close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Diverti nescio !?

26. srpna 2014 v 6:00 | Petr |  Filosofování
Minulý týden to bylo 46 let, co nás přepadla sovětská vojska, protože bolševici v česku se odchýlili od směrnic sovětského vrchního soudruha Brežněva. Hříčkou osudu se po téměř půlstoletí situace začíná přiostřovat a jestli bude postoj EU stejně připosraný, jako doposud, možná budeme opět navštíveni našimi bratry z dálného východu na tancích. Spíše ale ne, nicnéně naše vláda už pomalu začíná v rámci "preventivní opatrnosti" uvažovat o tom jak se pokusí naší armádu opět učinit bojeschopnou ( druhý nebo třetí pokus od listopadu 1620 ??? )

Součástí tohoto uvažování je pokus o znovuzavedení odvodů a odvádění civilistů se specializací které vojskům chybí na nějaký trochu delší "příjímač" alias úplně úplně úplně základní výcvick v délce 3 měsíců. Komentátoří v novinách a televizi prohlašují, že veřejnost je této akci příznivě nakloněna, neboť dle průzkumů "armádě věří" 76% lidí. Nicméně pokud si přečtete diskusi pod kterýmkoliv článkem na toto téma - i když odečtete placené agenty ruských tajných služeb - nezdá se že 76% důvěra je dostatečná, aby to znamenalo "nechám se odvést na vojnu".

Partrně tedy stojí za to rozebrat náš vztah k vojskům a k věcem pateticky nazývaným obrana vlasti. Pří té patetičnosti bych opět začal od sebe - obecně vzato jsem na vojnu chtěl jít, ale protože přiznat tuto věc mezi kolegy - mediky, kteří roky podpláceli své známé lékaře, aby nashromáždili dostatek falešných zdravotních potvrzení - nešlo. Proto jsem uváděl oficální krycí verzi, že totiž jsem odevzdal jenom pravá zdravotní potvrzení a tím jsem v zástupech kriplů s tlustými fascikly o neexistujcích chorobách - vypadal jako nezničitelný Arnold - a tak jsem byl odveden.

Byl jsem na vojně v sezóně 1997 - 1998 ve vojenském prostoru Libavá - což je 320 kilometrů čtverečních tanky rozježdené, roztřílené a rozbombardované pahorkatiny - je to druhý největší vojenský prostor v Evropě. Největší je shodou okolností taky u nás (proč asi 2 cvičiště těsně za železnou oponou ) a to Hradiště/Doupov.


Opět musím konstatovat, že to nebyl ztracený rok protože rok 1997 byl svým způsobem magický. Na jedné straně se důstojnící ještě ve chvilkách nepozornosti oslovovali "soudruhu". Na druhé straně jsme právě vstupovali do NATO a tak návštěvy vysoce postavených generálů ze všech států Evropy byly na denním pořádku. Neb se jim velice líbíly ty obrovské cvičné vojenské prostory, které tehdejší NATO v Evropě nemělo. Jelikož jsme se spolubojovníkem Tomášem Zemanem byli jediní anglicky hovořící široko daleko tak jsme si - ač vojenští nýmandi - pokecali s generalitou půlky Evropy - a poznali že zahraniční generálové jsou při zdravém rozumu.

V naší armádě tehdy byl při zdravém rozumu snad jedině generál Jiří Šedivý - tehdy náčelník generálního štábu. Jednak se bavil nornálně i s námi nýmandy a navíc prokázal logiku, když před cvičením na Libavé volal na posádku jaké je tam počasí a když zjistil, že 8 pod nulou a vichr - přijel v zimní uniformě, zatímco hyper-asertivní řiťolezci, tvořící jeho štáb příjeli v polobotkách a obleku - jak do kanceláře na ministerstvu. Proto pak byli náležitě zmrzlí a nasraní a chovali se k nám - jako ke sračkám - ačkoliv kdyby se chovali slušně - půjčili bychom jim klíče od strážních domečků, které tu a tam na Libavé jsou.....

Celou dobu vojny jsem dělal "zdravotní dozor" na střelbách a otravoval jsem tak intenzivně až se vžilo heslo "nechte střelit doktora" - to jako ne zastřelit mně, ale nechat mně vystřelit ze všeho, co mělo hlaveň. Pyrotechnici - mě dokonce zařadili do základního kursu odminování na konci jsem odminovával cvičnými výbuškami zaminovanou sanitu, což byl několikanásobek práce ostatních kursistů - budoucích pyrotechniků, kteří mi pak stáli za zadkem a náležitě to komentovali ve stylu - "teď už snad dá pokoj" ....

Člověk si může zkusit jaké to je "být v akčním filmu" - například není problém poblít se v tanku, nebo se posrat strachy z hluku cvíčné dělostřelby a bombardování (navzody upozornění jak je to nepředstavitelný rachot), zažít ten adrenalin, když jedete po cestě která je v dopadové ploše raket a oni začnou střílet o chvíli dříve, nebo vojenské pojetí přednosti v jízdě, kdy vaši sanitu v noci málem smete BVP-2, nebo průser, když vám mráz roztrhá ampule s morfinem a další věci, které se v americkém (nebo sovětském) filmu nedozvíte.

Pak vypukly povodně roku 1997 a tak jsem strávil 3 týdny po kolena v blátě a v neustále mokré uniformě - ježděním ve vojenské sanitě od ničeho k ničemu - protože vždy, když jsme dostali rozkaz jet někoho ošetřit - než jsme se tam přes zničené mosty a podemleté silnice dostali - vždy ho vzal na ošetření někdo, kdo byl blíže. Jediné "hrdinské činy" kterých jsem se dopustil bylo, že do cisterny, která jezdila čerpat z pramenu Odry pitnou vodu pro zatopené oblasti jsem vždy osobně nalil půl flašky SAVA - tudíž v "rajonu mé působnosti" nebyl na rozdíl od zbytku Přerovska jediný průjem - ač si civilisti stěžovali na "vodu chlorovanou jak na sídlišti"....

Tedy jsem nyní rotmistr v záloze a patřím k "vycvičeným" a vzhledem ke své zcela zvláštní specializaci bych asi patříl k odvedeným do případné války s Ruskem. Nicméně ani mně - militaristovi - by se v současnosti "bránit vlast" nechtělo.

Mám na to takovou teorii - za Rakouska se Čechům do války nechtělo neboť bojovat za zájmy gerontologického mocnáře - proti zájmům svým - komu by se chtělo. Pak proběhla nadšená mobilizace roku 1938, protože první republiku zjevně lidi považovali za svou. Jenomže mobilizace 1938 skončila po Mnichovu velkou frustrací. Pak už nebyly mobilizace ale jen klasické odvody a za bolševika se na vojnu vskutku nikomu nechtělo. V 50 letech to byla čirá hrůza, podle sovětského vzoru kdy vojna má přizpůsobivé převychovat a nepřizpůsobivé zlikvidovat. Po zmíněném roce 1968 to zase byl problém "lídrů"¨. Kdo byl "generálním tajemníkem" Československé republiky - nic si nenamlouvejme - byl to Leonid Iljič Brežněv - proč tedy hájit jeho zájmy - když to tak dobře zvládali pologramotní Kazaši, Uzbeci a Tádžici ze sovětských okupačních divizí ?

Představte si - ode dneška za rok jste povolán hájit "se spojenci" východní Slovensko před Rusáky - půjdete ? Za jakého "lídra" tam půjdete riskovat život ? Za úředníky z Bruselu, kteří z tepla své kanceláře křičí pisklavým hláskem : "Na základě směrnice ABC43210 jste povinen položit život" ??? Nebo budete bojovat za lidi typu - zelináře - defraudanta - JUDr. Rittiga, který vám z terasy svého bytu s výhledem na Monacký knížecí palác vysvětlí, že když nekradete - je to proto, že jste plebs blbý ??? Nebo vám to samé vysvětlí z tepla Průhonické vily agent Bureš /Babiš ??? Šli byste se za tyto lidi nechat zastřelit ? Nebo je rozdíl mez nimi a Ruskou mafií, která by přišla s tankisty, natolik malý, že to za to nestojí ?

Neodvažuju se hodnotit - jenom ještě vysvětlím nadpis "Diverti nescio" znamená - neumím obrátit což se v česku překládá spíše jako "neumím prchnout" - což bylo heslo v erbu Fridricha Falckého - českého "zimního krále", který po několika měsících dělání chaosu na českém trůnu jako jeden z prvních prchnul z bojiště na Bílé hoře v listopadu 1620...

Poznánka při druhém čtení - dovolím si ještě upřesnit - to že by se mně nechtělo do válečného konfliktu - rozhodně neznamená, že nesouhlasím se snahou zavést znovu základní vojenský výcvik. Naopak - zlenivělí zbabělí kripli, kterých je dnes převážná většina to potřebují - jako pes drbání. Při výcviku však hrozí, že pár jediců ztratí svůj strach a lenost - což by se současným "elitám národa českého" určitě nelíbilo - takže nakonec "životem ošlehaný tvrďák" Bohouš Sobotka, který nestrávil ani vteřninu na vojně, ani vteřinu v práci - prohlásí, že podle průzkumu agentry STEM/FACTUM by 50.9% maminek - mělo své mazánky raději doma - a bude vymalováno.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalík Dalík | 26. srpna 2014 v 18:10

A to je pěkné, sluší vám to! Tož já byl zase na tom Doupově.
K článku bych asi dodal, že Babiš, Ritig a další jsou asi ještě mnohem menší zlo, než ukrajinští oligarchové a přesto se tam najdou mnozí, co rádi za ně bojují. Tím nechci naznačit, že bych se zrovna já někam v případě ohrožení hrnul.

2 kolemjdoucí kolemjdoucí | 26. srpna 2014 v 20:06

No teda, hned první věta a lež (i když asi neúmyslná)... Ono se to mezi lidmi málo ví, ale Rusové v osmašedesátým přijeli na pozvání soudruha Biľaka, rozhodně ne proto že bysme se nějak odchylovali od čehokoliv...tedy ne z vlastní vůle, ale z vůle československé KSČ. Nikoho se tím nezastávám (a ani tím nikoho z ničeho neobviňuju), ale mám rád pravdivé informace, takže jsem se cítil povinen uvést dezinformaci na pravou míru, aby se dál nešířila.

3 petr-kubac petr-kubac | 26. srpna 2014 v 22:26

[2]: Svině Bilak - kdyby jeho nebylo tak by nás rusáci nechali vymknout se ze sféry svého vlivu - že mám pravdu ?

4 rvx rvx | 26. srpna 2014 v 22:30

proti znovuzavedení - byť zkrácené - základní vojenské služby nic nemám, naopak - ono to rčení že vojna dělá z chlapců chlapy má reálnej základ. Horší je, že tihle vojáci nemaji za úkol obranu vlasti, ale můžou být nasazeni jako lacinej "kanonfutr" i v pochybnejch zahraničních misích

5 Karel Karel | 27. srpna 2014 v 6:13

[2]: V Bratislavě u Dunaje na břehu je křoví a v něm leží na zemi Hovno. Pro soudruha brežněva byl vasil bilak tímto Hovnem. Jako ano i Hovno může napsat vlastizrádný dopis, ale důležitost toho dopisu bude stejná jako důležitost Hovna u Dunaje.

6 Dalík Dalík | 27. srpna 2014 v 6:20

rvx: hm, nevšiml jsem si, že by za dobu mého pobytu u VÚ Radošov se z někoho stal nějakej chlap. Spíš byli všichni rádi, že odtamtaď vypadli. A postel si po sobě stejně dodnes nestelu.

7 petr-kubac petr-kubac | 27. srpna 2014 v 8:51

[6]: Je pravda, že hlavní Libavský šikan mi první noc tloukl lžící na ešus u ucha - v úleku po probuzení jsem mu třemi ranami rozbil ksicht na kaši a za týden si nějaký podporučík, co mi chtěl "dělat vojnu" tnul sekerou do palce u nohy a potřeboval to zašít - díky těmto událostem jsem se pohyboval mimo tehdejší mázácko - gumácké kategorie....

Na druhé straně jasně definovaný intenzivní a krátký výcvik - by určitě nikoho nezabil.

Na třetí straně by ale armáda musela zhodnotit schopností svých současných "profesionálů" aby se z nich nestaly zárodky budoucích šikanů pro vojáčky z civilu.

8 Dalík Dalík | 27. srpna 2014 v 11:52

6: ano, tak to je moc pěkný příklad zmužnění!

Ale jak říkal jeden kolega recidivista: "Přál bych vám šikanu v kriminále!"

Takže ne s mladými muži na vojnu, rovnou do krimu je zavřít mezi bouchače, ať zmužněj s pérem mezi půlkama.

A jinej kolega se zase vracel z vojny se záznamem do konce života, přitom nikomu nedal v životě facku, pouze si vzal v rámci rituálu povyšování na mazáky kanady od svého svěřence, což dělali na jeho útvaru úplně všichni (a protože musel nahradit svoje dávno odevzdané boty), bohužel na něho se nějak přišlo. Nepochybně po této zkušenosti zmužněl.

9 kolemjdoucí kolemjdoucí | 27. srpna 2014 v 20:24

[3]: To si netroufám odhadnout, hry na „kdyby” nepatří k mým oblíbeným... Ostatně i zde na tomto webu byly několikrát rozebírány různé teorie o „minoritní pravděpodobnosti větší než 0”, takže ve skutečnosti nikdo neví co by se dělo, „kdyby”...

10 Saša Saša | 27. srpna 2014 v 20:44

Tady přeci nejde o to, že si nějaké hovado chce něco dokazovat šikanováním. To se zažije třeba i u hasičů, u posunovačů, v obchodě, u policie, na úřadech...

Jde o to, jestli má smysl mít pár profesionálních vojáků, kteří jezdí různě na mise, a nebo mít velikou bandu chlapů, kteří něco umí a dovedou se třeba i za republiku nějak postavit, když by to bylo potřeba. Mám pocit, že dneska by část lidí spíše ublížila spíše sobě než protivníkům.

Přesto nepatřím mezi jednoznačně schvalující "vojnu" ačkoli v nějaké formě by to mělo smysl. A asi pro všechny, bez rozdílu. Já třeba zažila branou výchovu na základní škole a do dneška si něco pamatuji. A pak mne dokáže vykolejit odpověď jednoho člověka na školení, když na otázku "Z cisterny s oranžovým pruhem a nápisem Chlor něco uniká, co uděláte?" je odpověď "Lehnu si na zem a zavolám hasiče...

Takže tak.

11 Dalík Dalík | 27. srpna 2014 v 23:01

10: Ano, na úřadech, to mě poser! A věřte tomu, že i zdravotní sestřičky se navzájem šikanujou a jak!

Ale vážně, má smysl mít velikou bandu chlapů, ale nemá smysl je kvůli tomu zavírat do kasáren a "dělat z nich chlapy". Až bude válka, tak taky nikdo v kasárnách ležet nebude. Všichni budou přinejlepším pod stanem, v horším případě pod drnem.
Další věc je, že i rozborku toho blbýho samopalu průměrnej člověk do 2 let naprosto zapomene, takže nějaký "krátký a intenzivní" výcvik dvacetiletých by byl akorát tak k velikýmu prdu, podobně jako byla tradiční vojna.

Co k prdu není je udržování aktivních záloh a jejich každoroční obnovování znalostí formou soustředění. Tímto směrem se již naše armáda ubírá a myslím, že to je správný směr včetně oné dobrovolnosti. Bohužel ocenění dobrovolných záloh chybí u zaměstnavatelů a částečně i společnosti.
Ať žije AČR!

12 petr-kubac petr-kubac | 28. srpna 2014 v 7:34

[10]: [11]: Myslím si, že rozpor mezi vámi spočívá v tom že si neuvědomujete rozdíl mezi "úplně zapomenout" a "vůbec nic nevědět" od samého počátku.

Dovolil bych si upozornit, že občesrtvovat "úplně zapomenutý výcvik" jde daleko rychleji mimo jiné protože obnovovat spoje, které v mozku už jednou byly je výrazně snazší.

13 Dalík Dalík | 28. srpna 2014 v 14:51

geek: no, měl jsem na mysli ten váš návrh na krátký výcvik. Jenže, co do takového výcviku zařadit? Typickej přijímač přece probíhal tak, že část výuky byla společná všem (a to je prakticky jen samopal a jak si šněrovat boty) a hlavní částí je specializace na výkon ehm "vojenského povolání", jako např. vy jste doktor, tak já jsem řidič PV3S. Tudíž můj vojenský výcvik sestával převážně z šoférování vejtry a traktoru, zatímco ten váš nejspíš v seznamování se s vybavením vojenské sanity, nebo tak něco. To je výcvik, který k něčemu v praxi je. Rozebrat samopal se naučíte za dva dny a za dva roky zapomenete. Až bude válka, tak si to za dva dny zase obnovíte. Pak vám řeknou, kam se máte složit a do čeho střílet. To je úkol profesionálních velitelů. Ovšem tato představa si trochu rozporuje s mým předešlým tvrzením, že vhodnější by byl opakovaný pravidelný výcvik. Ten by byl nutný pro ty velitele, ne tolik pro běžné vojáky. Jenže, jsou dnes třeba běžní vojáci? Nejsou třeba spíše specialisté? Ďábel se skrývá vždy v detailech.
No to bude sranda, až se bude schvalovat koncepce těhle výcviků, vzpomeňme státní maturity.

14 Saša Saša | 28. srpna 2014 v 15:44

[12]: Tak jsem to také myslela, že co jednou v hlavě bylo, tak to tam většinou zůstane, ačkoli se to hodně zapráší a zapadá pod jiné věci. Ale když se s tím pak mozek zase potká, tak si řekne "Aha, tohle je někde v archivu" a naučí se to znovu rychleji.

Tohle by chtělo opravdu nějakou "radu starších" ale skutečně moudrých lidí, kteří by dokázali dát dohromady všechna pro a proti a podle toho se pak rozhodnout.

Bohužel pohled na naši politickou scénu mi nikoho moudrého a rozumného nenabízí. A když už třeba i někoho ano, tak je to jednotlivec, kterého zbytek bezpečně utluče "argumenty".

15 RXD RXD | 29. srpna 2014 v 13:49

Obávám se, že kromě několika politických velkozlodějů je naše slavná armáda jen Kocourkovskou hospodou, kde třeba když mají zanesenej komín sazema, tak vynesou v zimě kamna před dveře, aby jim uvnitř nekouřila. Nebudu tu vyprávět o Kalouskových padácích nebo uniformách hradní stráže, či nejnovějším prodeji letadel Alca ručníkářům, jen bych chtěl být mírně skeptický nad tím, jakou armádu může mít národ švejkovských českých idiotů ? Co je dole, je i nahoře. Myslím, že místo nových útočných pušek by se měli naši vojáci vybavit klacky s bílýma hadrama, a plínkami, aby si nenakáleli do kalhot, až padnou první rány...Když jsem ještě u těch švejků, kdysi jsem se v knihovně podivil, že Hašek byl semita, a knihovník mne hned vyháněl od pultíku s očima jak tenisáky....

16 Saša Saša | 29. srpna 2014 v 16:01

Nemyslím si, že jsem švejkovský český idiot...

17 RXD RXD | 29. srpna 2014 v 22:55

Mysleti není věděti, a když se to člověk doví, zase se třeba do konce života zlobí, a pro pravdu lidé většinou zuří nejvíc. Nikdy jsem si třeba nemyslel, že jde zapálit sodík s kyselinou boritou jako termit, a jak jsem čuměl skrz SKARI-2, jak se taví beton na zelený sklo, než mně to zapálilo na zádech vaťák, protože mně začaly šíleně pálit prsty, kterýma jsem držel svářečskou kuklu. Člověk pak okolo toho chodil, a říkal si:

Hele vole, betonovej popelník...,

a najednou ještě dostal do ksichtu, jako kdyby si to z něj dělalo srandu, ulítlou žhavou struskou, protože takový horký chladnoucí věci ještě třeba půl hodiny po tom, než zhasnou, tak divně znenadání prskají...

18 Saša Saša | 30. srpna 2014 v 13:13

[17]: Hmm a jak souvisí idiotismus ostatních s tím, že jedinec udělá kravinu, při které si málem zničí oči a zapálí si vaťák na zádech?

19 RXD RXD | 30. srpna 2014 v 20:54

...Nemyslím si, že jsem švejkovský český idiot...

/ Já jsem taky jenom myslel..../.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama