close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo elektro 82. Elektrody druhého řádu.

21. srpna 2014 v 5:16 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Opakovaně jsem od mnohých čtenářů na adresu svého blogu slyšel, že "elektronika a roboti ujdou, ale chemie je skvělá" - jelikož články o chemii mi dají tak 5% práce, co články o robotech - tak to spíše vypovídá o překvapivě malém množství informací o chemii mezi lidmi. Nicméně mezi elektronikou a chemií je disciplína "elektrochemie" nebo jak analytiční chemici říkají "instrumentální analýza" a tam dneska zabrousíme.

Ergo - co to jsou elektrody druhého řádu ? Patrně něco podřadného, co si může vidlák postavit doma, aby jimi nahradil elektrody prvního řádu ???
Tedy na obrázku máte "indikátor zálivky" z Rudého Práva - elektrický obvod, který vyšel v příloze "Haló Sobota" jak návod pro mladé elektroniky někdy v roce 1982 a protože jsem měl tehdy pár tranzistorů KC508 a LEDek LQ100 tak jsem jich postavil více a dokonce jsem za to v jakési školní akci dostal pochvalu.
Princip snad ani nemusím vysvětlovat - elektrody IN a GND se zapíchl do hlíny v květináči a vodivost vlhké půdy zkratovala bázi tranzistoru - takže LEDka nesvítila. Když hlína vyschla - zkrat přestal a LEDka se rozsvítila jako varování "zalij mně".

Zkušení elektronici vědí v čem je problém - elektrodami - které měly podobu dvou drátků - protéká stejnosměrný proud, který ve vhlké hlíně drátky postupně "elektrolyzuje" až upadnou. Každý elektronik mi taky okamžitě napíše do komentáře "takové věci musíš měřit střídavým proudem" - protože použití střídavého proudu znamená, že každá elektroda je chvíli anoda, chvíli katoda a tudíž se (tak rychle) nerozpadne.

Nebudu namítat, že primitivní jednoduchost obvodu se zavedením "střídavého proudu" změní v monstrozitu nevídanou (viděl jsem něco podobného s NE555).

Přestavte si jinou situaci - měl jsem postavené EKG, kterým jsem snímal našeho psa. Elektrody jsem měl udělané jako "za krále klacka" - mosazné desky, které se "Esmarchem" (gumovým škrtidlem) psovi připásaly na vyholený hrudník. Psi se sice nepotí, ale i tak se po čase elektrody pokryly měděnkou a pejsek měl na hrudníku zelené fleky od solí mědi. Jak tam postupovat se "střídavým měřením" když elektická aktivita srdce má charakter (téměř) DC napětí o velikosti asi 1 mV ?

Čili právě jsme viděli "elektrody prvního řádu" a jejich selhání v akci. Mohou nám "Elektrody druhého řádu" nabídnout něco více ? Nezbývá než zabrousit do teorie:

Tedy Elektrody 1 řádu jsou elektrody u kterých dochází k přímému kontaktu kov - roztok soli. Ano je to tak - kůže, voda ve studni, hlína v květináči a všechno mimo nepolárních rozpouštědel a redestilované vody jsou roztoky solí. Při ponoření elektrody 1. řádu do roztoku soli se elektroda "polarizuje". De - facto vzniká elektrický článek jehož napětí směřuje proti průchodu proudu který roztokem pouštíme. Paradoxní je, že elektroda se polarizuje i bez průchodu proudu a paradoxní je, že napětí na polarizované elektrodě je dosti vysoké i tehdy když je vrstvička "zoxidovaného kovu" na povrchu elektrody jen molekulárně tenká a tudíž okem neviditelná.

Jaké jsou technické možnosti předejití polarizace ?
  1. Používáme elektrody z mimořádně inertních materiálů - rhodium, iridium, palladium, a v nejhorším i platina nebo zlato.....
  2. Používáme elektrody jejichž povrch se obnovuje - tedy měděnou elektrodu přetáhneme občas (často) šmirglem nebo my chemici používáme občas "rtuťovou kapkovou elektrodu" - tedy z kovové trubičky kape rtuť a na povrchu zvětšující se rtuťové kapky je nepatrný úsek plochy "čerstvé nepolarizované rtuti"
  3. Použijeme elektrody 2. řádu.
Ještě než se vrhneme na elektrody 2. řádu zastavil bych se u bodu 1 - palladium, rhodium, iridium a (v nejhorším) zlato. Není to na vidláka příliš drahé ? Ano je a pokud chcete s problému s upadajícími drátky nějak vybruslit - máte alternativu a tou je GRAFIT - neboli uhlík, neboli tuha do tužky, neboli prostřední elektroda ze zinko-uhlíkové baterky. Kdybych udělal elektrody z tuhy - neměl by "indikátor zálivky" žádné problémy. Přesněji řečeno elektroda by se polarizovala a napětí na ní by pomaličku rostlo, ale drátky by neupadly.

Teprve teď se dostáváme k meritu věci - pokud drát ve vodě nefunguje, neboť se jeho povrch pokryje oxidy a solemi - nemohli by chemici nad tímto procesem nějak "převzít iniciativu". A sláva - přesně takto fungují elektrody 2 řádu.

Příklad - klasická elektroda 2 řádu, která ve vodných roztocích "z definice" poskytuje napětí 0V je "vodíková elektroda" - do roztoku je ponořen platinový drátek kolem kterého probublávají bubliny vodíku, které vytvářejí na povrchu platiny vrstvičku hydridu platiny - který je de facto teprve povrch elektrody. Platina je mimořádně inertní a navic se vrstvička hydridu neustálým bubláním vodíku stále obnovuje....


Složité ? Tak si vezmeme jednodušší variantu zvanou Argent-chloridová elektroda. Nebo taky Ag-AgCl elektroda. Dostanete infarkt (z manželky), přijede záchranka a plácnou vám na hrudník "tři kulaté lepky" na kterých je "čudlík" na který se přidělají dráty a už se snímá EKG. Co je "uvnitř lepky" ? Gel, který je nasycený chloridem draselným a do něho je zapíchnutý stříbrný drátek, který je pokrytý vrstvou chloridu střibrného. Pokud se místo ve zdravotnictví pohybujete v laboratoři vypadá Ag-AgCl elektroda jako na obrázku, ale princip je stále stejný.

Tedy i tato elektroda se postupně rozpadá - vtip je v tom, že stříbra ubývá a mění se na Chlorid stříbrný a ten se zase rozpouští v chloridu draselném. Vtip 2 je ale v tom, že "cesta elektronů" z měděného drátu do stříbrného drátu (Ag) odtud do vrstvy chloridu (AgCl), odtud do KCl a odtud do pacienta - je stále stejná, přestože se postupným (velmi pomalým) rozpadem elektrody všechna tato rozhraní "postupně posouvají" směrem dovnitř stříbrného drátku....

Životnost Ag-AgCl elektrody je opravdu veliká. máme v práci přistroj, ve kterém je elektroda už 10 let a jenom se "dolívá KCL" ale přesto chemici mají požadavky na elektrody do agresivního prostředí, proto se občas používá i "kalomelová elektroda". Kalomel je chlorid rtuťný Hg2Cl2- jedna z nejhůře rozpustných solí ve Vesmíru. Struktura elektrody je zcela stejná jako Ag-AgCl - drátek je ponořen do rtuti, která tvoří kapku kovu uvnitř "hromádky" kalomelu a kolem je KCl - chlorid draselný. Funkce je samozřejmě stejná - pouze tato elektroda má problém s toxicitou a korozivitou rtuti.

Doufám, že je jasné, že elektrody II. typu jsou v tektutém prostředí prakticky nezničitelné, ale doufám, že je taky jasné, že jsou vhodné jenom pro signálové použítí - pro proudy v ampérech musíme použít elektrody 1. druhu (grafit) a spokojit se s jejich ubýváním.

Obávám se, že jsem opět zcela vyčerpán, a píšu už jenom radu pani Kubáčové novomanželkám - Zlato platina iridium, rhodium - doufám, že nebudete hystericky vyvádět až uvidíte obsah své šperkovnice s naletovanými dráty a ponořené do roztoku pochybného původu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 m.marianek m.marianek | 21. srpna 2014 v 9:10

Překvapivě malé množství informací o chemii mezi lidmi versus množství informací o elektronice odpovídá poměru amatérských chemiků a amatérských elektroniků. Tento poměr zase odpovídá určité atraktivitě oborů. Ne že by chemie nebyla atraktivní, ale dostupnost součástek pro zajímavá zapojení a dostupnost chemikálií pro "zajímavé" reakce je nesrovnatelná. Opatřit si dnes tranzistor s ft v desítkách GHz, nebo jednočip s výkonem, že by uřídil Apollo 13 klidně až k Saturnu je jen otázka trochy peněz. Sehnat dnes HNO3, nebo konc. H2SO4 je pro normálního smrtelníka takřka nemožné, přitom (jak pravil jeden prodejce chemikálií) tyto kyseliny jsou "krev" laboratoře. Na druhou stranu moje manželka má u těchto oborů rozděleny vědomosti zhruba 50% na 50%, o elektrice ví, že kope a 18ka jezdí do Dejvic a o kyselinách a hydroxidech ví, že žerou.

Co se týče elektrod, jen tak pro zajímavost mě napadlo, jakého druhu by byla elektroda vakuová (elektronová)? Narážím na jednu zajímavou elektrolytickou výrobu velice čistého sodíku, při které se do taveniny sodné soli ponořila baňka žárovky, která tvořila katodu. Při teplotě taveniny jsou sodné ionty ve skle již dobře pohyblivé a tak mohou přecházet z taveniny do skla a procházet jím až na vnitřní povrch baňky. Emise elektronů že žhavého vlákna vytváří dostatečný přísun elektronů na vnitřní povrch baňky, aby docházelo k vylučování kovového sodíku.

2 Slavko Slavko | 21. srpna 2014 v 12:26

A čo takto spojiť elektro a chémiu? Také meranie pH, či obsahu NO3 v akváriu – Vás iste napadne aj niečo iné ;-)

3 Petr G. Petr G. | 21. srpna 2014 v 14:04

Zrovna u mě je to jinak. 5% chemie, 45% elektronika. Chybí mi ke 100% spokojenosti 49% matematika v robotice a 1% můžou být  články ostatní ... abych nebyl za netolerantního čtenáře.

4 Dalík Dalík | 21. srpna 2014 v 15:35

Chemie je obecně dost těžká a těžce uchopitelná.

Což je asi i dáno tou její nedostupností pro takovéto domácí chemické kutění. To myslím v porovnání třeba s fyzikou běžného světa, kde prakticky až do kvantové fyziky jdou všechny pokusy dělat doma v obejváku, včetně měření rychlosti světla a bůhvíčeho.

To je jeden aspekt, druhý je v představivosti, abych tak řekl. V elektronice jdou elektrony drátem a je to jasná věc. V mechanice máte páky kladky a je to taky jasná věc. Ale co molekuly? Co s takovou molekulou? Jak může někdo říct, že voda je H20 a že vodíky svíraj tolik a tolik stupňů, to si doma prostě nezměříte.

5 Dalík Dalík | 21. srpna 2014 v 15:39

m.marianek: chcete naznačit, že když dáte roztavený sodík do zkumavky, tak sklem proteče?

6 m.marianek m.marianek | 21. srpna 2014 v 18:37

[5]: Ne, roztavený sodík zkumavkou neproteče :-), ale sklo je při té teplotě taveniny sodné soli již částečně vodivé. Sklo je amorfní směs oxidu křemičitého a solí (soda, potaš), při teplotách okolo 400°C už mají u sodných skel ionty sodíku takovou pohyblivost, že se sklo chová jako elektrolyt a vede el. proud. No a když se ionty sodíky mohou pohybovat, tak se také mohou zůčastnit elektrolýzy. Skleněná baňka se v tu chvíli chová vlastně jako elektrolyt a diafragma zároveň.

7 RXD RXD | 21. srpna 2014 v 20:21

Pokudse měří vlhkost zeminy, proč kořenáč nevložit do cívky s několika závity, a neměřit VF adsorbci zaviněnou jako závit ve zkrati u vlhkou hlínou, která zmizí, když hlína vyschne ? Stejně tak jde použít kapacitní elektrody, a měřit rezonanci LC. Jako nepolarizovatelné elektrody na EKG jde použít 2x odbroušený baryumtitanátový kond s jednou elktrodou, kapacita 1M a výš je dnes běžná. Ph elektrody použité někde v praxi, pokud to není diamantovka, a ta je zase drahá jako čert, a nebo uhlíkovka napařená na plastu, časem pohybem prasknou, a přestanou fungovat. Taky stačí aby prostředí vyschlo, a je to v ...

8 rvx rvx | 21. srpna 2014 v 20:44

díky za zajímavý článek. Konečně jsem se po mnoha letech dozvěděl, proč mi přestal postupně měřit "detektor lži" :)

9 kolemjdoucí kolemjdoucí | 21. srpna 2014 v 20:47

Když jsme u těch solí apod, nedá mi se nezeptat: Mám podobný problém jako autor článku tady daluth.sweb.cz/oxidace.php , taky mám historickou desku s vyteklým akumulátorem. Autor v článku došel k tomu, že výsledný produkt reakcí jsou patrně hydráty hydroxidu draselného, a jelikož nejsem chemik, tak moje otázka zní, jestli je to pravda, a jestli lze (případně čím) ten bordel dostat z desky pryč tak, aby zůstala zachována její funkce (nerozpustili jsme nic kromě toho bordelu)?

Za přínosnou radu bych byl opravdu vděčný (protože historické počítače nerostou na stromech)...

10 petr-kubac petr-kubac | 22. srpna 2014 v 3:40

[9]: osobně jsem vždy vše vyčistil "vzestupnou řadou alkoholů" tedy destilovaná voda, alkohol, izopropyl, toluen (každý další člen méně polární a vodivý než předchozí)

Autor článku se svými  "hydráty KOH" vyloženě sugeruje, že by to chtělo nějakou kyselinu - řekl bych že krom H2SO4, HNO3, a HCL, po kterých by deska "zašuměla" má amatér ještě Colu Light (kyselina fosforečná), Red-Bull light (taurin) a salmiak na pájení, a po čištění timto oplach "vzestupnou řadkou alkoholů" a vydušení, ale dovolím si poznamenat, že to je jenom teorie - nikdy jsem nic takového nezkoušel, nové desky ani nové oko vám rozhodně platit nebudu - neboť jsem vás varovat ....

11 karel karel | 22. srpna 2014 v 7:13

[9]: vařící vodu

12 Dalík Dalík | 22. srpna 2014 v 11:49

geek: a nestačí jenom voda a toluen? Co prosím zůstane za špínu, je-li střídavě čištěna vodou a toluenem?

m.marianek: tedy, ohřáté sklo vede elektrický proud? To je zajímavé. Hm, A co když na jednu stranu skla žádný sodík nedáme? To by se pak ze skleničky vyloučil sodík, jo, a vznikla by sklenička bez sodíku?

13 m.marianek m.marianek | 22. srpna 2014 v 16:26

[12]: Když tamžádný sodík nedáme, tak tam musíme dát jiný kationt. Je to stejné jako u elektrolýzy, když na jedné straně něco seberem, tak tam na druhé zase musíme něco dát, zpravidla se nám pak rozpouští anoda. Pokud se anoda nemůže rozpouštět, pak si ionty najdou svůj protějšek v elektrolytu, případně se přijetím/odevzdáním elektronu vylučují u patřičných elektrod. Pokud by tedy do skla mohl přecházet jiný kationt, tak by v něm začal nahrazovat sodík, pokud ne, přestal by sklem procházet proud (něco ty díry po sodíku nahradit musí).

14 kolemjdoucí kolemjdoucí | 22. srpna 2014 v 21:39

[10]: Ta Cola light zní zajímavě, to mě nenapadlo, asi to vyzkouším a budu doufat, že má deska je silný kus a přežije to.

Děkuju za radu, dám vědět jak to dopadlo, snad to v případě momentálního úspěchu neshnije pak po letech (elektrolýzou ze zbytků něčeho po špatným vysušení apod)... Kdo nic nedělá nic nezkazí, třeba to vyjde.

PS: Je mi jasný že ptákoviny co dělám jdou na mý triko... „Do not look into laser beam with remaining eye”

15 petr-kubac petr-kubac | 23. srpna 2014 v 1:44

[12]: čistit cokoliv střídavě vodou a toluenem je IMHO nesmysl, neboť voda a toluen se vzájemně nemísí - zatímco voda se mísí s lihem, ten se mísí s izopropylem, ten se mísí s toluenem - v tom je ta finta ;-))

16 krc krc | E-mail | 23. srpna 2014 v 12:41

Zdravím Petře, k čemu se používal kalomel že získal tak pěkný název? Těch názvů libě znějících a použitých pro komplikované (pro mne) chemikálie je povícero - potaš, lučavka, lyzol...

17 Dalík Dalík | 24. srpna 2014 v 0:26

geek: tak já mám doma vodu a mám doma taky toluen. Vždycky jsem vše vyčistil a jako nesmysl mi to nepřipadalo, natož nějakej IMHO. A taky mám benzínovej sprej z Autokelly, jo a tím jsem taky všechno vždycky vyčistil. Halt na Ostravsku máte špínu víc zažranou.

m.marianek: no, to je zajímavý, s tou elektrolýzou, si neuvědomuji, že by se u elektrolýzy muselo někde něco dávat. Když hodím do roztoku H2SO4 dvě platinový elektrody a pustím proud, tak na jedné straně půjde ven kyslík, na druhé vodík. A nikde nebudu nic dávat, budu jenom brát. Máte to nějaké pomotané. To samé s taveninou NaCl, tam taky nebudu nic dávat, na jedné straně půjde ven sodík, na druhé chlor, až se mi sůl totál rozloží. U skla to snad může fungovat jinak?

18 m.marianek m.marianek | 24. srpna 2014 v 16:48

[17]: Patrně mě špatně čtete příteli :-).

"Pokud se anoda nemůže rozpouštět, pak si ionty najdou svůj protějšek v elektrolytu, případně se přijetím/odevzdáním elektronu vylučují u patřičných elektrod."

V této větě popisuji alternativy, které u elektrolýzy nastávají. Když hodíte do roztoku H2SO4 dvě platinové elektrody, tak pořád děláte elektrolýzu vody a vybublává vám vodík s kyslíkem, protože tyto dva prvky se v roztoku H2SO4 nemají příliš s čím sloučit. Co se ale stane, když budete elektrolýzou získávat měď z vodného roztoku CuSO4? Pokud bude anoda z nějakého obyčejnějšího kovu, přejde do roztoku místo měďnatého kationtu (když bude anoda železná, stane se z modré skalice zelená skalice). Elektrolýzou solanky také nevzniká sodík a chlor, ale spíše hydroxid sodný, chlornany, případně chlorečnany. V každém případě zkuste přemýšlet logicky, když sklu seberete sodík, co tam po něm zbude? Uhličitanový aniont? Jakou druhou elektrodu budete mít vně baňky? A jaký materiál se z ní bude dostávat do skla? Vycucnutím sodíku ze skla by přeci ve skle mizely ionty potřebné k průchodu proudu, takže proud by se brzo přerušil a k další elektrolýze by nedocházelo a podstatná část sodíku by pořád byla ve skle. Na druhou stranu udajně silné kyselé prostředí může ze sodného skla vyloužit (to je asi blbý slovo, když jde o kyselinu) sodík a sklo pak křehne a praská, proto se údajně sodné sklo nepoužívá pro přechovávání kyselin. Tuhle informaci ale berte jen "jak jsem nakoupil, tak prodávám". Třeba se k tomu pan Kubáč vyjádří. Jinak jsou elektrochemické pochody při elektrolýze celkem věda a laik často nemá šanci odhadnout co s jakými elektrodami bude v elektrolytu vznikat. Při amatérském postupu zpravidla vznikne smradlavá barevná "hňahňanina" podezřelého složení, která spolehlivě vyžere díru do koberce, za čož si vysloužíte určitě více než obdivné pohledy rodičů "jaké je to dítě vědecký experimentátor" (osobně ověřeno cca ve 12ti letech :-D ).

19 Dalík Dalík | 24. srpna 2014 v 23:08

m.marianek: nojo, to já dělal elektrolýzu v 11 letech, ale to není podstatné. Nikde se nepřu o tom, co vzniká elektrolýzou solanky, zmiňoval jsem elektrolýzu taveniny NaCl. Mám zkusit přemýšlet logicky, no dobrá, fajn. Takže:

"Vycucnutím sodíku ze skla by ve skle mizely ionty potřebné k průchodu proudu.." Ale o to snad jde, ne, vycucnout ze skla sodík? Až bude vycucnutej, tak už proud procházet nebude, to je mi jasný. Proč by měla podstatná část sodíku být pořád ve skle, když jak píšete, se sodík při rozumně vysoké teplotě nějak uvolní.. Takže když bude uvolněnej, tak půjde vycucnout. Jenže, když bude uvolněnej sodík, tak bude muset bejt uvolněnej i ten uhličitanovej aniont ne? Takže k plusu mi přiteče CO3 dvamínus, stane se zněj CO3, to bude asi nestabilní a rozloží se to na CO2 a O2. Takže na anodě mi bude cosi bublat a na katodě se mi vyloučí ten sodík :))
A elektrody budu mít just platinový, nebudu do skla zatloukat hřebíky, to je jasná věc. A pak to sklo zkřehne a rozbije se a sodík vyteče na podlahu.

20 SPECZ SPECZ | 24. srpna 2014 v 23:58

Na to prohnat proud sklem neni potreba elektroda ktera se skla dotyka. Staci nechat horet oblouk tesne kolem skla, sklo se casem ohreje a oblouk zmizi dovnitr :-)
V prubehu tydne to muzu natocit.

21 m.marianek m.marianek | 25. srpna 2014 v 10:38

[20]:Oblouk je jen další prostředí které bude obsahovat ionty elektrod. V tomhle případě bude oblouk vysokonapěťový, protože nízkonapěťový kanál by se přes sklo neudržel (resp. ani nezapálil). Gradienty pole v oblouku budou tak velké, že budou vytrhávat jakékoliv ionty ze struktury materiálů a materiál se bude destruhovat. Ale zpět k tomu sklu, je principiálně nemožné sebrat ze skla sodík a nic tam místo něj nedodat, pokud nebudem počítat extrémy jako dodávání kladných nábojů ve formě protonů, nebo pozitronů. Vedení proudu ve skle se zúčastňují jen ionty sodíku, které jsou při dané teplotě ve struktuře skla pohyblivější, než uhličitanové anionty. Elektrony se vedení proudu ve skle nezúčastňují, nemají jak, ve skle není elektronový plyn, který by se mohl pohybovat jako v kovu. Ze strany anody se tedy musí dodávat nějaký kladný náboj (ve formě iontu) směrem do skla, protože záporný náboj směrem k anodě proudit nemůže. Pokud by byla teplota dostatečně vysoká na to, aby se začaly pohybovat i uhličitanové anionty, tak by se mohly zúčastňovat vedení proudu směrem k anodě a přecházet do taveniny a případně s ní reagovat, nebo se rozkládat.

22 Dalík Dalík | 25. srpna 2014 v 14:20

tak, tomu asi rozumím, prostě když je volnej jenom sodík, tak se nedá nic dělat. CO3 bude teda pořád zaseklé ve struktuře toho SiO2, nebo čeho, a elektrony pustit nemůže z důvodu, ehm, materiálu v okolí... Elektrony by se mohly uvolnit z CO3 pouze na povrchu materiálu a tam zůstat poskakovat, ale nikoli uvnitř skla, tam spadnou zpátky do CO3...

23 Anet Anet | 26. listopadu 2014 v 17:52

Ahojte odpovíte mě prosím někdo na otázku ... Proč není vhodné používat HCl při elektrolýze na platinových elektrodách??

24 Honza Honza | E-mail | 14. prosince 2014 v 16:51

Ahoj Petře, dokázal bys jednomu amatérovi nakreslit jednoduchý předzesilovač pro mikrofon elektret? Asi dvou tranzistorový aby to nebylo zkreslené. Potřebuji to pro uši, začínám slabějc slyšet a tak jsem si to dělal sám, ale má to vždycky nějakou chybu a už mě docházej síly. Nepiš mi prosím uč se, snažil jsem se, ale to je tolik počítání a informací, že bych rok nedělal nic jiného. Rád se Ti revanšuji umím toho dost. Píšu básničky, vařím,znám asi 100 doktorů, mám kamarády v autoservisech, hraju na kytaru, trempuju, fotím, píšu povídky, peču na co si vzpomeneš, pěstuju stromky z řezů, znám většinu pop, folk a beat muzikantů, pálím kořalku a to určitě není všechno. Tak na mě nezapomeň Dík. Honza

25 Anri ... Anri ... | 27. srpna 2015 v 4:25

[16]: kalomel je složenina z řečtiny: kalos = krásný, mélas = černý (krystaly) ...
potaš vzniklo počeštěním německého Pottasche: Pott= kotel, Asche = popel (potaš se získával vyluhováním popelu spáleného dřeva + jeho zahušťování a odpaření v kovových kotlích)...
lučavka jest odvozena ze staročeského lučba = rozklad + slučování (lučebník = chemik ;) ...
Lysol je čistě obchodní název (svého času výrobcem propagován i jakožto postkoitální antikoncepce :bhead: ) ...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama