close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Bída, ze které nelze vybřednout.

29. července 2014 v 7:28 | Petr
Představe si rok 1914 a co následovalo v porovnání s dneškem. Tedy nejprve válka do roku 1918, ale to té se dnes bavit nebudeme. V roce 1918 měla moje prababička (kterou si ještě pamatuju) 28 let a už měla opravdu velikou krejčovskou dílnu ( nebo opravdu malou továrnu / manufakturu) jak to vezmete a šila pánské kabáty pro celé prvorepublikové Slezsko.

Je legrační jak člověk může sledovat myšlenkové pochody lidí - tedy prababička ve městě nechala postavit veliký barák - činžák, který měl v přízemí obchod s prodejnou konfekce a ordinací ;-))). Sousední barák nechal postavit zámečník - pan Fiala (taky se s ním důvěrně znám osobně) a ten zase měl v přízemí zámečnickou dílnu a holičskou oficírnu.

Pak čas oponou trhnul a přišli komunisti - prababička byla znárodněna a vyvlastněna tak, že jí zbylo jenom prosezené křeslo a vycpaný bažant bez ocasu a zemřela zcela v bídě přejeta motorkou v roce 1978 (odtud si ji ještě pamatuju). V soudedním baráku to bylo ještě zajímavější - holič ač pracoval zcela sám byl jako "vykořisťovatel lidu" znárodněn a poslán co by zaměstnanec "družstva Hygie" do zaměstnaneckého poměru. Pan Fiala - byl zámečník s jedním učněm - tak učně za oboustranného smutku propustil a komunistům prohlašoval, že je sám, nikoho nevykořiťuje, a že dílnu bolševickým zlodějům nepředá. Výsledek se dostavil - byl souzen, u soudu říkal, co si myslí, tak strávil třetinu života po kriminálech - a jak jsem ho znal tak tuto epizodu psychicky nerozchodil až do smrti. (Dožil se vysokého věku a umřel teprve před 6 lety).

Pak uplynuly desítky let až do "demokratického dneška". V principu vám nic nebrání - jít na šrotiště tam najít svůj první šicí stroj, nebo trosky stojanové vrtačky, opravit a začít taky živnost. Můj bratranec přesně takto - na naftou prolité provorepublikové rezavé "Singrovce" ze šrotiště - ještě za bolševika začal - z nedostatku zboží - polo-ilegálně šít horolezecké spacáky a bundy. Dokonce my na prochlastaném východě máme hory plné dřeva. Člověk by čekal, že oblast která má přebytek pracovní síly a dostatek přírodních zdrojů bude plná "cottage industry" (venkovské výroby) jak říkají bratři anglosassové.

Opak je pravdou - máme tu několik soukromých pil a nekolik stolařů - s velice nedobrou pověstí a ostatní drobnou výrobu - vůbec. Takže si představte, že přivedete k funkci tu vrtačku ze šroťáku, přihlásíte se na živnostenský úřad - a pak to nastane, kontrola z finančáku hyginey, úřadu práce - nějací agenti s teplou vodou přes "bezpečnost práce". Když zjistí že máte vybavení - ze šrotiště a polo domácí výroby, ke kterému nemáte "certifikát o shodě" - dopadnete nakonec opravdu špatně. A pokud "u vás nic nenajdou" - tak vás alespoň "utopí v papírech".


Takže výsledek se dostaví - bolševik chtěl mít kontrolu nad každým šroubovákem aby "zamezil vykořisťování člověka člověkem" - důvod proč dnešní režim usiluje o stejnou úroveň "kontroly všeho" je poněkud těžké pochopit - ale řekl bych že "Venca Farkaš - stolař" - nenabízí zdaleka tak tučné obálky jako "LAMINATED WOOD INTERNATONAL s.r.o. ISO 9001 & 14001 certified"

Ptáte se proč mě to tolik hněte - protože zámečníka pana Fialu zavřeli - a pak nastalo 30 let kdy jste nesehnali ani pant ke dveřím (až do 80 let) a v 60 letech nebyly ani hřebíky volně ke koupi. Dneska vše, co nevyrobí Venca Farkaš, vyrobí v Číně pan Wong, ale zač si to v Evropě koupíme - nikdo neví - lépe řečeno ví - za naprosto nesplatitelný a stále narůstající státní dluh, který bude znamenat obrovský průšvih pro naše děti.

Takže až vás příště napadne ta blbost, že si otevřete živnost - neblbněte - místo na "dvojku", která jede na živnosťák - počkejte si na "šestku" ta sice jezdí méně často, ale zato jede kolem pracáku až na sociálku....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 RXD RXD | 29. července 2014 v 11:44

Ač jsem si dosud již více než 25 let stále a tvrdošíjně šéfem, mistrem, dělníkem i účetním sám, musím se dosud tiše smát, když někdo nazývá dnešní režim tzv. "kapitalizmem". Když ráčkující trpaslík s divným nosem kdysi vyhlásil, že" komunisti nás budou strašit nezaměstnaností, nevěřte jim", věděl jsem již dávno, že se tehdejší československý socializmus právě změnil v ruský komunizmus, a děti komunistů převzali od svých rodičů moc a nakradené prachy, a nazvali tu "českou" fantasmagorii zase "kapitalizmem", protože socializmus byl tehdy již jako termín příliš ojetý. Generovat nezaměstnané, to je daleko větší a výnosnější džob, než se snažit něco v čechách budovat. Ekonomicky stabilní udržitelná společnost se musí skládat z 10 procent orgánů, 30 procent zlodějů, 30 procent otroků, a 30 procent nezaměstnaných strašáků/.....

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 29. července 2014 v 18:21

[1]: Potíž ovšem nastává, když orgán je zároveň zlodějem, nezaměstnaný zároveň otrokem ap. Ty kecy o udržitelné společnosti si brzy nejspíš vyzkoušíme na vlastní kůži.

3 Karel Karel | 29. července 2014 v 19:36

Prohlášení o shodě si vystavuje na výrobek každý živnostník/firma sám, na to nemusí být žádná certifikace. A co se týče buzerace ze strany finančáku, tak co je mi známo na řemeslníky se nezaměřují, spíše na firmy typu Trade Business Capital. Tedy samé polopravdy. Překážkou k tomu, aby člověk začal podnikat není nejčastěji živnostenský úřad, ale především strach ze nestability příjmů. Aneb začni truhlařit, když máš rodinu a hypotéku na krku, to může snad jen sebevrah. Navíc  truhlařina je totálně neperspektivní obor. To spíš takový tesař, nebo zedník (ale zase často v zimě bez práce). Co se týče státního dluhu, okolní země jej mají ještě větší, předpokládám, že prostě dojde k částečnému umazávání, jako se top již dělo mnohokráte. Pokud nasadíš takové škrty v rozpočtu, že česko bude v přebytku, tak budeme za okolními zeměmi zaostávat, tedy není jiná cesta než dluh.

4 Petr Petr | 30. července 2014 v 10:22

[2]: Orgán může být zloděj, ale jak může být nezaměstnaný otrok? To musí otroka vlastnit opravdu velký orgán ... pohlavní.

[3]: umazávání dluhu funguje jen v Židovském právu. Pokud žid do 7 let neobdrží dluh od druhého žida. Je automaticky tento dluh anulován. Další co už asi víte, nesmí Žid půjčit druhému Židovi na úrok, alis lichvu. Proč asi? :)

5 RXD RXD | 30. července 2014 v 11:18

Statisticky zajímavé mi připadá, že kdyby byli eliminováni Zloději i Orgáni, tak by v té "udržitelné společnsoti bylo 70 procent nezaměstnaných...

6 kolemjdoucí kolemjdoucí | 30. července 2014 v 11:25

[4]: No, ještě donedávna to tak bylo - kdo nechtěl být po jisté době vyloučen z ÚP (když už se tam tedy nedobrovolně dostal), musel provádět veřejně prospěšné práce s odměnou celých 0,- Kč, dopravou na určené místo na vlastní náklady, a to jestli dotyčný má nebo bude mít někde smluvené nějaké pracovní pohovory úřad ani moc nezajímalo... to jen tak na vysvětlenou.

7 Josef Josef | 30. července 2014 v 17:39

Dovolím si nesouhlasit. Příčinou dnešní situace je globalizace.
Zkuste dnes otevřít krejčovskou dílnu a šít kabáty. Nebo zkuste vyrábět robotické hračky či něco uplně jiného. Nedostanete se na takovou cenu, abyste byl konkurenceschopný s asijskou výrobou. I kdyby se vám to podařilo, tak se nemáte šanci dostat do obchodních řetězců... ISO a podobné normy (ať už na ně máme jakýkoliv názor) za současný stav nemohou.

8 RXD RXD | 30. července 2014 v 22:23

Konkurence schopný klidně můžete být, ale pokud nezaplatíte všem profesionálním / oficiálním/ příživníkům, tak Vás prostě s úsměvem nepustí ke kšeftu. ISO a normy EU jsou jen vysoce účinné nástroje vyděračské chobotnice místní mafie, které ten kdo jí nezaplatí, a nebude ji poslouchat, prostě v praxi nemůže splnit ani legálně obejít. Kdo dělal třeba v posledních dvaceti letech u Siemensů, a nebo byl v Emerice, určitě nikde na světě neviděl dokonaleji zorganizovaný skalní komunizmus. To je komunizmus, dokonalejší než v severní Koreji...

9 Josef Josef | 31. července 2014 v 12:17

[8]:Nazývejte prosím současný režim jakkoliv, nikdy však ne skalní komunismus. To je naprosté nepochopení jak podstaty komunismu tak dneška.
ISO normy nejsou nástrojem vyděračské mafie, o to vůbec nejde, ISO normy jsou nástrojem průmyslové špionáže.

10 RXD RXD | 31. července 2014 v 14:12

Dělal jste v posledních dvaceti letech u Siemensů, případně pobýval déle než jeden den v Emerice? Zkuste třeba jen trochu pokoumat o dialektice, a nestydět se, že jako /zaujatý/ "odborník" vyhodíte mnohdy do koše OMYLEM jako první správný Princip. Komunizmus je geniální právě svojí kamufláží. VUML proto obracel nižší věřící opačným směrem, aby je mohl dostatečně  vyškolené bezpečně osadit do funkcí. Kdysi tady jeden ráčkující trpaslík s divným nosem vykřikoval:

Komunisti vás budou strašit nezaměstnaností. Nevěřte jim !!!

Jsem přesvědčen, že to byl nejlepší / a zároveň nejoceňovanější/ komunista ze všech, a to právě proto, že o tom nevěděl.....

11 Josef Josef | 31. července 2014 v 16:25

Nerozumím, proč pořád vytahujete výrok jednoho člověka. Jakože za všechno, co se událo v posledních 25 letech u nás a ve světě, může on?
Nemáte práci? Nebo se cítíte nedoceněn?

12 Honza Honza | 31. července 2014 v 20:25

Problém vidím v tom, že se nevyžaduje, aby to bylo v Číně vyrobeno za stejných podmínek jako tady.

13 RXD RXD | 1. srpna 2014 v 8:30

..........Nerozumím, proč pořád vytahujete výrok jednoho člověka......

Možná že jsem se vyjádřil nepřesně, ale ten skalní komunizmus jsem viděl na vlastní oči v praxi třeba u těch Siemensů a nebo zvláště v Emerice. U nás je jen amatérský s prominutím zlodějský bordel, rádobykopie toho, co tam, stejně jako za socializmu ten bordel ten režim tak nějak spíše zlidšťoval, a kapitalizmus jako řemen platil jen mezi "řediteli lidu", a pak veksláky .

14 Lasskoun Lasskoun | 2. srpna 2014 v 10:19

Když už je tu řeč o Emerice, tak zcela zásadní rozdíl ve srovnání s ČR je v tom, že v USA si u koncesované živnosti člověk předem zaplatí roční koncesi a tím pádem má pokoj od veškerého papírování a to vč. odvodů daní. Potom totiž pouze závisí již na něm samojediném, kolik si svou pílí vydělá.

15 RXD RXD | 2. srpna 2014 v 23:05

Vybrat od každýho kdo chce něco dělat prachy předem to je nejjistější, a je to opravdu daleko lepší komunizmus než v ČR. Pak už nezbejvá, než že za chvíli tam zase budou jezdit drábové na koních tlouct živnostníky bičem přes záda, a řvát: HOVADO, UŽ MÁŠ ZAPLACENÝ DANĚ ???3

16 HonzaP HonzaP | Web | 21. června 2016 v 13:35

Já bych komunismus už v dnešní zemi nebral. Byl to jenom kabát pro totalitu. Horší než fašizmus.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama