close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Operační program rozvoje kradení.

10. června 2014 v 5:57 | Petr |  Filosofování
Bývaly doby kdy server CYKLOTRASY.CZ ukazoval skutečné mapy cyklostezek v ČR, ale ty doby jsou už dávno pryč. Proč ? Patrně došlo k nějakým průserům - a troufám si tvrdit, že tuším jakého typu tyto průsery byly, takže dneska na stejném serveru najdete jenom slovní popis - a to ještě kdoví jestli.

Tedy v roce 2007 jsem absolvoval svoji první "velkou" cyklisitickou výpravu "na těžko" - jedete bez doprovodného vozidla, průměrně 120 km denně, 14 dní v kuse a vše vezete na kole. Pak nastal podzim a na jaře 2008 moje cyklisitické sebevědomí explodovalo - měl jsem naplánováno, že jinak než na kole do práce (45 km denně) jezdit nebudu. Tak jsem jezdil a jezdil a po pár týdnech jsem zjistil, že ráno spím na kole a proberu se až v kopci před Řepištěmi. To samozřejmě není dvakrát bezpečné, a tak jsem přemýšlel - co proti tomu dělat. Tak jsem se rozhodl, že se budu snažit jet pokaždé jinou cestou - čert mi tohle rozhodnutí nakukal. Jezdil jsem tedy cestou - necestou - až jsem všechny možnosti, které se "samy nabízely" vyčerpal.

Pak mě napadl ještě horší nápad - přece jsem "mladý a inteligentní" ;-)) - "vyzkoumám" si další cesty na Internetu - tak jsem hledal na mapách od Seznamu i na mapách od Googlu, až jsem objevil zmíněný neštastný server Cyklotrasy.cz. Ten tehdy fungoval tak, že z nějakých oficiálních zdrojů - patrně z "Ministerstva pro místní rozvoj" stahoval právě dokončené cyklostezky a ihned je zobrazoval na Seznamovském mapovém podkladu. Takže jsem objevil, že "právě byla dokončena cyklostezka Ostrava Hrabová - Stará Bělá" To mě mimořádně zajímalo, protože Hrabová je na jedné a Stará Bělá na druhé straně naší místní "autostrády R56" Takže jsem jel podle mapky - a výsledek se dostavil, po projíždění po křivolaké místy škvárové silničce jsem dorazil k autogenem vyřízlé díře ve svodidlech silnice R56. K okraji svodidel byla nahrubo přivařená lešenářská trubka s šipkou ukazující, že cyklostezka pokračuje na druhé straně.... Jak se dostat přes 4 proudovou rychlostní silnici s hustým provozem tam napsáno nebylo - tak jsem se otočil, jel škvárou zpátky a vzal to přes Vratimov - obvyklou "klimbací trasou".

I na "klimbací trase" je nepříjemný úsek - Paskov - Sviadnov, kde jedete po naprosto rozmlácené krajnici a kolem vás sviští jeden kamion za druhým. Takže jsem zoufale hledal "objízdnou trasu". Ta se objevila v sezóně 2009 a měla vést přes výsypku hlušiny "dolu Paskov". Opět jsem jel podle mapky - jenom bylo nápadné, že cesta je sypána uhleným mourem a najednou za mnou běží veliký "od uhla" naprosto špinavý vlčák. Za vlčákem běží postarší dušný borec v mundůru ochranky a křičí "Stůjte stůjte" - tak jsem udělal veliký "oblouk" po výsypce a s vlčákem pořád za zády jsem mu jel naproti. Když jsem dojel - borec se na mně velice zle obořil - "Co tady děláte !" - "Tady má být oficiální značená cyklostezka !". Pak se borec zamyslel a říkal - "Na tom něco bude - tento týden jste už třetí cyklista, kterého tady honím." A pak se velice omlouval, protože předtím tam jezdili jenom zloději kovů - často taky na kole ....


Zmímněný úsek se v opravdovou cyklostezku proměnil až loni - takže vyjedete z Frýdku a v klidu jedete podél řeky až do Ostravy Kunčic - kde musíte na čtyřproudovou "Frýdeckou" ulici. Jaká byla moje radost, když u odbočky z cyklostezky na Frýdeckou se objevil obrovský billboard "Zde jsme pro vás za peníze EU postavili cyklostezku Hrabová - Slezsko-Ostravský hrad". To už jsem vědel svoje - takže jsem tušil, že to "nebude jen tak" proto jsem ráno ve směru do Ostravy billboard ignoroval, ale odpoledne jsem se vydal od Slezsko-Ostravského hradu podél řeky v tušeném směru nové cyklostezky. Výsledkem byla dvouhodinová anabáze po buldozerem vyježdených dírách hloubky 2-3 metry na "Výsypce popílku Vítkovické elektrárny a.s. člen skupiny ČEZ" - jak říkaly cedule.

Říkal jsem si - k stáru se ze mně stává blondýn, když ani cyklostezku nenajdu. Proto jsem za pár dní vyrazil o 30 minut dříve a jel ráno směrem "od billboardu do Ostravy". Z druhé strany vedla cesta trochu jinudy, ale i tak - po 100 metrech nového asfaltu se za první zatáčkou změnila v naprosto rozježděnou a blátivou buvolí stezku. Asi po 2 km bahna - to jest 3 km před koncem - se začaly boky cestičky prudce zvedat až dosáhly výšky kolem 4 metrů. Najednou se dále jet nedalo protože nahoře na náspu stál bagr a u něho dva borci v oranžových montérkách - "Chlape co tam děláte ?" - "Tady má vést cyklostezka !". Pak se jeden borec podíval na druhého a prohlásil "Laďo on je debil - jede ve výkopu pro kanalizaci a myslí si, že je to cyklostezka !! ".....

Jaké je tedy poučení z dnešní pohádky ? Úřednící EU mají patrně takovou představu, že nejprve se cyklostezka postaví a pak se za ní vyfasují EU dotace. Pohledem do "dokumentace" to tak opravdu je. Naše Slezsko-Ostravská varianta tohoto procesu je patrně poněkud jiná. Cyklostezka se "papírově" postaví. Pak se za ní vyfasují prachy. Ty se rozkradou. Teprve když hrozí kontrola skutečného stavu věcí - tak se cyklostezka, s velikým zpožděním, rychle "nějak udělá". Máte snad pro moje zkušenosti jiné vysvětlení ?

A cyklostezka na Slezsko-Ostravský hrad ? Nevím - letos jsem ještě odvahu "vyzkoušet novou cykostezku" neměl. Jenom zbytky "EU billboardu" tam leží rozřezané - měl totiž hliníkovou konstrukci, tak mu bratři Cigání přes zimu pomohli, aby nepletl ubohé cyklisty....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 10. června 2014 v 6:26

Na mapy.cz je obchvat F-M zakreslen snad už 5 let, je taky rozkradený?

2 matesfm matesfm | E-mail | 10. června 2014 v 21:53

no dnes říkali v TV že ještě ten obchvat není rozkradený...

3 Karel Karel | 11. června 2014 v 6:13

[1]: [2]: samozřejmě překlep, já myslel rozkreslený :-D

4 Filip Filip | E-mail | 21. června 2014 v 11:26

Smutné je, že do ČR evropská unie nalila (od vstupu do roku 2014) asi 350 000 000 000 Kč a nemalá část těch peněz se podobným způsobem zmařila nebo úplně rozkradla.

Ještě smutnější je, když se nad nějakou takovou zpackanou absurditu umístí cedule že to je "projekt EU".

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama