close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Půvab těžkého živobytí.

5. srpna 2014 v 5:26 | Petr |  Filosofování
V roce 1971 bylo lidstvo na naprostém technologickém vrcholu a Sci-Fi literatura byla v úplně jiném postavení, než je dnes. V knížce jste četli, jak kosmonauti letí na Saturn - koukli se na televizi a tam opravdoví chlápci chodili po Měsíci. Dnes je Sci-Fi o tom jak trpajzlící lítají na dracích a hledají magické prsteny a v televizi vám religionista Liška vysvětluje, proč je "nemodernější" vrátit se do doby větrných mlýnů. Tedy v roce 1971 byl klasik Sci-Fi Isaac Asimov požádán aby uspřádal sbírku povídek, jejichž vědecko fantastické téma by se dalo použít ve školní výuce. Výsledkem byla sbírka Těžká planeta, kterou všem doporučuju k přečtení.

V této sbírce je zajímavá povídka o vztahu neandertálců a nás - moderních lidi "homo sapiens sapiens". Našinci dle autora nendertálce levou zadní předčili v každém směru a tak se neadertálci dali na cestu žebrání, polehávání a chlastu a nakonec vyhynuli, přestože si je moderní lidi měli tendenci chovat jako svérázné domácí miláčky. Tohle je čirá fantazie, ale je zvláštní, že podobné střety vyspělejší a zaostalejší civilizace probíhaly velice podobně i v rámci našeho živočišného druhu.

Chaotický výčet příkladů : Bíli američani nejprve nemilosrdně likvidovali indiány, evropskýcmi chorobami, zbraněmi a chlastem, ale poslední zbytky pak přesunuli do rezervací - které mají charakter samosprávných území a v každé z nich stojí buď kasino, nebo úložiště jaderného odpadu, aby výnosy z tohoto podniku umožnily indiánům věnovat se polehávání a chlastu.

Kanada zase chtěla zlikvidovaz "zaostalý" životní styl místních Inuitů alias Eskymáků - tak jim zbořili iglů, rozřezali kožené kajaky a nastěhovali je do "moderních" domečků, kde nezaměstnanost dosáhla 100% a alkoholismus 70%. Takže lidi, kteří se v tvrdých podmínkách byli schopni o sebe postarat se v "měkkých" podmínkách stali pobírači dávek, flákači, a "odpad společnosti".

Novověcí kolonizátoři a Africké civilizace - myslíte, že Křováci, nebo Masajové jsou ta hrdá etnika, která známe z filmů ? Jsou ale jenom ty kmeny, které se straní kontaktu s "globální civilizací" jak jenom mohou - ostatní jsou buď dobře adaptovaní na civilizaci a pak jsou od místní majority neodlišitelní, nebo jsou špatně adaptovaní a pak to jsou mouchami obletovaní borci ve špinavém triku polehávající v prachu pod palmou.

Naši cigáni - lze tento příklad pominout ?


Až doposud to vypadá jako rasistický výplod o "nadřazenosti bílého muže" ale nemylte se - víte co bude za 20-30 let ? Asiati vtrhnou do Evropy a najdou tady 60% nezaměstnaných věnujícíh se polehávání a chlastu a 40% "zaměstnaných" kteří budou sepisovat "prezentace v PowerPointu" - neboli taky nic...

Čím to je, že civilizační střety končí právě takto ? V "Těžké planetě" to popsali krásně - neandertálec, který byl nejlepší výrobce zbraní svého kmene se tak-tak vyrovnal dětem z kmene moderních lidí. Tudíž jediná činnost, která byla pro něj ekonomicky efektivní - a dostačující k zajištění živobytí - bylo žebrání, polehávání a chlast....

Nebo z druhé strany - pokud jako známku "společenské hodnoty" budete uznávat rychlost výroby prezentací v PowerPointu - neočekávajte, že se vám vyrovná Eskymák, který 30 let lovil velryby na kajaku, ruční harpunou, ve vodě teplé -2,5 stupně... (A naopak - samozřejmě !!!)

Tedy tam, kde není společenská hodnota - je společenská "nehodnota" - "bezcenné" životy, frustrace a chlast. Úplně smrtelné je, když se lov velryb - jakožto "řemeslo bez hodnoty" prostě nepřenese do další generace, která pak neumí ani PowerPoint, ani velryby, takovým lidem lze pomoci opravdu jen velmi těžko.

Legrace nás Evropanů je, že jsme teď někde uprostřed - můžeme jít snadnou cestou "outsorcování" všech hodnotných činností pryč a skončit jako neandertálci, nebo eskymáci, nebo můžeme jít "těžkou cestou" a nějak se uchovat, ale pravda je, že kdo by za tu žebračenku - nižší než podpora z pracáku - zkoušel něco skutečného dělat, když se může za státní prachy zařadit do zástupů "výrobců PowerPointových prezentací" ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kolemjdoucí kolemjdoucí | 5. srpna 2014 v 14:55

Moje řeč - ale bohužel velké korporace by byly samy proti sobě (z hlediska rychlého zisku v krátké době, ovšem nic víc je zpravidla nezajímá) kdyby se snažily s tím něco dělat, stát tohle nezajímá taky (resp. nezřídka se veze na korporační vlně), takže to je jen na malých živnostnících, a ti to bohužel nezachrání (o čemž tu nedávno taky byl článek).

2 rvx rvx | 6. srpna 2014 v 18:22

zřejmě nás čeká velký křach - jak předpověděli místo sociologů kosmologové.

P.S. ta fotka nemá chybu! :)

3 Václav Vacek Václav Vacek | 7. srpna 2014 v 12:09

V 5:26 už tolik pesimismu ? Třeba by pomohlo tohle

https://www.youtube.com/watch?v=iRO_FmqIMM8

(ale to je spíš námět pro blondýny, když by byly už/ještě  vzhůru) (a nebo námět pro roboty, pokud budou chtít před útokem odvrátit pozornost lidstva jiným směrem)

4 Dalík Dalík | 11. srpna 2014 v 22:58

O takovémto zařízení jsem vždy snil. Ze sezení u kompu bolej záda, šlachy na rukou, jen sami počkejte holomci, uvidíte. Ideální by bylo ležet a mít vše hezky po ruce.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama