkami. Tak jsem všechno přeroutoval na 0805. Napsal jsem si v excelu tabulku a vydal se do GM. Tam jsem kupoval po stovkách ve stylu 1K - 100 ks 3k3 100ks 10K 100ks a tak dále prostě celou moji vidláckou základní řadu E2.

Moje připrava byla tak dokonalá, že jsem dokonce věděl, že budu platit 628 korun, protože některé hodnoty nebyly po stovkách a méně než 100 ks jsem kvůli množstevní slevě nekupoval - vůbec mě neudivilo, že jsem platil jenom 529. Dokonce jsem se paní Kubáčové chlubil - "vidíš jak šetřím rodinný rozpočet, aby bylo na plýtvání v Orsay". Mrknutím do účtenky jsem ale nejprve prohlásil : "@#$%^&*().... !!!". Problém byl v tom, že ačkoliv jsem výslovně chtěl odpory v 1% přesnosti - jak jsem se dohadoval, že méně než 100 ks neberu - prodavačka spontánně přešla na přesnost 5% - takže místo 22 kč za 100 ks jsem platil jen 17 kč.


Po několika minutách temna před očima a nutnání "otřískat jim to všechno o hlavu" jsem vymyslel toto
  • na většinu konstrukcí stačí vidlácká řada E2 typu 1, 3.3, 10, 33, 100, 330, 1000, atd ....
  • nejčastejším elementem mých konstrukcí je odporový dělič 1:1, kde nezáleží na přesné hodnotě, ale na tom aby oba odpory byly stejné - což i u 5% odporů ze stejné série většinou jsou.
  • před pájením do desky součástky měřím
  • často používám "vidlákův trimr" v podobě více odporů spojených paralelně.
Takže výsledek - nakonec jsme se uklidníl - a jenom jednu "kritickou" hodnotu 330K budu muset jít koupit znovu.

Jaké je z celé historky poučení pro elektrovidláky ? Pokud jste Samsung a vaši roboti chrlí denně tisíce mobilů - je pro vás rozdíl 5% kontra 1% zásadní, protože to může obrovsky zamíchat s počty mobilů, které jsou "mimo toleranci" a musí se ještě ve fabrice dále seřizovat a opravovat. Pokud, ale většinou stavíte z materiálu "co dalo smetiště" - 5% tolerance součástek vás nemůže nijak rozházet.

Zbývá už jenom tradiční rada pro brunety - pokud venku prší - zkuste někdy místo sexu nalákat miláčka na "Osadníky z Katanu", nebo pokud jste spíše na "Osadníky z katanu" zkuste za sychrava miláčka nalákat na sex - uvidíte, že ať tak nebo onak - změnu jistě ocení....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalík Dalík | 12. června 2014 v 9:47

Pěkný článek. Jenže najít moderní odpor, s odchylkou víc jak jedno procento dá práci.

Ono s těmi tolerancemi to bylo původně myšlené tak, že pakliže výrobce například vyráběl řadu E6, tak mohl vyrobit odpor jakékoli hodnoty, změřil jej a vždycky jej zatřídil a následně označil blabla20%.

Pakliže vyráběl odpory řady E12, tak mohl opět vyrobit odpor jakékoli hodnoty a označil jej blabla10%, nebo stříbrným pruhem.

Pakliže vyráběl odpory řady E24, tak mohl opět vyrobit odpor jakékoli hodnoty a označil jej blabla5%, nebo zlatým pruhem.

Z toho plyne, že na výrobu jakéhokoli odporu jakékoli řady, jakékoli tolerance, stačí jedna linka, ze které lezou odpory náhodných hodnot :), nejlépe statisticky s rovnoměrným rozdělením.

Jenže pak čas oponou trhnul, technologie se zdokonalila a když chce někdo vyrobit odpor 1000R, tak nastaví na lince 1000R a vyleze z toho 1000R. Označit si to pak může podle vlastní cenové politiky jakoukoli tolerancí.

Takže si klidně kupte 1000R 5% a stejně když jej změříte, tak vám vyjde tak maximálně 1002R.

2 m.marianek m.marianek | 12. června 2014 v 14:22

[1]:Přesně tak a právě proto je nutné přejít na "vidlákův trimr", protože dřív se hodnota dala z pytlíku odporů vybrat, ale dnes se musí poskládat. Pokud máme odpory z jedné série, většina z nich (cca95%) je od nominální hodnoty ujetá na jednu stranu a jen v setinách až desetinách procenta. Vybrat z tohodle něco je takovej vopruz, že je lepší tu hodnotu poskládat i za cenu neestetičnosti.

3 kolemjdoucí kolemjdoucí | 12. června 2014 v 21:09

Může být hůř - podle některých je vůbec nějak značit SMD rezistory zbytečné...

www.ecom.cz/files/documents-news/231.pdf

www.soselectronic.cz/?str=1265

4 Honza Honza | 12. června 2014 v 23:04

Zdravím, vzhledem k tomu, že pracuji ve firmě, která se zabývá osazováním, tak vím, že nemáte pravdu. Osadí se jedna dávka desek, kde všechny jsou osazeny součástkama ze stejných šarží (u některých zakázek je vedena zpětná dohledatelnost (tracebilita)) a některé desky nefungují / jsou mimo tolerance. Pokud se vezme kotouček s 5000 odpory a změří se dva vedle sebe, tak mají vždy stejnou hodnotu, ale pokud se to udělá první a poslední, tak už to tak nemusí být. Nejlepší je, když je zapojení navržené tak, aby fungovalo i s určitým rozptylem hodnot, nebo se právě používaly děliče 1:1 a pod, kde to je na hodnotě nezávislé.

5 Dalík Dalík | 13. června 2014 v 14:23

Honza: no dobře, ale setkal jste se s případem, kdy by například odpor 1000R 5% měl skutečný odpor třeba kolem 1045?

6 rvx rvx | 13. června 2014 v 15:12

uvítal bych vidláckou radu pro nás slepce, jak ty blechy pájet (a nevyrobit přitom studeňáky, zkraty mezi nožičkama švába, jak to nespálit a podobně)

7 karel karel | 13. června 2014 v 17:08

[6]: to je jednoduché,vyhodit trafopajecku, koupit pajecku s kvalitní regulaci teploty, hrot plochy 2mm nebo kužel 1mm, nic ostrého ovšem, hrot čistý, cin 0,5 az 0,8 mm, špičatá pinzeta, připadne pro io tavidlo a knot, toť vše, na nožičky není třeba vidět ostře, jde to snad i poslepu

8 Honza Honza | 13. června 2014 v 22:50

Dalík: Zdravím, nakupujeme jen 1% odpory, ve skladu není tolik místa, aby mohlo být vše 2x. V 1% se hodnota pohybuje, ale rozložení není lineární. Naprostá většina se drží blízko středu.

9 Honza Honza | E-mail | 8. července 2015 v 20:01

[1]:Dobrý den, nevíte kde bych našel mail na autora stránek,potřebuji poradit s jednoduchou elektronikou. Děkuju. Honza

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama