close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chybějící elektronika

7. srpna 2014 v 5:40 | Petr |  Elektro
Když chci něco pochválit - obvykle to označím větou "jako když to vyjde z mých dílen". Probléměček je v tom, že elektroniky máme v současnosti "tři prdele" a přesto některé věci stále nejsou "jako z mých vývojových dílen" a je zvláštní proč tomu tak není. Jakožto téměř dědek už nejsem nadšencem pro současný styl elektroniky kdy mladí narážejí hlavou do sloupů veřejného osvětlení, neboť za chůze surfují pomocí "smart-phonu" (nebo už spíše "sutpid-phonu" ??) po Facebooku, ale přesto ještě než umřu bych si rád koupil pár věcí, které jsou užitečné, jednoduché a přesto ne a ne se najít Číňan, který by se do jejich výroby pustil.

1. Budík budící v REM fázi. Tedy lidský spánek se skádá ze dvou fází non-REM - tvrdý a těžký spánek a REM fáze podle anglické zkratky Rapid Eye Movement - lehký spánek, kdy se oči za zavřenými víčky prudce hýbou, zdají se sny probíhá zapamatování a technickou hantýrkou řečeno mozek dělá "údržbu databází". Obě fáze se pravidelně střídají k ránu stále rychleji až se člověk v REM fázi probudí. Tedy budík budící v REM fázi by prostě sledoval aktivitu mozku a člověka by vzbudil včas do práce, ale jehom o "pár REM dříve" než by se probudil spontánně. Pokud se vzbudíte v REM fázi jste čilí a spánkem osvěžení. Násilné vzbuzení (budíkem) v NON-REM vedek pocitu "těžké noci" a k ranní zmatenosti.

Potud teorie a teď praxe - když si do BINGu zadáte REM PHASE ALARM CLOCK - vyskočí vám tisíce "gadgetů", které jsou technicky řešeny přesně jak jsem popsal - snímač snímá REM a budík pak budí - takže v čem je problém ? Spali byste rádi s gumovou čepičkou s elektrodami snímajícími EEG - aktivitu mozku, nebo s akcelerometrem (stupid-phonem) pod prostěradlem nebo jinou formou "napojení drátem na budík" ??? Ne ??? Takže nač si stěžuju ?

Na to že nikdo zatím nepříšel na způsob jak vzbudit člověka "bezdrátově" - lépe řečeno úplně bez snímačů. Budík začne 15 minut před nastavenou dobou buzení velice tichounce hrát / pískat - z počátku téměř pod prahem slyšitelnosti a bude postupně zesilovat jak se zvuk zesiluje a při REM fázi se pozornost k okolním podnětům prudce zvyšuje - v určitém okamžiku by došlo k "průsečíku" hlasitosti signálu a citlivosti buzeného a ten by se "zázrakem" probudil ve své REM fázi.

Je problém vyrobit takový budík ? Proč tedy není u Vietnamců v tržnici ?


2. Pulsmetr bez hrudního pásu. Ano mám pulsometrické hodinky s radiovým hrudním pásem a občas jsem je používal na kole i pěšky, ale my tlustí máme problém, že tepový senzor těchto hodinek klouže po trupu až si najde nějaký "nechutný záhyb v sádle" a tam se usadí a tlačí.

Přitom existují i jiné pulsmetry - které mají podobu čidla na hodinách kam se strčí prst a ty změří puls na principu Infračervené reflektometrie - sám jsem takové čidlo už postavil. Proč tedy není to čidlo na zadní straně hodinek otočené k ruce a tam nesnímá puls kontinuálně ? Že je tam blbý signál ? Ale nevěřte tomu - kožní průtok krve se mění s pulsem kdekoliv na těle - sám jsem si to ověřoval - mé čidlo němělo problém nikde na těle.

Nepochopitelné že ? Samozřejmě zbývá otázka proč jsem se do těchto věci nepustil "ve svých vývojových dílnách" ? Principiálně proto, že by mě velice bavilo vyrobit prototyp "velikosti krabičky od mýdla" ale miniaturizovat jej do - použitelné - velikosti hodinek - už zavání průmyslovou výrobou, a dělat toto všechno, aby mi to nakonec ukradli Činani - jako tomu Němci ukradli USBASP ? Berte to třeba tak, že jsem právě zveřejnil některé nápady ve stylu "open source" a teď čekám, až se do nich pustíte vy a uděláte radost protivnému dědkovi.

Pro dnešek jsem si zanadával a zbývá už jenom tradiční rada pro blondýny - dovedete si představit ty možnosti ? Detektor orgasmu na principu infračervené reflektometrie třeba ? Víte kde by se musel měřit průtok krve ? Raději se ani neptejte !
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kolemjedoucí kolemjedoucí | 7. srpna 2014 v 9:07

Postupných budíků existují mraky, je třeba hledat gradual nebo progressive alarm.

V případě hodinek si myslím není problém dát to čidlo pod hodinky, ale otázkou je, jak dlouho by to dokázalo kontinuálně měřit tep s baterkou, která v těch hodinkách je.

2 RXD RXD | 7. srpna 2014 v 10:55

Budit se sluchem není příjemné. Extrémem byl můj kamarád zbrojař, který si udělal budík na dvě patrony JAT 9mm. Protože má tvrdé spaní, patrony se odpálily v rozmezí následujících pěti minut. Při prvém testu přijel mírně ovíněn z nějakého honu, na zažízení zapoměl, a druhý den se probudil údery hadice od automatické pračky, kterou ho mlátila jeho ohluchlá menželka, která po druhém výstřelu ztratila nakrátko svéprávnost. Daleko příjemnější je buzení vibracemi: Návod: Do dvou pouzder od 35 mm kinofilmů vrazíme centrální trubku, a do ní zalepíme termolepidlem  malý motorek, na hřídeli s naletovaným excentrem. Kablík od toho zaletujeme místo pipru do hodin, a nebo k  tomu dáme další baterii a spínací tranzisotr. Vibrátor se dá vymontovat i ze staré baterie z mobilu. Buzení je pozvolné a příjemné, samozřejmě když to nerealizujeme s výkonem vibrátoru do betonu...

3 Václav Vacek Václav Vacek | 7. srpna 2014 v 11:36

[1]: hodinky Tomtom Runner Cardio

4 Václav Vacek Václav Vacek | 7. srpna 2014 v 11:41

Re: Je problém vyrobit takový budík ? Proč tedy není u Vietnamců v tržnici ?

Já to zkusím doma sokolíkovi mladému navrhnout, aby to naprogramoval jako smartfounovou aplikaci.

5 Václav Vacek Václav Vacek | 7. srpna 2014 v 11:55

http://technet.idnes.cz/test-spali-jsme-s-hodinkami-ktere-zbavuji-ospalosti-fyq-/tec_technika.aspx?c=A070326_174256_tec_technika_pka
(ale pro mě osobně by to nefungovalo, já nic na ruce nesnesu, natož v noci :-(  )

6 petr-kubac petr-kubac | 7. srpna 2014 v 13:46

[4]: Nutna finta je aby to hralo nejakou nekolikatonovou odrhovacku (volitelnou?) stale dokola a hlavne BEZ PRESTAVKY klasicky inzenyrsky pristup je - pisknu slabe - cekam - pisknu silneji - a to není ono protoze tam spise budi "nahle ticho" mezi piskanim

[3]: Slava - tak to jsem spatne surfoval - presne tyto hodinky jsou jako "z mych vyvojovych dilen" ( a to leta letouci nebyly ) obavam se, ze jdu psat dopis Jeziskovi.

7 kolemjdoucí kolemjdoucí | 7. srpna 2014 v 20:10

Ha, někdo mi tu sabotuje „nick” (což se dalo čekat)! Na paskvilu co ho vlastní TN.cz se ovšem nehodlám registrovat, takže asi už tu budu jenom číst... Nebo kdyby chtěl autor přestěhovat blog na svůj RS tak ať se kdyžtak zmíní, rád s tím pomůžu.

8 Honza Honza | 9. srpna 2014 v 7:37

Zdravím,
Lepší hrudní pásy také měří frekvenci dýchání (tenzometr snímá napínání pásu). Dalo by se to získat z Sp02?

Ale hrudní pás mě nijak nevadí. Z mého pohledu je spíš příliš invazivní metoda naměření laktátové křivky. Odebírání krve z ucha je velice nepříjemné. Také mě není jasné jestli je nějaký rozdíl, když se aerobní pás naměří z koncentrace laktátu v krvi nebo z respiračního kvocientu. Proběhnout se v masce na pásu už tak hrozné nejí.

9 petr-kubac petr-kubac | 9. srpna 2014 v 8:08

[8]: Chihi - před lety jsem jistým sportovním bafuňářům pomáhal kupovat mašinu co měří laktát a funguje v kufru auta na 12V. Od té doby je mi jasné, že profesionální sport je divná oblast kde vás kvůli 0,0001% výkonu klidně zabijou nějakými strašlivými trénigovými postupy / medikamenty / dopingem. Takže respirační kvocient poctivě informuje o tom co tělo momentálně spaluje, ale laktát dává představu kdy je sportovec "na hranici" - ergo bych řekl, že bafuňáři co vás pro setinku zabijou - mají laktát raději.

10 RXD RXD | 9. srpna 2014 v 8:57

Možná že by tedy měření laktátu bylo zajímavé uplatnit těž například u detektoru lži. Kdysi jsem měl možnost sledovat nějaký čas léčení opotřebovaných špičkových sportovců dole na Karláku, / ne tedy jako špičkový sportovec/ a připadal jsem si jako mezi cikány, kteří převrhli kontejner od Asecolu, a vybírají z nitra odhozený šrot, a uvažují, zdali by ještě nešel střelit poblíž v bejzru. Zkrátka: Vrcholovým sportem k celkové invaliditě. Nejgrotesknější se mi zdá,  když to někdo ještě dělá zadara a ne za prachy...

11 Honza Honza | 9. srpna 2014 v 9:39

Díky za odpověď, na SpO2 se dá sledovat dechová frekvence nebo ne? Já to vždy viděl jen jako číslo, které se nemění. Ale dokážu si představit, že to ty měřáky průměrují za delší dobu.

12 petr-kubac petr-kubac | 9. srpna 2014 v 14:49

[11]: jestli vaše zkratka SpO2 znamená to co moje - to jest měření saturace kyslíkem pulsním oxymetrem - tak z toho dpočíst dechovou frekvenci nejde

13 rvx rvx | 10. srpna 2014 v 13:03

používám ve smartfounu free aplikaci Sleep as Android - rozpoznává to fáze spánku podle rytmu dechu - ale nepoužívám to, za 40 let co jsem na světě už mám vysledované časové fáze, kdy se lehce vzbudím a kdy naopak spím tvrdě, takže mám natvrdo nastaveno 5:25. Pro buzení používám postupně zesilující zpěv ptáků - pro mě naprosto ideální, nestresující styl buzení

14 Lasskoun Lasskoun | 16. srpna 2014 v 2:41

Pokud není potřeba tep vyhodnocovat trvale , mohlo by vyhovovat něco od Beurer-u, např.  http://www.beurer.com/web/de/produkte/sports/pulsuhren/PM-15

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama