close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Irán - stát budoucnosti.

22. července 2014 v 5:43 | Petr |  Filosofování
Představte si jak tři chlapi, kteří nemluví společným jazykem diskutují o náboženství, filosofii a sexu - nepředstavitelné ? Tak upřesním - bylo to kolem roku 1995, kdy můj arabský spolubydlící z Jemenu si pozval kámoše z Kuvaitu na debatu. Takže jsme kolem stolu seděli takto Jemenec - mluvící Arabsky a Česky, Kuvaiťan mluvící Arabsky a Anglicky a já mluvící Česky a Anglicky - dobrá míchanice ne ? Výhodou diskuse s Araby je že se u ní nechlastá, ale pije silný čaj - úroveň diskuse je tedy daleko vyšší než s jakýmkoliv Evropanem. Po nějaké době i přes střízlivý stav zábrany padly a tak jsem na Kuvaiťana vypálil : "Co budete dělat až vám dojde nafta" - on se zamyslel a sebekriticky prohlásil "můj děda pásl velbloudy a moje vnoučata možná budou taky....."

Čímž se dostáváme k otázce, kterou v Evropě omílá 10 000 lidí a to je "otázka islámu". I já sám s oblibou používám nepřesné zkratky typu - dle Hidžry mají nyní Arabové rok 1435 - víte co se roku 1435 dělo v Evropě ? Je tedy nejvyšší čas probrat Islám, jeho minulost a hlavně jeho (pravděpodobnou) budoucnost.

Tedy "Hidžra" - arabsky "emigrace" je okamžik útěku Mohameda z Mekky do Medíny, která dle křesťanského kalendáře proběhla roku 622. Pozoruhodné, je že před rokem 622 po muslimech neštěkl pes, ale už roku 732 jim Karel Martel v bitvě u Tours zabránil proniknout přes Pyreneje hlouběji do Evropy. Takže teď na okamžik přerušte čtení a mrkněte na mapu - jak obrovsky rychlá expanze to byla - přes celou severní Afriku a Španělsko.

Neméně pozoruhodné je složení bojujících stran - na straně Karla Martela - hladová, špinavá, bosá, hluboce pověrčivá, hadrami oblečená, dřevěnými oštěpy ozbrojená a bez výjimky negramotná banda - eufemisticky označovaná jako armáda. Na straně Maurů - bez výjimky gramotná, umytá, oholená, řádně oblečená, sytá, vycvičená, kovanou zbrojí ozbrojená armáda arabská. Nechápete proč prohráli ? Protože Mauři bojovali pro kořist, zatímco Martelova "čeládka" bojovala za svou mlhavou představu náboženských principů - a pak, že prachy zmůžou všechno.

Takže Mezi lety 622 a asi tak 1000 byli muslimové nejprogresivnější civilizací ve středomoří - neměli jediného negramotného, jediného hladového, měli veřené školy, nemocnice, všechno o čem Evropa snila až do osvícenských reforem 18 století. Mělí 100% gramotné a vzdělané ženy !!

Nechápete co se stalo - jak je možné dostat se od arabských vzdělanců typu Aviceny - kteří ve svých soukromých knihovnách zachránili, před křesťanským řáděním antickou literaturu - až po negramotného borce z Talibánu, který má plastové sandále, rezavý kalašnikov a vyražené přední zuby ?

Celá věc se má asi tak - až do Avicenovy smrti roku 1037 našeho kalendáře - se Islám otázkami filosofie buď vůbec nezabýval, nebo převzal filosofii antickou shodnou s filosofií ranného křesťanství. Tato podobnost obou náboženství se stala v jisté době tak nápadnou, že se vyskytly snahy o Islámskou "reformaci / protireformaci". 20 let po smrti Aviceny, se objevil učenec jménem al-Ghazzálí, který pro Islám vymyslel svébytnou filosofii, která zabila veškerý pokrok pro vyznavače tohoto náboženství, a to až do dnešních dnů.

Ačkoliv se to nám ateistům zdá neuvěřitelné, křesťanství se ani ve své nejradikálnější podobě a ani v nejradikálnějších dobách nevzdalo zcela racionality a kauzality - asi ve smyslu známého "co je císařovo císaři, co je božího bohu". Naproti tomu al.Ghazzálí přišel s "islámskou formou" kauzality. Déšť padá, protože Alláh jej nechá padat, bavlna hoří, protože ji Alláh nechá hořet. Tedy polopatisticky řečeno - křesťan když zapaluje oheň tak troud začne hořet, protože štrnul křesadlem. Muslim pokud zapaluje oheň je mechanismus tento - šrtne křesadlem - vševidoucí, vševědoucí Alláh to zjistí, a aby předvedl svou všemocnost a velkomyslnost - nechá troud vzplanout.

Připadá vám tento rozdíl jako malicherný ? al-Ghazzálí zemřel 1111 našeho kalendáře a od té doby se křesťani vydali řetězem příčin a následků - směrem k Italským měststkým státům, renesanci, bankám, vědě, kapitalismu, žárovce, iPhonu verze 5. Islám se vydal směrem k učení se Koránu nazpaměť nejprve ještě z knihy, později jen z ústního podání, neb Mohamed byl taky negramotný, až k borci s kalašnikovem a vyraženými zuby. Vědám a pokroku totiž příliš neprospívá základní myšlenka, že svět je jenom Matrix i v nejmenších detailech uváděný do pohybu vůlí Alláha, který dnes koná tak, ale zítra může konat jakkoliv jinak.


Dostáváme se ke dnešku. Ačkoliv to některé cementové mozky interptetují zcela jinak - v Islámském světě to vře jak pod kotlem - zaostalost Islámských společností se totiž nedá naprosto nijak zamaskovat ani ukřičet, ani sebevražednými atentátníky vyhodit do vzduchu. Z venku to tak nevypadá, ale realita je taková, že čím je obecná islámská veřejnost nasranější, tím jsou islámští radikálové radikálnější - viz Egypťany oslavované volební vítězství Muslimského bratrstva loni, a letos stejnými Egypťany oslavované hromadné popravy - členů stejného Muslimského bratrstva. Islám má opravdu problémy : v Asii máte holou skálu - na ní Japonec postaví fabriku a v ní vyrábí foťáky, které ho bezpečně uživí. Na blízkém východě vám prachy samy tryskají ze země v podobě nafty - vy za ně koupíte zlato a Hummera a to zlato nahňahňáte na toho Hummera (jachtu, letadlo, hotel) - přesně ve stylu "lehce nabyl lehce pozbyl".

Toto pravidlo všeobecné Islámské zaostalosti má jedinou výjimku a to je Irán. Irán totiž není arabský stát - Irán je Persie - stát, který měl písmo jako druhý na světě 2400 let před naším letopočtem. V Iránu tedy Peršani mají kulturu a civilizaci již 4000 let, takže nějakých 1000 let Islámského úpadku je prostě zatím nestačilo vykolejit. Irán je zvláštní v tom, že vysoce vzdělané obyvatelstvo ovládají muslimské elity vyznávající temno a analfabetismus. To je něco jako 10x prodloužená verze Východního Německa - kde vzdělaným Němcům vládly komunistické vepřové hlavy školené na negramotné obyvatelstvo asijského SSSR. Takový rozpor vytváří tlak, který společnost nevydrží do nekonečna. Komunismus se začal rozpadat v Berlíně. Reforma Islámského světa začne v Teheránu.

Neudivuje mě, že pro (téměř) negramotného G. Bushe tohle bylo zcela mimo jeho obzor, že tuto věc příliš nevnímá ani Barack Hussein Obama je nepochopitelné. Ale to bychom zabředli už příliš hluboko do politiky. Bude stačit si uvědomit, že Milouš Jakeš a Vasil Bilak, pokud ze socialistického Československa vyjeli na západ - taky vypadali jako nechtěná komédie - přesně jako několik posledních Iránských Imánů a prezidentů, kteří jezdí po světe a vyhrožují papundeklovými stíhačkami.

Proto až příště bude TV Nova vykládat o "nebezpečném a zaostalém" Iránu - uvědomte, si že česko kdysi umělo postavit Dukovany a dnes už neumí postavit ani psí boudu bez série trestních oznámení. Zatímco Iránci ještě atomovou elektrárnu postavit neumí, ale brzy budou umět, navzdory úporné snaze Izraele, pokud budou chtít zvládnou i jadernou bombu a navíc že Irán je stát, který se uvnitř vaří a "výbuch zazní naposled" a věřte, že to bude slyšet....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Honza K Honza K | E-mail | 22. července 2014 v 8:26

Musím hluboce, hluboce souhlasit. Zvláště co se Íránu týče. Sám jsem tuto zemi před osmi lety procestoval s baťůžkem. Nestačil jsem se divit. My mediálně masírovaní obyvatelé civilizovaného západu máme o této zemi v mnoha ohledech naprosto naivní představy.

2 pb pb | E-mail | 22. července 2014 v 10:11

Docela dobrý článek, sice končí obyklým konstatovaním jak to dnes stojí vše za hovno, ale to tak nějak patří ke koloritu tohoto blogu. Zajímala by mne ta 100% gramotnost a vzělanost žen v islámských společnostech před zlomem tisíciletí, kde to autor vzal? Pak taky, že se komunismus začal rozpadat v Berlíně, to se mi taky nezdá.

3 Igi Igi | E-mail | Web | 22. července 2014 v 13:03

To pb:
Asi si nepočul o dederónoch, ktorí zdrhli v Maďarsku na NSR veľvyslanectvo ...

4 petr-kubac petr-kubac | 22. července 2014 v 13:12

[2]: Poprvé mě tahle informace překvapila v Islámské deklaraci od Alii Izetbegoviče, ta ale není na Internetu - nicméně informací na toto téma je moře a často i z pera muslimů a často je vidět, že je to sere třeba zde

http://www.countercurrents.org/farooqi090311.htm

Co Muslimy sere ještě více je to že 1 miliarda muslimů získala 14 Nobelových cen  zatímco 14 miliónů Židů získalo přes 160 Nobelových cen - to už o vztahu ke vzdělání a pokroku něco vypovídá ne ?

5 pb pb | E-mail | 22. července 2014 v 15:32

[3]: slysel, ale takovou polskou solidaritu povazuji za daleko vyznamnejsi pro konec komunizmu

[4]: ano tam jsem se docetl, ze islamske zeny na tom byly kdysi mnohem lepe. mozna jsem to prehledl, ale i kdyby to tam bylo, tak tomu neverim. doba kdy _kazdy_ izmaelec umel psat a cist nebyla (nebo jenom kazda zena?), a tuplem ne v kocovnych spolecnostech. pismo, casove vnimani, sirsi organizace spolecnosti se objevuje nejdrive u zemedelskych spolecenstvi a pak u mestkych. cast muslimu tehdy skutecne vymenila kocovny zivot za mestky (obchod, doprava zbozi...) a u techto mestkych muslimu je mozne ze to tak bylo, ale to mluvime jen o casti muslimske populace tehdejsi doby.

6 kolemjdoucí kolemjdoucí | 22. července 2014 v 15:36

[4]: Otázka je, nakolik ocenění Nobelovou cenou vypovídá o stavu vzdělání a pokroku, když jejími nositeli jsou právě např. zmíněný Obama, nebo třeba OSN (UN - ano, narážím na Jugoslávii)...

7 Aleš Aleš | 22. července 2014 v 15:39

Článek je to pěkný. Jenom ta Francká hladová, špinavá, bosá, hluboce pověrčivá, hadrami oblečená, dřevěnými oštěpy ozbrojená a bez výjimky negramotná banda možná na to tak špatně nebyla - hezky je to posané třeba tady:
http://cirkev.wordpress.com/2012/10/24/pred-1280-lety-byla-zastavena-muslimska-invaze-do-zapadni-e/

8 Igi Igi | E-mail | Web | 22. července 2014 v 16:34

To pb:
Aby sme sa rozumeli, ak sa popíše Poľsko a jeho príspevok k pádu komunizmu - tak sa zase nájde niekto kto napíše že na tom mali podiel aj Nemci ... iba som reagoval na konkrétnu vec.
A potom by som mal asi spomenúť aj Pražskú jar a následne aj povstanie v Maďarsku v roku 1956.
V roku 1968 som bol síce chalan (12), ale to čo vtedy vysielala do augusta televízia a čo sa čítalo v novinách sa už nezopakovalo (možno trošku v roku 89), že sa to vtedy presr... a neskôr tiež je vec iná.
Každá vec prispela do celkového výsledku. Percentá podielu jednotlivých krajín nechám na kompetentných - a tí sa nevedia dohodnúť už pekných pár rokov, takže na čísla si asi ešte pekne dlho počkáme.

9 Karel Karel | 22. července 2014 v 22:11

[6]: a Vladimír Vladimirovič Putin furt nic a nic, to nasere co?

10 Karel Karel | 23. července 2014 v 6:01

[6]: dotaz jen na "kolemjdoucího": Taková kontrolní otázka, čistě z mé zvědavosti...(fakt jsem hoodně zvědavý) "Kdo podle vašeho názoru odpálil tu raketu na malajské letadlo?, resp. jaktože to letadlo spadlo?"

11 petr-kubac petr-kubac | 23. července 2014 v 8:53

[10]: V Sovětské televizi říkali naprosto jasně, že žádné letadlo nespadlo a navíc mrtvoly vezlo už z Holandska - tak laskavě zklidni hormón ;-)

12 kolemjdoucí kolemjdoucí | 23. července 2014 v 21:11

Jaký letadlo??

13 Karel Karel | 23. července 2014 v 21:35

[12]: Sovět se nezapře! :-D

14 kolemjdoucí kolemjdoucí | 23. července 2014 v 22:23

Jedni si chtějí myslet že stojím na straně Ameriky, druzí zase že na straně Ruska... Oni si zkrátka potřebují něco myslet, zatímco já prostě jen stojím na straně.

Lineární a polární uvažování... s tím na mě nechoďte.

15 RXD RXD | 26. července 2014 v 11:37

.........Co Muslimy sere ještě více je to že 1 miliarda muslimů získala 14 Nobelových cen  zatímco 14 miliónů Židů získalo přes 160 Nobelových cen - to už o vztahu ke vzdělání a pokroku něco vypovídá ne ?.........

Jako člověk, inklinující občas k podrazům v jistých situacích  bych chtěl k výšeuvedenému tvrzení zcela nezdvořile namítnout, zdali již někdo udělal / a hlavně zveřejnil/ statistiku,  kolik členů komisí, rozdávajících tzv. Nobelovy ceny bylo židů, a kolik muslimů. Kdysi mně zaujalo diskrétní vyprávění v jisté v podstatě uzavřené společnosti, kde dnes již zesnulý nositel NC za tehdejší Československo prý nejprve vyprávěl jakési švýcarské šlechtičně z dotační komise cosi o polarografii, a na dotaz :

"...co sou to vlastně ty rtuťový kapky..."

odešel derpimován na WC, kde stáli u pisoárů další dva členové té komise, a protože byl nepozorován, vyslechl tento rozhovor, který tlumočil:

1. Pane kolego, nevyhodili jsme příliš moc těch prachů na toho  němce s těma kapkama?

2. Ty prachy sou strašná věc, pane kolego, já o tom uvažuju taky, a přitom sem se zapoměl rozepnout, a čůrám...

16 Josef Josef | 28. července 2014 v 19:31

[6]: Nepleťte si prosím Nobelovu cenu a Nobelovu cenu míru, kterou uděluje někdo uplně jiný...

17 Astaer Astaer | E-mail | Web | 9. března 2016 v 19:44

První část článku obsahuje zjevně nepravdivé infromace. Chtěl bych doklad tvrzení, že muslimové neměli v raném středověku jediného negramotného, natož ženy.
Je snad pochopitelné, že Evropa nemohla být na dobré úrovni, když se v té době zotavovala poté, co se nacházela v troskách! Ale kdo dal světu univerzity?
Arabové samozřejmě toho nikdy moc nevymysleli. Všechny ty vědomosti měli právě např. z Persie nebo od jiných národů.
P.S. Katoliká Církev vždy byla a je ve svém učení racionální.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama